Пріоритет – співпраця з громадськими правозахисними організаціями

Полтавська область стала першою, де побувала Валерія Лутковська після призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Вона повідомила, що планує об’їхати всі регіони країни, вивчити проблеми, які існують у сфері захисту прав людини.

– Моїм пріоритетом було і залишається ефективне виконання рішень Європейського суду. На сьогоднішній день можу більше сконцентруватися на законодавчих змінах, які необхідно провести з метою їх ефективного виконання, – наголосила Валерія Лутковська.

Серед головних завдань – також запровадження чотирьох тематичних представників Уповноваженого. Вже завершилося визначення напрямків, за якими вони працюватимуть.

– Це будуть представники з питань створення національного превентивного механізму; з питань соціальних, економічних та гуманітарних прав; антидискримінаційної політики, гендерної рівності й прав дитини; з питань свободи слова, доступу до інформації та захисту персональних даних, – зазначила омбудсмен.

– Як і передбачено законом, я ухвалила рішення створити Консультативну раду при Уповноваженому Верховної Ради України із прав людини. Це потрібно було зробити ще 14 років тому, коли був створений інститут омбудсмена. Питання формування Консультативної ради є одним із пріоритетних, оскільки дає можливість вести прямий діалог із представниками неурядових громадських організацій, – наголосила вона.

Основні завдання Консультативної ради – представляти інтереси громадськості у взаємодії з омбудсменом України, враховувати громадську думку в процесі підготовки щорічних і спеціальних доповідей Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, проводити експертизи законопроектів та інших нормативних актів, що стосуються дотримання й захисту прав людини. Нині в Україні близько 200 громадських організацій ведуть правозахисну діяльність. До ради увійде 20–25 людей із тим, щоб були представлені різні напрямки роботи з прав людини, по можливості – різні регіони. Нині триває обговорення того, яким чином здійснювати відбір до Консультативної ради.

Відповідаючи на запитання щодо нового Кримінального процесуального кодексу, Валерія Лутковська наголосила, що це – крок уперед, який змінює підходи до судочинства. Новий кодекс побудований на новій ідеології. Та до нього має бути прийнято ще ряд законодавчих актів.

Вона також зазначила, що має бути створений механізм дотримання прав людини в місцях позбавлення волі.

– Такою може бути система “Омбудсмен-плюс”. При цьому “плюс” – це громадянське суспільство. Ми будемо співпрацювати з громадськими правозахисними організаціями, – підкреслила Валерія Лутковська.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.