Доступне житло: напрямки розв’язання проблеми

Як молодій сім’ї отримати житло? Як сьогодні держава намагається вирішити цю проблему? Де знайти кошти для завершення житлових довгобудів та будівництва нових будинків? Де шукати інвесторів? Відповіді на ці та інші запитання спробуємо відшукати, проаналізувавши зроблене для їх розв’язання.
Виконання Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, в основі якої лежать положення передвиборної президентської Програми ­Віктора Януковича “Україна – для людей”, подолання економічного спаду та зростання національної економіки дали можливість залучити додаткові інвестиції для добудови об’єктів незавершеного будівництва і на цій основі зробити конкретні кроки із забезпечення людей житлом. Упродовж двох минулих років почала здійснюватися Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010–2017 роки. У чому ж суть вирішення проблеми житла за цією Програмою? Якщо коротко, то – в державній підтримці. Держава сплачує громадянинові 30 відсотків вартості будівництва чи придбання житла нормативної площі за умови, що він стає інвестором будівництва, залучивши у будь-який законний спосіб інші 70 відсотків. Таким чином вирішується цілий ряд проблем. З’являється зацікавлений внутрішній інвестор, а забудовник, розуміючи, що кошти у молоді, зібрані на житлову інвестицію, не можуть бути великими, максимально знижуватиме вартість будівництва. Разом із тим місцева влада активніше вирішуватиме питання з комунікаціями, земельними ділянками тощо, зрушиться з місця будівництво, запрацюють суміжні підприємства, і не лише будівельні, з’являться додаткові робочі місця, розвиватиметься інфраструктура населених пунктів та інше, з’явиться додатковий поштовх для економіки. Але головне – у практичне русло переводиться вирішення питання із забезпечення житлом тих, хто його потребує.
Саме про стимулювання економіки через внутрішній ринок, у тому числі й за цією Програмою, говорив Президент України Віктор Янукович на нараді з адміністративно-господарським активом області під час робочої поїздки на Полтавщину. Він наголосив також, що Програмі доступного житла буде приділятися ще більша увага в міру залучення додаткових джерел фінансування.
Звичайно, нелегко зібрати кошти на 70 відсотків вартості житла. Але все ж суттєво допомагає держава, а забудовник зацікавлений у максимальному зниженні вартості будівництва, інакше він не буде включений у Програму і залишиться зі своїм довгобудом надовго. Адже визначення об’єктів, які можуть брати участь у реалізації Програми, здійснює спеціально створена Міжвідомча комісія з розгляду пропозицій по формуванню переліку об’єктів житлового будівництва, на добудову, будівництво або придбання житла в які можуть срямовуватися бюджетні кошти. Забудовники об’єктів незавершеного будівництва для участі в Програмі мають подати документи на розгляд комісії. Цими документами обгрунтовуються вартісь об’єкта, його якість, терміни будівництва і таке інше.
Для виконання визначених Програмою завдань із Державного бюджету України у 2011 році виділено 100 млн гривень, і вони освоєні в повному обсязі. Це значить, що був реальний попит на такий спосіб забезпечення житлом. І 70 відсотків коштів сім’ї-інвестори знайшли, вважаючи цей шлях вигідним для себе. У результаті за рахунок коштів громадян та наданої їм державної підтримки 792 сім’ї змогли таким чином забезпечити себе житлом, а у будівельну галузь було залучено понад 335 млн грн. Це дало можливість прискорити добудову 27 житлових будинків, а ще 23 об’єкти планується добудувати та ввести в експлуатацію у 2012 році.
Для активнішої реалізації у цьому напрямі регіональної Програми “Будуємо нову Полтавщину. Патріоти Полтавщини” та Програми соціально-економічного розвитку області у минулому році на кредитування молодих сімей залучено 9 млн грн, в тому числі з Державного бюджету – 6,1 млн грн, з обласного бюджету – 1,3 млн, а з місцевих бюджетів – 1,6 млн грн. За рахунок усіх джерел фінансування введено майже чверть мільйона квадратних метрів житла. За обласною Програмою будівництва (придбання) доступного житла на 2010 – 2017 роки отримали житло 58 сімей.
Законом України “Про Державний бюджет України на 2012 рік” для надання державної підтримки з метою будівництва (придбання) доступного житла передбачено 200 мільйонів гривень. Неважко зрозуміти, що у поточному році вдвічі збільшаться інвестиції у житлове будівництво за цим напрямком, удвічі більше сімей будуть мати змогу вирішити свої житлові проблеми.
На Полтавщині організацією виконання Програми доступного житла займається регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”. Тож із метою придбання доступного житла громадяни, які мають на те право та виявили бажання взяти участь у реалізації Програми, можуть звернутися до цієї установи.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.