Наукові й гірські вершини ректора

Розповідає проректор із науково-педагогічної та методичної роботи Віктор Костін: “Стратегічне завдання, яке Михайло Загірняк відразу після обрання поставив перед колективом, а саме вихід на особливі показники, котрі б дозволили претендувати на IV рівень акредитації вищого навчального закладу, вдалося виконати вже через три з половиною роки. Ми всі розуміли, що за цими показниками стоять фундаментальні питання української вищої школи, а саме відповідність державним стандартам освіти з кадрового, матеріально-технічного, інформаційного та методичного забезпечення. Тож отримання університетом статусу ВНЗ IV рівня акредитації стало знаменною подією не тільки для нашого університету, а й для Полтавщини.

Вочевидь, за десять років керівництва Михайла Загірняка університет зробив дуже вагомий крок уперед, подвоївши, а то й потроївши інтенсивність процесу становлення. У 2010 році наш вуз отримав статус національного. Тож замість профільного технічного ВНЗ маємо класичний національний університет із широким спектром ще й гуманітарних спеціальностей. Беззаперечно, досягти цього вдалося насамперед завдяки зусиллям ректора. Нині Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського з оптимізмом крокує у майбутнє”.

Не менш важливим завданням, яке поставив перед колективом Михайло Загірняк, був розвиток науки. Адже саме наукові дослідження, пошуки, знахідки, на його глибоке переконання, дають підстави університетові по праву відповідати статусу національного. “Позитивні зрушення вже є, – продовжує розмову начальник науково-дослідної частини КрНУ Володимир Нікіфоров. – Два наших викладачі удостоєні премії Президента України для молодих учених, троє – стали лауреатами Державної премій України в галузі науки й техніки. Один молодий науковець є стипендіатом Кабінету Міністрів України. Це – вагомі здобутки. Наші студенти також досягають успіхів у науці. Скажімо, у нинішньому році переможцями предметних олімпіад і конкурсів студентських наукових робіт стали 50 студентів університету”.

Десять років тому новопризначений ректор Михайло Загірняк поставив перед колективом ще одне конкретне завдання – відкрити спеціалізовану вчену раду, адже саме її наявність є ознакою високого рейтингу ВНЗ. Уже через рік в КрНУ ім. М.Остроградського діяла вчена рада із захисту кандидатських робіт за спеціальністю “Електричні машини та апарати”. Цьому передували створення відповідної кафедри, акредитація за рівнями спеціаліста та магістра, відкриття аспірантури та докторантури. Згодом до цієї вченої ради додалася ще одна – зі спеціальності “Електротехнічні комплекси та системи”. Підґрунтям для цього була наявність в університеті потужної наукової школи під керівництвом професора Дмитра Родькіна. Це давало підстави для звернення до Вищої атестаційної комісії України щодо створення в університеті докторської вченої ради. Однак через жорстку конкуренцію вирішити це питання було дуже складно. “Тільки завдяки наполегливості ректора нашого вузу Михайла Загірняка та тому, що університет має багато позитивних показників, які враховує ВАК, таку вчену раду було відкрито”, – наголошує директор університетського навчально-наукового інституту електромеханіки, енергозабезпечення та систем управління Олексій Чорний.

Нині в КрНУ функціонують п’ять вчених рад. Як при цьому не згадати слова геніального математика, нашого земляка Михайла Остроградського про те, що науку творять у провінції? Недаремно саме його ім’я з 2007 року й носить університет.

Ставши переможцем конкурсів на довгострокові державні гранти США за кількома програмами, Михайло Загірняк працював в університетах Кентуккі та Техасу. Маючи такі напрацювання, він широко застосовує міжнародний досвід колег. Тож, як зазначає керівник відділу міжнародних зв’язків університету Андрій Маркевич, саме тому перспективними напрямами міжнародного співробітництва університету є науковий та студентський обміни; робота з інституціями Європейського Союзу; участь у міжнародних організаціях та наукових і освітянських асоціаціях.

Між тим, добре знаний в Україні й за кордоном науковець Михайло Загірняк ніколи не був “сухим фізиком”. Крім таких наукових звань і почесних відзнак, як член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, професор, доктор технічних наук, кавалер орденів "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів, академік ряду вітчизняних і зарубіжних наукових фундацій, він має звання майстра спорту СРСР, інструктора-методиста першої категорії і національного судді зі спорту (альпінізм), заслуженого тренера України з альпінізму. Людиною багатьох вершин називають його друзі й колеги, адже коло інтересів Михайла Васильовича надзвичайно широке. Та найбільшою пристрастю залишається альпінізм. Тож поява в університеті скеледрому – зовсім не випадковість. “А ще він особисто виступив ініціатором таких популярних серед студентів молодіжних проектів загальноміського рівня, як конкурс “Королева університету” та чемпіонат КВК на кубок ректора”, – додає голова студентського профкому Олена Суворова.

25 вересня Михайлові Загірняку виповнюється 65 років. Зоряни приєднуються до численних привітань на його адресу. Нехай стелиться барвисто вишитий долею рушник й наповнює життя щастям, радістю й гармонією.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.