Державним магістральним повітряним лініям електропередачі напругою 330 кВ – надійну охорону

Припинення електропостачання навіть на короткий термін може призвести до порушення складних технологічних процесів, нормального функціонування транспорту, медичних закладів, завдати значних збитків економіці, розвалу єдиної енергосистеми України та призвести до екологічної катастрофи.

Важливим чинником стабільної роботи високовольтних повітряних ліній є додержання протипожежного режиму в зоні їх проходження під час господарської діяльності підприємств і населення. Неприпустимо поблизу повітряних ліній розводити багаття, випалювати стерню, пожнивні рештки, сухотрав’я, очерет. Це призводить до відключення повітряних ліній від джерел генерації електроенергії і припинення енергопостачання Полтавського регіону на певний час. До того ж коротке замикання повітряної лінії на землю від пожежі може призвести до смертельних наслідків для самих горе-підпалювачів.

Одним із факторів стабільної роботи повітряних ліній напругою 330 кВ є надійність її конструктивних елементів. На жаль, трапляються випадки крадіжок кутників із металевих опор. Такі безвідповідальні дії призводять до падіння опор, значних фінансових втрат і витрат часу на відновлення електропостачання, а також до смертельних наслідків для самих викрадачів.

Попереджаємо, що за подібні дії передбачено кримінальну відповідальність за статтею №1941 (умисне пошкодження об’єктів електроенергетики) та №270 (порушення вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України у вигляді стягнення штрафу від 50 до 500 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі на строк від 3 до 15 років, залежно від тяжкості злочину.

Звертаємо увагу підприємств на виконання робіт із використанням механізмів у охоронній зоні повітряних ліній (ПЛ). Такі роботи повинні бути обов’язково погоджені з енергопідприємством. Так, наприклад, 19.12.2010 р. у Кримській енергосистемі сторонніми особами самовільно виконувалися роботи з використанням вантажопідіймального механізму в охоронній зоні 2-ланцюгової ПЛ-220 кВ «Бахчисарай – Севастополь» та ПЛ-110 кВ «Бахчисарай – Мекензієві гори», з порушенням Правил охорони ПЛ, що призвело до технологічного порушення І категорії, внаслідок чого були знеструмлені місто Севастополь та прилеглі до нього райони із загальним навантаженням понад 190 МВт.

Нагадуємо всім підприємствам, організаціям, закладам, мешканцям області, що під проводами в охоронній зоні повітряних ліній, згідно з Правилами охорони електричних мереж (охоронна зона повітряних ліній електропередачі 330 кВ – це земельна ділянка уздовж ПЛ під проводами та на відстані 30 м по обидві сторони від крайніх проводів) заборонено:

 складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

 розпалювати вогнища;

 виконувати будь-які будівельні та монтажні роботи, як постійні, так і тимчасового характеру, без погодження з Полтавськими магістральними електричними мережами;

 здійснювати проїзд машин та механізмів, що мають загальну висоту від поверхні дороги  більш ніж 4,5 м;

 створювати усілякі звалища, висаджувати або вирубувати дерева, розташовувати польові стани, загони для худоби;

 зупинятися усім видам транспорту і сільськогосподарським машинам;

 накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підійматися на опори повітряних ліній електропередач, обладнання трансформаторних підстанцій;

 наближатися до обірваних проводів повітряних ліній на відстань менше 8 м, поблизу такого проводу необхідно організувати охорону для запобігання наближенню до нього людей і тварин, встановити застережливі знаки або плакати, а потім необхідно повідомити про цей випадок  власникові електричних мереж і дочекатися приїзду ремонтної бригади.

Керівництво Полтавських магістральних електричних мереж ще раз звертається до сільгоспвиробників, приватних підприємців, керівників підприємств усіх форм власності й господарювання, а також до громадян області з проханням щодо виконання вимог Правил охорони електричних мереж в охоронних зонах повітряних ліній, а також повідомляти Полтавські МЕМ про  порушення в роботі повітряних ліній 330 кВ або крадіжки на цих лініях за адресою: 36007, м. Полтава, вул. М. Бірюзова, 47-а, або за тел. (0532) 56-89-98 (черговий диспетчер) цілодобово.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.