Віктор ЖИВОТЕНКО: “Ми практично відродили молодіжне житлове будівництво”

– Вікторе Федоровичу, як давно розпочалося на Полтавщині спорудження доступного житла і за якими саме програмами?

– Проект "Доступне житло" досить масштабний і має кілька складових. Це – ряд програм. Приміром, "30 на 70", коли 70 відсотків вартості майбутньої квартири сплачує новосел і 30 відсотків – держава чи місто, залежно від того, за державною чи міською програмою споруджується будинок. Це також програма молодіжного житлового кредитування, програма будівництва на селі "Власний дім" і нова програма іпотечного трипроцентного пільгового кредитування. Кожна програма має конкретні правила на ринку нерухомості. У 2010 році ми практично відродили молодіжне житлове будівництво, яке до цього майже не мало фінансування. Програма "30 на 70" почала активно діяти після 2010 року. Єдина, яка потроху діяла і раніше, – це програма індивідуального будівництва "Власний дім". За цією програмою видавали кредити переважно на добудову приватних будинків і невелику частину – на спорудження нового житла. Хоча вона передбачає кошти і на реконструкцію, і на газифікацію будинків. Що стосується інших програм, вони почали активно впроваджуватися протягом останніх двох років, тому що на державному рівні почалося фінансування і ставилися вимоги по відновленню дії цих програм.

– Будинки за програмою "Доступне житло" по формулі "30 на 70" Полтава стала будувати однією з перших у країні?

– Так, у Полтаві, крім державної програми, коли 30 відсотків вартості будівництва сплачує держава і 70 – громадянин, в 2009–2010 роках була започаткована місцева, де ці 30 відсотків відшкодовуються за рахунок місцевого бюджету. У 2010–2011 роках в області у програмах будівництва житла "30 на 70" взяли участь 86 сімей. Вкладено 5,6 мільйона гривень державних коштів, громадяни внесли 14,3 мільйона гривень. Програма допомогла не тільки забезпечити житлом бажаючих, але й добудувати три багатоповерхівки. У нинішньому році заплановано залучити з Держбюджету також понад 5 мільйонів гривень, 16 сімей-учасників – за державною програмою і 18 сімей – за міською. Будинки для них будуть здані в цьому році. Продовжується в 2012 р. і молодіжне житлове кредитування. 7 мільйонів 800 тисяч гривень спрямовується на нього в нинішньому році з Державного і обласного бюджетів. Ми вже освоїли 3 мільйони гривень. За кошти, які виділили держава і область, 9 молодих сімей отримали довгострокові кредити.

– Зараз найбільше говорять про так звану дешеву іпотеку. Розкажіть детальніше, що це за програма?

– Це нова програма трипроцентного кредитування будівництва житла. Родині надається довгостроковий банківський кредит, держава компенсує 13 відсотків за кредитом, а позичальнику залишається сплатити 3 відсотки. Нормативні документи були ухвалені в травні, перші кредити почали видаватися в червні-липні. Першою областю була Сумська. Полтавська тримає лідируючі позиції, перебуваючи на п'ятому місці за кількістю укладених договорів. Майже щотижня проводимо робочі заходи і наради з будівельниками, банками, міськими радами щодо реалізації цієї програми. У нашій області до неї залучено близько 20 будинків, які зараз зводяться у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Лубнах, Миргороді, Гадячі, Полтавському районі.

– Які банки видають кредити за цією програмою?

– Згоду брати участь у програмі дали 5 банківських установ: ПАТ "Державний Ощадний банк України", Полтавська обласна дирекція АБ "Укргазбанк", банк "Фінанси та Кредит", ПАТ "Полтава-банк", АТ "Укрексімбанк". Реально видають гроші поки що два банки: Полтавське обласне управління ПАТ "Державний Ощадний банк України" та Полтавська обласна дирекція АБ "Укргазбанк". Уже підписано 23 кредитні угоди між позичальниками, "Укргазбанком" (11 угод), Ощадбанком (12) та Полтавським регіональним управлінням державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву".

– Які особливості реалізації цього проекту?

– Законодавча база вже тричі змінювалася, тому що справа нова й області, у тому числі наша, вносять багато пропозицій по спрощенню цієї системи. Не всі вони приймаються. Приміром, ми не домоглися, хоча кілька разів пропонували, щоб перший внесок за квартиру для позичальника був зменшений з 25 відсотків до 10. Поки що залишено 25 відсотків, але можна залучати додаткову заставу, додаткових поручителів, тоді можливий менший розмір внеску. Розглядала наша робоча група і питання щодо можливості надання пільгових кредитів людям, які з різних причин не стали в чергу на житло, але мають житлову площу, меншу 9 квадратних метрів на кожного члена сім'ї, або живуть у гуртожитках. Постанова Кабміну дозволяє їм брати участь у програмі будівництва доступного житла. Але коли людина стає на чергу на житло в міськвиконкомі, вона надає пакет документів, у тому числі й довідку з бюро технічної інвентаризації про наявність чи відсутність власності. А про людей, котрі не перебувають на черзі, ми не знаємо – є у них власність чи немає. Можливо, у громадянина є трикімнатна квартира, він здає її у найм, зареєструвався в гуртожитку і хоче ще за державні кошти одержати житло. Як ми про це дізнаємось? Затребувати додаткові довідки не маємо права, оскільки подаються лише документи, визначені в постанові Кабміну. Тобто тут є нюанс. Тому ми рекомендували обласному відділенню Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, який є розпорядником коштів нижчого рівня і займається прийманням первинних документів за програмою "Доступне житло", розробити анкету бажаючих брати участь у програмі для визначення першочерговості в наданні кредиту. Бо в постанові є вимога – в першу чергу надавати кредитні кошти тим, хто стоїть на житловій черзі, а потім – решті заявників. Тож потрібно визначити черговість і серед цієї категорії людей. В анкеті додаємо запитання: чи є власність і яка? Сподіваємось, люди напишуть правду, а також нестимуть відповідальність за неправдиві дані. Отже, постійно намагаємось вирішувати багато питань, які виникають при реалізації цієї програми.

– На нинішній рік державні кошти на відшкодування процентів за кредитами закладені достатні. А як щодо наступних років? Людина візьме кредит на 10 років, а гроші на відшкодування у держави закінчаться…

– Під цю програму Уряд передбачив кошти регіонам на кілька років наперед. Полтавській області – 32 мільйони. У законодавство про бюджет внесені зміни, і відшкодування відсотків по пільговому кредитуванню віднесено до соціально захищених статей бюджету, які виконуються в першу чергу. Тепер є гарантія того, що в кожному річному бюджеті для цього будуть виділятися кошти.

Докладніше про програму "Доступне житло"
можна дізнатися на сайтах облдержадміністрації та Мінрегіонбуду. 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.