Ліки від гіпертонії подешевшають

– 25 квітня 2012 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 340, якою було визначено порядок реалізації Пілотного проекту із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Олександре Миколайовичу, як саме реалізовуватиметься цей проект?

– Його реалізація відбуватиметься в два етапи. Перший передбачає встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін на ліки, включені до пілотного проекту, та роздрібної фіксованої надбавки не вище, ніж 25 відсотків закупівельної ціни. Другий етап – відпрацювання механізму часткового відшкодування вартості ліків за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів. Нині реалізовується перший етап Пілотного проекту, що передбачає чітко визначене державне регулювання цін і стосується як виробників, так і оптової та роздрібної ланки.

– Для кого корисне таке нововведення?

– Гіпертонічна хвороба – найбільш поширене у світі захворювання серцево-судинної системи. Це, так би мовити, найбільш людська зі всіх хвороб. Вона характерна в першу чергу для тих, хто веде дуже насичений, напружений й емоційний спосіб життя. Поширеність артеріальної гіпертензії становить 15–25 відсотків, а в осіб, старших 65 років, цей показник перевищує 50 відсотків. Тож позитивні зміни перш за все будуть корисні людям, які страждають від високого тиску, в тому числі соціально незахищеним громадянам. Наприклад, пенсіонер, який отримує невелику, в порівнянні з європейським рівнем, пенсію, не може дозволити собі витрачати значну частину її на лікарські засоби. Тому ми сподіваємося, що зниження цін на ліки, запроваджене Пілотним проектом, допоможе хворим регулярно купувати ліки від гіпертонії, що дасть змогу постійно підтримувати їхній артеріальний тиск у нормі. Тільки так ми зможемо зменшити інвалідизацію та смертність від наслідків артеріальної гіпертензії серед населення.

– Які ліки подешевшають?

– Були визначені сім міжнародних непатентованих назв лікарських засобів – еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін, нифедипін, на які розповсюджується дія Пілотного проекту. Ціни та націнки на ці ліки регулюватимуться державою.

Державою також визначено перелік найменувань лікарських засобів, що використовуються для лікування хворих на гіпертонічну хворобу і які реалізовуватимуться дешевше в рамках Пілотного проекту.

Необхідно також звернути увагу на те, що препарати, зазначені у Пілотному проекті, повинні відпускатися лише за рецептом лікаря.

– Як можна буде отримати компенсацію за ліки?

– Хочу наголосити ще раз, що на сьогоднішній день впроваджується лише перший етап Пілотного проекту. Так, у лікувальних установах області складаються списки хворих на гіпертонічну хворобу для забезпечення їх лікарськими засобами за референтними цінами згідно з умовами Проекту. Станом на 01.08.2012 року кількість осіб із гіпертонічною хворобою, які мають право на забезпечення ліками на пільгових умовах, складає 241522 особи. Робота над заповненням обласного реєстру продовжується, люди, котрі страждають від підвищеного тиску, повинні звернутися до своїх сімейних лікарів. На другому етапі буде запроваджено систему часткового відшкодування вартості лікарських засобів (реімбурсації), які застосовуються при лікуванні гіпертонічної хвороби. Після встановлення діагнозу "гіпертонічна хвороба" лікар повинен виписати рецепт, в якому має бути вказана міжнародна непатентована назва лікарського препарату, на який розповсюджується дія Пілотного проекту. В аптеці пацієнт пред'являтиме цей рецепт, й аптекар видаватиме йому ліки зі знижкою. Що стосується реімбурсації, тобто відшкодування вартості лікарських засобів, то ці знижки в аптеках отримають всі ті пацієнти, які страждають від гіпертонічної хвороби. Рецепт стане фінансовим документом, без якого відшкодування коштів не проводитиметься. Отже, пацієнт буде сам зацікавлений у наявності рецепта. Різницю у цінах держава відшкодовуватиме безпосередньо аптечному закладу. За словами голови Державної служби України з лікарських засобів Олексія Соловйова, розмір компенсації, в залежності від джерел фінансування та їх обсягів, планується визначити не пізніше жовтня. Звичайно, це залежатиме й від можливостей Державного бюджету України.

– Де гарантія, що медичні препарати знову не подорожчають?

– Щоб державний контроль за цінами був ефективним, прийнято Закон України "Про ціни і ціноутворення" від 21 червня 2012 року. Він передбачає державний контроль (нагляд) та спостереження за утворенням цін на лікарські препарати. За вказаним законом Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади повинні послідовно вживати заходів щодо забезпечення соціальних гарантій населенню, насамперед малозабезпеченим сім'ям, шляхом запровадження системи компенсаційних виплат у зв'язку зі зростанням цін та індексації грошових доходів певних груп населення відповідно до законодавства. Також між Кабінетом Міністрів України та суб'єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, займаються оптовою та роздрібною торгівлею лікарськими засобами, 6 червня 2012 року був підписаний Меморандум порозуміння з приводу ціноутворення на лікарські засоби.

Уся наша діяльність спрямована винятково на забезпечення прав і захист інтересів пацієнта. Розбудова принципово нової системи охорони здоров'я дозволить досягти прогресивних змін у наданні медичної допомоги, врешті, покращити здоров'я наших людей. Тож ми не акцентуємо увагу на перешкодах, а робимо конкретні справи в цьому напрямку, й це – головне.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.