Творець першої конституції

Спочатку хлопець навчався в школі поблизу рідного села. У молоді літа перебрався в Україну й навіки пов'язав свою долю з новою Батьківщиною. Тут вступив до Києво-Могилянської колегії, яка згодом отримала статус академії. На юнака непересічних здібностей і великої жаги до науки, Бог наділив його ще й письменницьким хистом, звернув увагу славетний професор Стефан Яворський. Він протегував Пилипові, підтримував його, а після закінчення академії допомагав своєму вихованцеві влаштуватися на службу.

У 1692 році Пилип Орлик стає писарем Київської консисторії. Потім служить у Генеральній Військовій канцелярії, яка була вищим виконавчим органом управління на Гетьманщині. Тут він робить стрімку кар'єру – від молодшого писаря до старшого військового канцеляриста. Пилип Орлик досягнув службових висот завдяки своїм талантам. Він не мав в Україні родових коренів, які й у той час у середовищі старшини були неабияким важелем для просування по щаблях службової кар'єри. Щоправда, одруження з донькою полтавського полковника Павла Герцика – Анною – дало йому змогу ввійти до кола козацької аристократії Гетьманщини.

Вирішальну роль і в кар'єрі, і в житті Пилипа Орлика відіграв гетьман України Іван Мазепа. У 1702 році Пилип Орлик отримав призначення до уряду генерального писаря, який був найвпливовішим у Раді правлячої генеральної старшини, своєрідному кабінеті міністрів при гетьмані. 

У вересні 1709 року, після Полтавської катастрофи, на чужині помирає Іван Мазепа, і козаки обирають гетьманом Пилипа Орлика, який був однодумцем і продовжувачем справи свого попередника. Він гідно відстоював права українських козаків і їхні претензії до російського самодержавства.

Дуже важливим було прийняття створеної Пилипом Орликом першої конституції України, яке відбулося в день обрання його гетьманом України – 5 квітня 1710 року.

Конституція створена Орликом на засадах традиційного козацького права, і разом із тим зміст її статей свідчить, що ідеї парламентаризму зародились у середовищі українських політиків уже на початку ХVІІІ століття. Конституція Орлика вперше не тільки в історії України, а й в історії людства, законодавчо затверджувала існування демократичного суспільства. Оригінал цього документа як пам'ятка української політико-філософської та правової думки зберігається в державному архіві Швеції. Вона з'явилася на 66 років раніше за американську "Декларацію незалежності" й майже на 80 – за французьку "Декларацію прав людини і громадянина".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.