Де плине Сейм у вранішній імлі

Твір до глибини душі схвилював і одного з провідних режисерів-постановників Київської кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка Ісаака Шмарука, митця, залюбленого у село і його працьовитих людей. Саме він ще на початку п’ятдесятих років минулого століття спільно з Віктором Івченком зняв кінострічку “Доля Марини”, яку переглянули мільйони шанувальників кіномистецтва. Значна частина натурних зйомок проходила у нас на Полтавщині, в мальовничих куточках Великобагачанського району.

Окрилений бажанням створити художній фільм за мотивами твору “Сейм виходить з берегів”, режисер залучив до написання оригінального сценарію автора повісті Вілія Москальця та молодих кінодраматургів Ігоря Болгарина і Євгена Онопрієнка. І невдовзі картина була запущена у виробництво. В центрі сюжету – доля неординарної особистості, голови одного з передових колгоспів, а в роки Великої Вітчизняної – партизанського командира. Його поважали чесні трудівники, районне керівництво. Незатишно було з ним лише п’яницям та ледарям. На жаль, слава, авторитет і визнання запаморочили голову Буслаю. Зазнавшись, увірувавши у свою непогрішимість, він допускає ряд серйозних прорахунків.

За його добре ім’я бореться механізатор Микола Дончак, котрий повернувся до свого колгоспу після строкової армійської служби.

Роль Буслая блискуче зіграв один із корифеїв українського театру та кіно, народний артист СРСР Віктор Добровольський. Його екранний герой – сильна, мужня, рішуча людина. З часом він усвідомив свої помилки, і земляки, побачивши його непідробні душевні страждання, все зрозуміють і пробачать.

Природно, щиро і майстерно зіграв роль невгамовного Миколи Дончака відомий майстер поетичного слова й актор Микола Вінграновський.

Запам’ятовується й світлий образ молодої доярки Софійки, яку талановито зіграла тоді ще недавня випускниця акторського факультету ВДІКу Сільвія Сергейчикова.

Заслуговує найвищої оцінки робота головного оператора фільму Миколи Кульчицького, який романтично відтворив на екрані велич і красу довженківського краю, безмежну блакить повноводого Сейму. Картина була знята в кольорі. А яку чарівну музику і пісню створив до фільму наш незабутній краянин композитор Олександр Білаш! Це була одна з перших його робіт у кіно, що принесла заслужене визнання.

Художній фільм “Сейм виходить з берегів” з’явився у широкому прокаті у травні 1962 року, картину добре сприйняв глядацький загал, гідно оцінила преса. Безумовно, це була нова творча удача довженківців.

Від автора. Висловлюю щиру вдячність заслуженій артистці України, кінорежисеру Сільвії Сергейчиковій і працівникам музею Київської кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка за всебічне сприяння в підготовці цієї публікації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.