Хлібні й футбольні поля “Явора”

– Цьогоріч зібрали збіжжя менше, ніж торік, але, зважаючи на складні погодні умови, тобто недостатню кількість опадів, у цілому ми задоволені результатом, – зазначив засновник і директор СФГ “Явір” Іван Семука.

Агроформування він організовував останнім серед місцевих фермерів, але не пасе задніх ні за результатами жнивних кампаній, ні за розрахунками з власниками земельних паїв, у яких орендує близько 900 гектарів. Односельці, котрі довірили Івану Миколайовичу свої наділи, задоволені, адже, навіть незважаючи на зменшення з об’єктивних причин валового виробництва продукції, цього року орендна плата в СФГ “Явір” зросла. Зокрема у рахунок неї селяни вже отримали по 6 центнерів пшениці, по півтонни ячменю, по центнеру цукру. Незабаром отримають люди й по півтонни кукурудзи та по 200 кілограмів соняшнику.

Але не лише вчасними розрахунками приваблює Іван Семука орендодавців, а й тим, що підтримує людей і в повсякденному житті. Обробіток городів пайовиків СФГ “Явір” здійснює безкоштовно, надає господарство й транспортні послуги, а також матеріальну підтримку. Не обминає увагою директор СФГ “Явір” і соціальні об’єкти, допомагає їм у разі потреби.

У спадок від колишнього КСП “Маяк”, яке спеціалізувалося на насінництві й де Іван Семука свого часу працював завідуючим гаражем, СФГ “Явір” отримало стару мехбазу і кілька одиниць непрацюючої техніки. Тож майже все Іван Миколайович починав “з нуля”. Довелося брати кредити, щоб мати стартовий капітал. Велике діло – довіра односельців. Вона, сумлінне ставлення до роботи та колектив професіоналів – ось ті чинники, що допомогли СФГ “Явір” стати на ноги і зміцніти. Кілька останніх років господарство обходиться без кредитів, розраховує на власні сили, невпинно й успішно розвивається. Так, за останній рік орний клин СФГ “Явір” збільшився на 100 гектарів, придбано продуктивну сільськогосподарську техніку.

– У період сівби й під час жнив ми працюємо в полі цілодобово, змінюються лише бригади. Завдяки цьому нам вдається застати весняну вологу, оперативно зібрати врожай і встигнути провести озимий засів у оптимальних погодних умовах. І цього разу ми посіяли озимину одразу після дощів, тож сподіваємося, що перезимує вона добре, – розповідає Іван Миколайович.

Нині у СФГ “Явір” є достатньо техніки, молодих спеціалістів. Саме на молодь Іван Семука й робить ставку. Трактористів і комбайнерів плекає, так би мовити, зі шкільної лави, забезпечує їх гідними умовами праці й стабільною зарплатою. Але найбільша його опора – сини Роман і Олександр. Вони підтримують батька в усьому – і в роботі, і в його захопленні футболом. Обидва грають за місцевий футбольний клуб “Рокита”, причому Олександр – капітан команди. До речі, сам Іван Миколайович багато років грав у футбольній команді КСП “Маяк”, а потім і тренував цей колектив. Був час, коли в складі команди грали кілька майстрів спорту.

Нині ж, коли на футбол у Івана Миколайовича залишається все менше часу, він робить усе, щоб честь його рідного села на футбольних полях району й області достойно захищали молоді, здібні юнаки. СФГ “Явір” – спонсор футбольного клубу “Рокита”. Цьогоріч рокитянські футболісти стали переможцями престижного й популярного турніру “Шишацький кубок”, який був заснований народним депутатом України, а нині головою Державної служби молоді та спорту Равілем Сафіулліним.

І це – спільний результат спортивної майстерності футболістів, із якими займається досвідчений тренер Андрій Северин, і належної фінансової підтримки, яку надає СФГ “Явір”. Іван Семука добре розуміє, що для досягнення будь-якої мети – чи то в бізнесі, чи то в спорті – потрібно не лише прагнути цього, а й працювати, як кажуть у народі, до сьомого поту. Цю селянську мудрість усвідомив змалку, прагне, щоб засвоїла її і молодь, яка приходить на зміну. Адже глибоке коріння формує пишну крону.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.