Живуть і працюють для століть

У рамках прес-туру, організованого обласним управлінням лісового та мисливського господарства, вдалося побувати на території Зіньківського, Вельбівського, Лютенського та Безвіднянського лісгоспів. Вони входять до складу державного підприємства "Гадяцький лісгосп", яке опікується загалом понад 30 тисячами гектарів лісових насаджень. Переважна більшість із них знаходяться в найбільш залісненому Гадяцькому районі.

– Лісистість зони діяльності нашого господарства становить 14,5 відсотка, – розповів директор ДП "Гадяцький лісгосп" Євгеній Шеремет. – Насамперед ми працюємо над розширенням площ лісових насаджень, створюємо нові ліси. Так, цього року працівники "Гадяцького лісгоспу" створили більше 407 гектарів лісових культур, 163 з яких – нові ліси. Це – результат плідної співпраці з районною владою, сільськими радами.

Але працівники лісу опікуються не лише збільшенням площ лісових насаджень, а і їх захистом, у тому числі й від горе-туристів. Спеціально для любителів відпочинку на природі працівники ДП "Гадяцький лісгосп" облаштовують рекреаційні зони. Одне з подібних місць рік тому з'явилося на узбіччі автошляху Полтава–Зіньків, у селі Бобрівник Зіньківського району. До оточеного дерев'яним парканом місця відпочинку, розташованого на пагорбі під розлогим дубом, ведуть такі ж дерев'яні східці. Кілька бесідок майже ніколи не бувають порожніми: в них перепочивають подорожні, які зупиняються там пообідати чи приготувати шашлик (навіть про дрова та мангал потурбувалися лісівники). Вони також приваблюють туристів та весільні кортежі. До речі, подібні місця відпочинку полюбляють молодята не лише Зіньківського, а й Гадяцького районів. Так, на території Вельбівського лісництва є знаменитий березовий гайок, без відвідин якого, мабуть, не відбувається жодне з гадяцьких весіль. Ще б пак: тут тобі й дерев'яні альтанки, й гойдалка, й цілюще свіже повітря – романтика!..

Втім, деякі "любителі природи" таки додають клопотів лісівникам. Саме вони найчастіше спричиняють лісові пожежі, не загасивши вогнище, необачно кинувши недопалок… Результат – втрати лісових насаджень. Тож працівникам лісового господарства доводиться готувати постраждалі від вогню ділянки для нового заліснення.

Переважно ж нові лісові насадження з'являються на малопродуктивних землях запасу. Так, ми відвідали ділянки захисних лісових насаджень, розташованих на землях запасу Зіньківської міської та Вельбівської сільської рад. Одна з них кілька років тому була засаджена молодими ясенами, а інша – соснами та березами. Тепер на них підростають молоді лісочки, що народилися з дрібних насінин, виплеканих дбайливими руками працівників лісу – справжніх професіоналів своєї справи. До речі, у кожному лісництві ДП "Гадяцький лісгосп" є власні розсадники, в яких щороку вирощується понад 1,7 мільйона сіянців із поліпшеними спадковими властивостями – близько 40 порід, у тому числі сосна звичайна, береза, ясен, груша, липа дрібнолиста.

Лісівники захоплено розповідали про свою професію, ділилися виробничими проблемами й перспективами, а мені на думку спали поетичні рядки Максима Рильського: "Той, хто любить паростки кленові, Хто діброви молоді ростить, Сам достоїн людської любові, Бо живе й працює – для століть!"

***

Дню працівника лісу було присвячено прес-конференцію начальника обласного управління лісового та мисливського господарства, депутата обласної ради Юрія Тараненка. Під час спілкування із журналістами він розповів про досягнення управління та поділився проблемами, серед яких, насамперед, – недбале ставлення відпочиваючих до природи.

– Незважаючи на рекордно високі температури цього літа, нам вдалося не допустити виникнення масових пожеж у лісових масивах. Хоча протягом нинішнього року на території Полтавщини трапилося 24 локальні лісові пожежі, внаслідок чого вогонь знищив 4,8 гектара лісу. Та втрати могли б бути значно більшими, аби не тісна співпраця із місцевою владою, пожежниками, керівниками агропідприємств. Вчасно виявити й локалізувати лісові пожежі вдалося завдяки 8 камерам відеоспостереження, встановленим у лісах державної форми власності. Вони дають змогу побачити щонайменший дим у радіусі 30 кілометрів.

Говорячи про збільшення лісових насаджень, Юрій Тараненко зазначив, що ця кампанія відбувається в ході реалізації обласної програми "Ліси Полтавщини до 2015 року" та державної програми "Ліси України". Так, протягом останніх п'яти років працівниками лісового господарства області створено 10,6 тисячі гектарів нових лісів, у тому числі 6,5 тисячі гектарів – на землях запасу сільських рад. Завдяки цьому Полтавщина – в п'ятірці лідерів щодо створення нових лісових насаджень. Це стало можливим завдяки коштам, заробленим лісогосподарськими підприємствами області, а також виділеним із обласного бюджету та бюджетів місцевих рад – загалом близько 2 мільйонів гривень.

– Ми працюємо на перспективу і підходимо до реалізації поставлених завдань комплексно завдяки наполегливій праці наших працівників, а це 1,5 тисячі висококласних спеціалістів, самозабезпеченню якісним посадковим матеріалом, ефективній співпраці з владою на місцях. Але нині землі запасів закінчуються, і перед нами постає нове завдання – заліснювати урвища, балки, крутосхили з метою профілактики ерозії грунтів. Лісові шати Полтавщини стануть пишнішими, а значить, наш рідний край буде красивішим і багатшим, – наголосив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства.

Юрій Тараненко привітав своїх колег-лісівників із професійним святом. До вітань приєднуються і зоряни.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.