Осінні клопоти аграріїв

***

Кормовиробництво, використання державних коштів за програмами, що діють у рослинництві й тваринництві, підготовка до проведення комплексу осінньо-польових робіт, розвиток сільських територій – ці та інші питання роботи АПК області розглядалися на селекторній нараді, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Керівник області наголосив на необхідності концентрації зусиль на збиранні пізніх культур, сівбі озимих і якості посівного матеріалу. Він також акцентував увагу  на недостатніх темпах виконання програми розвитку сільських територій.

Про хід підготовки до проведення комплексу осінньо-польових робіт інформував начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Він наголосив, що насінням сільгоспформування області забезпечені повністю. Занепокоєння викликають райони, де кондиційного посівного матеріалу є лише 50 – 70 відсотків від потреби. Така ситуація в Кременчуцькому, Гадяцькому, Пирятинському, Зіньківському, Гребінківському, Машівському районах. Забезпеченість добривами в середньому по області становить 58 відсотків до потреби, протруйниками насіння – близько 80 відсотків. Сергій Фролов також зупинився на питаннях збирання кукурудзи, розвитку ягідництва й садівництва.

На обласній селекторній нараді також розглянули питання розвитку тваринницької галузі, виплати державних дотацій за утримання молодняку великої рогатої худоби, ситуації з цінами на молокосировину. Акцентувалося на необхідності створення у кожному районі асоціації виробників молока. Наголошувалося на необхідності переведення роботи господарств, у яких утримується худоба, на закритий режим роботи, щоб не допустити захворювання поголів'я на сибірку (виявлено в Російській Федерації) та африканську чуму, численні спалахи якої реєструються в Росії й нещодавно виявлено в одному з населених пунктів Запорізької області.

Питання виконання програми розвитку сільських територій проаналізував заступник голови ОДА Володимир Замикула. Він також закликав учасників наради навести лад у сфері земельних відносин та зупинився на питаннях виплати компенсації за страхування посівів сільськогосподарських культур.

***

Актуальні питання роботи агропромислового комплексу держави розглядалися на Всеукраїнській селекторній нараді, яку провів заступник міністра агрополітики та продовольства України Олександр Сень. Зокрема мова йшла про стан готовності до проведення комплексу осінньо-польових робіт, забезпечення якісним посівним матеріалом. Зазначалося, що нині в державі вже зібрано 26 мільйонів тонн зерна й обмолочено близько 66 відсотків площ зернових. Загалом очікується зібрати 46 мільйонів тонн зерна. Забезпеченість посівним матеріалом по державі висока, хоча є області, де його недостатньо. Наголошувалося також на необхідності дотримання структури посівних площ та приведення цьогорічних площ озимих культур у відповідність до минулорічних.

Не оминули на республіканській селекторній нараді й питання розвитку тваринництва, виплати державної дотації за утримуваний молодняк ВРХ, проаналізували ситуацію на ринку заготівель молока. Зазначалося, що, згідно з прийнятою Кабміном 22 серпня постановою, мінімальна заготівельна ціна на молоко становить 2200 гривень за тонну, без врахування ПДВ. Розглянуто інші проблеми діяльності сільськогосподарської галузі.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.