ВІД СТАБІЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ – ДО ДОБРОБУТУ В КОЖНІЙ СІМ’Ї

Нинішні проблеми назріли не сьогодні. Справа в тому, що до 2010 року в області нічого не робилося для того, аби зберегти та відбудувати соціальну інфраструктуру села. Тому сьогодні, на жаль, ми є свідками того, як окремі села зникають із карти області. Молодь не залишається в селі, а намагається будь-що виїхати до міста, де є можливість отримати освіту та реалізувати себе.

З метою відродження українського села голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко у 2010 році ініціював, а депутати обласної ради підтримали Програму соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2011 рік. Аналогічну програму прийнято й на 2012 рік. Відтоді другий рік поспіль соціальне відродження села є пріоритетним завданням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області.

У 2012 році Програмою соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області визначено ряд сіл, у яких намічено побудувати, відновити або відремонтувати в поточному році об'єкти соціальної інфраструктури (дошкільні навчальні заклади, школи, медичні та спортивні заклади, об'єкти культури, торгівлі, автобусного та дорожнього сполучення) та продовжити розвиток підприємницької діяльності, благоустрій, водопостачання, газифікацію та інше.

Обласна програма передбачає також відродження соціальної інфраструктури сіл, поліпшення умов проживання жителів сільської місцевості. Загальне фінансування становить більше 140 мільйонів гривень.

На сьогодні в усіх районах області проводяться роботи, передбачені програмою. Сума використаних коштів складає 100 мільйонів гривень.

У селах області відкрито 71 дитячий садок, ще 300 – відремонтовано. Збудовано, відновлено та відремонтовано майже півтисячі шкіл, майже 300 медичних закладів, більше 400 будинків культури, 270 спортивних об'єктів, близько 400 об'єктів торгівлі. До кінця року кількість побудованих, відновлених та відремонтованих об'єктів збільшиться. Таким чином на Полтавщині реалізуються соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича.

Сьогодні стовідсотково вирішено питання підвезення до шкіл учнів та вчителів у сільській місцевості, а це – кожен четвертий школяр і майже тисяча педагогів. Цьому сприяла успішна реалізація державної програми "Шкільний автобус", згідно з якою придбано 250 автобусів, 41 з яких отримала Полтавщина, ще 14 одиниць у поточному році придбано за кошти обласного бюджету.

Ми поставили перед собою завдання – зробити все можливе для подальшого всебічного відродження сільських територій, наведення ладу в селах Полтавщини, створення мешканцям сіл гідних умов життя та праці.

Не забуваємо про те, що за сухими статистичними цифрами стоять долі тисяч людей. Я бачив щасливі очі молодих мам, які привели діток до нового, обладнаного за сучасними вимогами, дитячого садка, який знову запрацював після більш як десятирічної перерви. Радості малюків не було меж, коли вони зайшли до просторої ігрової кімнати. Коли ми відкривали у Лохвиці пологовий будинок, який має сучасне обладнання для виходжування недоношених немовлят, до мене звернулися батьки зі сльозами вдячності за врятоване життя їхнього маляти. У ті хвилини я радів разом із цими людьми, бо розумів їх, як ніхто інший. Чотири роки тому в моїй родині трапилася подібна ситуація. Та, на жаль, у той час не було в Лохвиці потрібного обладнання. Ми врятували дитину в Полтаві, хоча це було більше диво, аніж практика. Тому сьогодні ми поставили за мету – наблизити послуги до людини. У кожному районі будуть лікарні, школи, дитячі садки, обладнані за сучасними вимогами. Дитина в селі буде мати такі ж умови для розвитку, як і в обласному центрі.

І коли сьогодні дехто наважується кидати гасла типу "Їх треба зупинити" чи "Це треба зупинити", наші мудрі люди запитують: "Що зупинити? Будівництво шкіл, лікарень, дитячих садків?.."

Щира, непідробна вдячність людей говорить про те, що ми йдемо правильним шляхом. Ми стабілізували політичну та економічну ситуацію. Зараз першочергове завдання –  підвищити добробут наших людей.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.