Шляхами партизанської слави

Тисячі людей зібралися у центрі селища, щоб вшанувати пам'ять партизанського генерала. Участь у заходах взяли голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, голова Котелевської райдержадміністрації, Герой України Тетяна Корост, перший заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Володимир Сіроштан, голова райради Василь Тимошенко, делегації з Путивля, Охтирки Сумської області.

Урочисту ходу до пам’ятника – погруддя С. А. Ковпака, що встановлено у центрі селища ще 1948 року, очолила театралізована колона, учасники якої були одягнені у військову форму часів Великої Вітчизняної війни.

На урочистому мітингу голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що відзначення на державному рівні 125-ї річниці з дня народження видатного котелевця, який наблизив Велику Перемогу, є ще одним прикладом того, що в Україні шанують пам'ять про своїх героїв.

– Життя Сидора Артемовича Ковпака – це героїчний  шлях і ратного подвигу, й копіткої роботи з відбудови країни у повоєнний час, на високій посаді у Верховній Раді УРСР, і ця посада не віддаляла його від простих людей, а допомагала вирішувати їхні проблеми, – підкреслив  Олександр Удовіченко.

– Земляки Ковпака сьогодні примножують славу рідного краю, – наголосив голова обласної ради Іван Момот. – Адже працюють так, що Котелевський район є передовим серед районів області.

На мітингу були оголошені кращі освітянські колективи – переможці проведеного в районі до знаменної дати конкурсу. Їх відзначили цінними подарунками:  Котелевській ЗОШ №4 вручили сертифікат на шкільний автобус, гімназії №1 ім. С.А.Ковпака – на обладнання для кабінету фізики. Сертифікат на шкільний автобус від облдержадміністрації та облради отримала Великорублівська ЗОШ. Від делегації зі столиці сертифікати на кілька телевізорів та холодильників для Котелевської райлікарні вручив перший заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Володимир Сіроштан.

Голова райдержадміністрації, Герой України Тетяна Корост також нагадала про міцні зв’язки Сидора Ковпака з рідним селищем і в післявоєнний час, про його вагому підтримку багатьох починань громади. Розповіла про нинішні успіхи району, плани соціально-економічного розвитку краю. Серед них, зокрема, – завершення реконструкції котелевського дитсадка “Пролісок” на 280 місць, закінчення ремонту районного Будинку культури, проведення реконструкції водопровідної мережі селища…

– Впевнена також, що в цьому році здійсниться багаторічна мрія жителів райцентру – завершиться будівництво об’їзної дороги, – наголосила Тетяна Корост.

Після мітингу котелевці та гості селища вибирали собі “маршрут” за власними вподобаннями. Перед районним Будинком культури розпочався конкурс патріотичної пісні. Неподалік цього мистецького майданчика на площі Ковпака розбив свій “табір” партизанський загін, куди попрямував не хто-небудь, а сам Сидір Артемович – нова роль актора Полтавського академічного обласного українського театру ім. М.В. Гоголя Богдана Чернявського. Його бойового товариша, Героя Радянського Союзу Семена Руднєва уособлював актор театру Сергій Озерянко. Табір реконструювали за кадрами з відомого кінофільму “Дума про Ковпака”, і за сценарієм у ньому розгорталися святкові події, зокрема партизанське весілля.

Котелевці й гості селища могли докладніше ознайомитися з лісовим “побутом” ковпаківців. Дітлахи просили фото на пам'ять. Позував їм зокрема й активіст Дмитрівського клубу “Пам'ять” (Комсомольськ) Володимир Кирилов – у формі часів Великої Вітчизняної. Юнак розповів, що для нього захоплення воєнною тематикою – це передусім спроба відчути хоча б краплю того, що довелось пережити прадіду-фронтовику. А от літня полтавка Катерина Андріївна Звігольська приїхала в Котельву не лише за враженнями від дійства, а й у пошуках людей із партизанської минувшини. Семирічною дитиною вона разом із мамою опинилася у з’єднанні Ковпака. Пам’ятає і самого Сидора Артемовича, який одного разу під час тих небезпечних лісових “мандрів” переносив її через болото, збереглися в пам'яті й спогади про молодшого сина Семена Руднєва – Юрія.

З нагоди відзначення річниці Сидора Ковпака до Котельви з’їхалися його родичі з різних куточків України. Внучатий племінник Олександр Олексійович Штанько привіз із Охтирки значок депутата Верховної Ради СРСР Сидора Артемовича Ковпака. І Олександр Олексійович, і його сестри-котелевчанки, Катерина та Раїса, одностайні: про партизанського генерала в його рідному селищі пам’ятають постійно.

Окремим заходом у рамках відзначення річниці стало проведення вже традиційного для Котельви чемпіонату області з кінного спорту на Кубок обласної ради та Кубок пам’яті С. А. Ковпака. Чимало охочих прийшли на стадіон гімназії №1 повболівати за граційних учасників змагань. У цей час до Котельви вже наближалися прихильники й іншого виду спорту, які подолали відстань від Полтави до ковпаківського селища на велосипедах. Пробіг був присвячений знаменній річниці партизанського генерала. Велогрупу очолив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

Щоб стати глядачами реконструйованої бойової атаки, потрібно було дістатися до Ковпаківського лісопарку. Насиченою була й вечірня, молодіжна, програма. Завершальною подією урочистостей у Котельві став святковий феєрверк.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.