Мчали коні з вітром у гривах

У роки тимчасової окупації Дібрівки фашистські загарбники разом із молоддю на рабство у Німеччину відправили і кращих породистих рисистих кобил. У їх числі була й Гільда. “Невдовзі по закінченні боїв, – розповідав старий солдат, – наш батальйон прибув на розквартирування у якесь містечко південніше Берліна. У пошуках сіна для своїх коней ми з хлопцями забрели у покинутий фільварок. Там блукали бездоглядні коні. Мимоволі згадалася рідна Дібрівка, де до війни я працював у стайні. Більше того, одна з гнідих кобил здалася схожою на нашу улюбленицю Гільду. На всяк випадок гукнув: Гільда! Кобила запряла вухами. То справді була дібрівська невільниця”.

Згодом оповідка про те, як кобила в неволі впізнала свого земляка з України, з уст в уста передавалася по інстанціях. Долинула до Москви. Як і хто там цікавився долею племінної кобили Гільди, достеменно невідомо, але невдовзі тодішній уряд з цього приводу прийняв спеціальну постанову. Дібрівських невільниць збирали по всій території Німеччини і в 1947 році повернули у Дібрівку як національне багатство України.

Нашим багатством дібрівські рисаки залишаються й понині. Саме про це промовисто нагадало популярне кінноспортивне свято у Дібрівці, головним трофеєм якого став приз на честь 67-річчя Перемоги. Його виграв талановитий дібрівський майстер-наїзник Григорій Назаренко.

Наїзники також змагалися за призи на честь засновника Дібрівського конезаводу Дмитра Романова, видатного майстра-наїзника Михайла Стасенка, державного підприємства “Конярство України”. Переможцями заїздів були Олександр Крикливий, Тетяна Спиця, Ігор Радіонов, Віталій Лабунець, Андрій Прокопенко.

Окрасою свята були виступи талановитих жокеїв із кінно-спортивного театру “Магнат” одноіменної агрофірми з Чернігівщини, спортсмени приватних спортивних секцій кінного спорту з Сумської області.

Працювали атракціони, виїзна торгівля, змагалися юні борці Миргородського та довколишніх районів під керівництвом тренера Олексія Кваші. Старші люди добрим словом згадували колишнього президента Асоціації рисистого конярства України, першого заступника голови облдержадміністрації, заслуженого працівника сільського господарства України Василя Шапрана, світла йому пам’ять. Гарні пісні дарувала учасникам свята голосиста дібрівчанка Оля Смирнова. Одне слово, святкового настрою вистачило усім.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.