Час каяття і молитви

Цей найсуворіший і найважливіший у житті християн піст починається за сім тижнів до Великодня і складається з Чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою. Чотиридесятниця символізує сорокаденний піст Спасителя у пустелі, а Страсна седмиця встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждань, смерті та погребання Христа. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна прислуховуватися до страждань Господа, котрі пережив Ісус Христос у людській подобі. Кажуть, що перші сорок днів Великого посту людина рухається назустріч Богові. У Страсну седмицю Господь іде назустріч їй  – через Таємну вечерю, Голгофу й, нарешті, через своє Воскресіння.

Піст, як відомо, – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок та веселощів. Людина має присвятити цей час каяттю, духовним роздумам та молитві. Церква закликає вірян протягом усього Великого посту утримуватися від вживання страв із м’яса, молока, яєць і риби. Останнє дозволяється лише на свята Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим.

За народними звичаями, перший день Великого посту має назву “жилавий понеділок”: господині цього дня пекли “жиляники”, тобто житні коржі.  Окрім них, жодної страви більше не готували. Вживали тільки тертий хрін із буряковим квасом та редьку.

Втім, утримання від скоромної їжі – не основна місія посту. Як кажуть, і в цей період, і повсякчас головне – не їсти один одного.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.