Велика відповідальність і нелегка праця

 Із 1996 року Іван Писаренко передав управління господарством сину Віталію, який тоді саме закінчив  Полтавський сільськогосподарський інститут.

– Фермерство – велика відповідальність і дуже нелегка праця, – розповідає Віталій Писаренко. – Це нині ми вже маємо в своєму арсеналі вітчизняну й імпортну техніку, а у дев’яності наш єдиний трактор працював у полі майже цілодобово. Уперше нову техніку вдалося придбати лише через вісім років важкої праці. Пізніше, у 2007 році, допомогла держава – ми отримали тридцятивідсоткову дотацію на придбання вітчизняної техніки.

Бути фермером – значить, бути оптимістом і трудоголіком. Саме таким є Віталій Писаренко. Бо ж як інакше він зумів би не опустити руки навіть тоді, коли у 1996-му йому, вчорашньому студентові, природа влаштувала  жорстокий екзамен: практично все вирощене знищив градобій, і молодому фермерові ледве вдалося вийти “на нулі”.

Становлення фермерського господарства “Писаренко”, як, напевно, й усіх йому подібних, було нелегким. Утім, подолавши чимало перешкод, Віталій зумів твердо поставити справу на ноги. Завдяки наполегливій праці, а також великій підтримці трудового колективу, який налічує сімнадцять працівників, фермерське господарство “Писаренко” нині – одне з найкращих у Новосанжарському районі. За майже двадцять років існування воно розрослося до понад однієї тисячі гектарів землі, придбано достатньо нової сучасної техніки, в тому числі й імпортної, є токове господарство зі складськими приміщеннями. Допомагає у розбудові господарства й родина: дружина Ірина Миколаївна  веде бухгалтерський облік; син Ігор, пішовши батьківською стежиною, незабаром закінчить навчання у Полтавській державній аграрній академії й працюватиме у господарстві агрономом.

На полях ФГ “Писаренко” чітко виконуються всі технологічні процеси вирощування сільськогосподарських культур, закуповується тільки високоякісне насіння, своєчасно вносяться добрива, тож і врожаї тут отримують високі. У структурі посівних площ – соя, кукурудза, соняшник, пшениця, ячмінь. І хоча за кількістю землі фермерському господарству не зрівнятися з потужними агрохолдингами, із власниками земельних паїв Віталій Писаренко розраховується за однією з найвищих в районі ставок – 6 відсотків.

Утім, створення робочих місць для місцевих селян, достойна заробітна плата, своєчасний розрахунок за оренду паїв – далеко не все, що робить для своїх односельців Віталій Писаренко.

– Своєю порядністю, уважним ставленням до людей Віталій Іванович завоював повагу та авторитет не лише серед підлеглих, а й серед пайовиків та жителів села, – говорить СтовбиноДолинський сільський голова Любов Нестор. – Люди йдуть до нього, здають свої земельні паї. Він добре розраховується, допомагає обробляти городи і взагалі – відгукується на всі звернення односельців, надає відчутну допомогу сільській громаді. Оскільки на території нашої сільської ради він – найбільший товаровиробник, підтримує соціальну сферу. За власний кошт організував і облаштував тренажерний зал для сільської молоді, витративши на це 15 тисяч гривень. Також утримує місцеву футбольну команду “Колос” – забезпечує спортивною формою, м’ячами,  надає транспорт для поїздок на змагання, стимулює у разі перемоги. Крім того, Віталій Писаренко очолює місцеву спілку товаровиробників, які щороку роблять певний внесок за кожен гектар землі, яку обробляють. Ці кошти ми витрачаємо на ремонти соціальних об’єктів. Віталій Іванович – один із найактивніших депутатів сільської ради, підтримує добрі починання, цікавиться питаннями життєдіяльності громади. Якби всі депутати були такими, як він, то працювати було б набагато легше.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.