У полі й на фермі

Про хід осінньо-польових робіт інформував начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Він зазначив, що нині склалися сприятливі умови для сівби озимих культур, між тим агроформування області зменшили раніше прогнозовані площі озимого клину. Наголошувалося на необхідності додати темпів у збиранні пізніх зернових та олійних культур, сівбі озимих, збільшенні внесення мінеральних добрив під сільгоспкультури.

На нараді також розглянули питання розвитку тваринницької галузі, виплати державних дотацій за утримання молодняку великої рогатої худоби, цінової ситуації на молокосировину. Не оминули й питання кормовиробництва, адже в цьому році сіна заготовлено лише половину від потреби, тож необхідно збільшити обсяги заготівлі силосу. Також наголошувалося, що в 2013 році урядові програми підтримки аграрного сектора гармонізуються зі страхуванням посівів сільськогосподарських культур.

***

Актуальні питання роботи агропромислового комплексу держави розглядалися на республіканській селекторній нараді, яку провів заступник міністра агрополітики та продовольства України Олександр Сень. Зокрема наголошувалося на необхідності прискорення темпів проведення осінньо-польових робіт, недопустимості сівби озимих культур посівним матеріалом нижче ІІ репродукції. Зазначалося, що нині в державі вже зібрано понад 30 мільйонів тонн зерна. Було зроблено особливий акцент на необхідності дотримання структури посівних площ та приведення цьогорічних площ озимих культур у відповідність до минулорічних, оскільки в більшості областей планують сіяти озимих менше, ніж торік, загалом по державі – на 200 тисяч гектарів.

Порушувалися також питання розвитку тваринництва, виплати державної дотації за утримуваний молодняк ВРХ, аналізувалася ситуація на ринку заготівель молока. Зазначалося, що мінімальна заготівельна ціна на молоко не може бути нижчою за 2200 гривень за тонну, між тим цей рівень цін забезпечений тільки в 17 регіонах держави, у тому числі й у нашій області. Констатувалося, що загалом за 8 місяців цього року в Україні, проти минулого року, збільшилося виробництво молока, м’яса та яєць. Стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку мають сприяти ярмарки сільгосппродукції.

***

За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації станом на 25 вересня в агроформуваннях області завершується обмолот круп’яних культур. Валовий збір гречки становить понад 7 тисяч тонн, проса намолочено близько 8 тисяч тонн.  Господарства також збирають пізні культури. Сою обмолочено майже на 60 відсотках площ, соняшник, середня урожайність якого – 22 центнери з гектара, – більш як на 74 відсотках, кукурудзу на зерно – на 28 відсотках відведених площ, що становить близько 150 тисяч гектарів. Середньообласна урожайність качанистої складає понад 40 центнерів з гектара. Сільгосппідприємства також копають цукрові буряки, їх зібрано майже на 15 відсотках відведених площ. Понад дві третини накопаних цукристих вивезено на переробні підприємства. Середня урожайність солодких коренів складає близько 340 центнерів з гектара.

Агроформування області посіяли майже 190 тисяч гектарів озимих зернових культур, що становить понад 65 відсотків від прогнозу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.