На пам’ять про великого Пророка

Іоанн Хреститель – пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий. Про нього Господь Іісус Христос казав: "Серед народжених жонами не поставав (пророк) більший від Іоанна Хрестителя".

Усікновення голови Іоанна Хрестителя, за переказами, відбулося 32 року після Різдва Христового, але точна дата цієї події невідома. Про його мученицьку смерть детально розповідається в Євангелії від Марка (6, 14–30). Цар Ірод Антипа наказав під час бенкету на бажання Соломії, доньки своєї коханки Іродіади, відрубати голову святому Іоаннові Хрестителеві. Голову відтяли й  віддали Соломії. Злісна Іродіада закопала її в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно віднайшла її, поклала в посудину і поховала на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода. Тіло святого Іоанна Хрестителя поховали його учні.

Через багато років після страти святого Іоанна Хрестителя земля, в якій була захоронена посудина  зі святою главою Предтечі, перейшла у власність благочестивому вельможі Інокентію, й цю посудину було знайдено при будівництві церкви. Але перед своєю смертю, боячись, щоб святиня не була зневажена іновірцями, Інокентій знову заховав її в тому ж місці. Надалі події з чудесним віднайденням та переховуванням святині повторювалися ще кілька разів.

У ІХ столітті, коли в Константинополі, де  реліквія на той час зберігалася, виникли заворушення, голова святого Іоанна Хрестителя була перенесена в місто Емес, звідти, під час набігу сарацинів, – у Комани. І там, у період іконоборчих гонінь, була схована в землі. Після відновлення іконошанування патріарху Константинопольському Ігнатію вночі на молитві було вказано місце, де зберігалася чесна голова. Первосвятитель сповістив про це імператору, який послав посольство в Комани. Святиня знову була знайдена і пізніше перенесена в Константинополь, у придворну церкву. Частина святої голови перебуває на Афоні.

За народними традиціями на Головосіка, як наші предки називали день вшанування пам'яті про усікновення чесної голови Предтечі Господнього Іоанна Хрестителя, не можна сікти чи різати будь-який круглий овоч, який формою нагадує голову. Казали: якщо в цей день зрізати капустину, то з неї може потекти кров. Картоплю варили в "мундирах", хліб відламували руками. Великим гріхом вважалося також брати до рук сокиру чи пилку.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.