Книжки примандрували в Кобеляки

“Я вирішила: краще зробити хоч одну невеличку, але реальну справу, ніж довго говорити, як було б добре зробити велику-превелику, – розповіла Міла Іванцова. – “Чому саме 100 книжок?” – спитаєте ви? Ну, хоча б сто. Бо це вже на сто більше, ніж нічого! А як зберемо ще більше, то й чудово!” Зібрано, й справді, набагато більше.

У Кобеляках діють центральна районна бібліотека для дорослих, дитяча бібліотека, 43 філіали в селах. Загалом вони обслуговують близько 31 тисячі читачів. У центральній бібліотеці працюють шістнадцятеро бібліотекарів. Заступник директора Наталія Гальонкіна про сучасне фінансування установи говорить коротко: “Слабе діло”. Інколи виручають спонсори. Нещодавно проводилася акція “Подаруй бібліотеці книгу”, то небайдужі люди приносили літературу з дому. Буває, місцеві автори дарують примірники своїх видань.

У Бродщинській бібліотеці-філіалі налічується 318 читачів. Цікавляться книгами різноманітної тематики. Найбільшим попитом користуються книги про історію України, рідного краю, детективи, медична література, твори сучасних українських та зарубіжних авторів. Завідуюча Світлана Несвіжа працює в бібліотеці майже 30 років. Систематично проводить різні заходи, влаштовує конкурси малюнків.

“На жаль, можливості нашої бібліотеки обмежені, особливо це стосується творів українських і зарубіжних авторів, що входять до програми з літератури в курсі середньої школи. В бібліотеці вони практично відсутні”, – говорить Світлана Несвіжа. Вона приносить до бібліотеки й свої книги. Маючи вдома комп’ютер, шукає потрібні твори в Інтернеті й роздруковує їх.

Завдяки акції першу партію книжок направлено у сільську бібліотеку на Чернігівщину, а другу – на Полтавщину, в Кобеляки. Міла Іванцова зв’язалась із молодою місцевою журналісткою Мариною Сідаш-Приходько, доручила організувати доставку і передачу книг. Допомогли привезти їх у Кобеляки небайдужі люди – Василь Радченко, Володимир Білоусько, Віктор Мальцев, Сергій Галушко. Серед книг є твори класиків і сучасних авторів, а ще – словники, довідники, дитячі книжки… Працівники й читачі бібліотек подякували ініціаторці акції Мілі Іванцовій за добру справу. Адже те, що в селах зменшується кількість жителів, не означає того, що там не читають книг.

Олександра ГРОМОВА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.