Катерина Клавдієва: “Закон “Про зайнятість населення” є потужним фундаментом для створення нових робочих місць”

– Це, без сумніву, доленосний закон, – наголосила Катерина Клавдієва. – У своїх соціальних ініціативах Президент України Віктор Янукович чітко окреслив, що одним із головних завдань є забезпечення громадян гідною роботою, яка достойно оплачується. Ухваленням Закону України "Про зайнятість населення" було зроблено вагомий крок у цьому напрямку. Це стало свого роду потужним фундаментом будівлі, поверхами якої стануть новостворені робочі місця, та загалом покращиться кількісно і, головне, якісно стан зайнятості. Характеристики, якими можна визначити перспективи впровадження Закону України "Про зайнятість населення", це – стабільність, стимулювання й розвиток.

Зазначалося, що на даний час ринок праці Полтавщини – динамічний, поступальний, перспективний і привабливий як для роботодавців, так і для працівників. За останніми даними Держстату, в І кварталі нинішнього року рівень безробіття населення віком 15–70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, знизився порівняно з відповідним торішнім періодом з 10,2 відсотка до 9,4 відсотка економічно активного населення (по Україні – з 8,7 відсотка до 8,4 відсотка).

Зменшується чисельність осіб, які реєструються в центрах зайнятості області. Так, у січні–серпні поточного року в службі зайнятості на обліку перебувало 63 тисячі громадян, що на 9,3 тисячі менше, ніж за відповідний період 2011 року. Скоротилася тривалість пошуку роботи – зі 119 до 88 днів. Покращилася якість вакансій. Питома вага вакансій із мінімальною заробітною платою зменшилася з 35,6 відсотка у січні–серпні 2011 року до 26,4 відсотка у січні–серпні 2012 року. Середній розмір допомоги з безробіття зріс з 807 гривень у серпні 2011 року до 966 гривень у серпні 2012 року.

Основні напрямки                     реалізації нового закону

На ринку праці області існує й низка об'єктивних проблем. Зокрема, високий рівень безробіття серед молоді, труднощі з працевлаштуванням випускників вишів без досвіду роботи, тривалий пошук роботи громадянами у віці понад 45 років, дефіцит фахівців певних спеціальностей у сільській місцевості. А головне – низький рівень оплати праці по вакансіях, які пропонують роботодавці.

Відтак наголошувалося, що основними напрямками реалізації Закону України "Про зайнятість населення" є: стимулювання роботодавців та місцевої влади щодо створення робочих місць із високою оплатою праці; легалізація зайнятості; працевлаштування соціально незахищених громадян; підвищення конкурентоспроможності та активізації безробітних; впровадження принципу навчання дорослого населення; державне регулювання ринку посередницьких послуг; заохочення органів місцевого самоврядування до виділення коштів місцевих бюджетів для організації суспільно корисних оплачуваних громадських робіт в інтересах територіальних громад та залучення до участі в таких роботах осіб із числа безробітних і ряд інших.

Переваги для                            роботодавців та найманих працівників

За словами директора обласного центру зайнятості Катерини Клавдієвої, згадуваний закон має досить суттєві переваги як для роботодавців, так і для найманих працівників.

– Законом України "Про зайнятість населення" передбачено річну стовідсоткову компенсацію зі сплати єдиного соціального внеску для роботодавців, котрі створюють нові робочі місця для громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, – зазначає вона. – Ці категорії чітко визначені. Йдеться, зокрема, про одного з батьків, який має дітей до 6 років; батьків, які без подружжя виховують дитину до 14 років або дитину-інваліда; подружжя, які виховують дитину-інваліда з дитинства; особи, звільнені з місць відбування покарання; випускники всіх рівнів; особи, які звільнилися зі Збройних сил; особи, яким до настання права на пенсію залишилося 10 і менше років. Якщо роботодавець бере таких громадян на роботу терміном на два роки, то протягом року йому стовідсотково відшкодовуватимуть єдиний страховий внесок, який підприємство сплачує за працівника. Тобто роботодавцеві повернуть кошти, при цьому працівнику зараховуватиметься трудовий стаж, а на його рахунок зараховуватиметься страховий внесок.

Пільги передбачені й для тих роботодавців, які своїм співробітникам виплачуватимуть не менше трьох мінімальних заробітних плат. Таким чином, вони можуть розраховувати на зменшення розміру єдиного страхового внеску на 50 відсотків.

Підтримка безробітних                            і молоді на селі

Також відтепер статус безробітного надаватиметься не з восьмого дня, а з першого. Тобто вже відразу можна буде обрати професійне навчання, оплачувані громадські роботи чи отримати одноразову допомогу при безробітті й започаткувати власний бізнес.

За оцінками експертів, допомога з безробіття зросте на 15 відсотків. Професійне навчання стане основним заходом підтримки безробітних. Законом передбачено, що роботодавець зможе укладати угоду з потенційним працівником і навчати його певній професії, відшкодовуючи затрати на здобуття освіти. З огляду на це зможуть отримати фахову підготовку не лише випускники шкіл, підвищити кваліфікацію зможе і працівник підприємства чи компанії.

– І ще один дуже важливий момент, – наголосила Катерина Клавдієва, – закон має стимулювати молодих фахівців шукати роботу на селі. Й стимули ці будуть матеріальні. Так, молодь, яка після закінчення вишів влаштовуватиметься на роботу в сільських населених пунктах, отримуватиме одноразову допомогу в розмірі 10 мінімальних заробітних плат. А відпрацювавши 10 років, молодий спеціаліст зможе приватизувати отримане житло. Нині йдеться про педагогів та медиків, проте перелік спеціальностей буде розширено.

Також із початку наступного року платити за пошук вакансій кадровими агенціями будуть не громадяни, які шукають роботу, а працедавці, яким потрібні кадри. Така практика нині існує у всьому світі, вона буде запроваджена і в Україні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.