Перспектива сіл – соціальний розвиток

Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2012 рік доповів начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка. Зазначалося, що на утримання установ обласного значення, впровадження обласних програм, проведення заходів та формування бюджету розвитку за рахунок вільного залишку бюджетних коштів загального фонду спрямовується 35,1 млн грн. Зокрема на заходи обласної Програми розвитку галузі тваринництва на період 2011–2015 років – 300 тис. грн, Програми забезпечення продовольчої безпеки Полтавської області на 2011–2014 роки – 500 тис. грн, на кредитування індивідуальних сільських забудовників за програмою “Власний дім” – також 500 тис. грн. Виділяється 1,5 млн грн на погашення кредиторської заборгованості за виконані у 2011 році роботи з охорони і раціонального використання земель. Цей проект рішення депутати підтримали та рекомендували внести його на розгляд сесії.

У порядку контролю депутати заслухали інформацію виконуючого обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семена Москаленка про підсумки виконання програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2011 рік. Станом на початок грудня минулого року на реалізацію заходів Програми використано 133,6 млн грн, у тому числі з обласного бюджету – 20,2 млн грн, з місцевих – 44,4 млн грн, коштів інвесторів – 69 млн грн. У ряді сіл збудовано та реконструйовано дошкільні навчальні заклади, об’єкти торгівлі, культури, відкрито амбулаторії, відремонтовано школи, відновлено автобусне сполучення. Для продовження цієї роботи облдержадміністрація вносить проект Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2012 рік.

Обговорюючи питання, голова комісії Володимир Несен, депутати Валерій Капленко, Олександр Коросташов та інші звернули увагу на існуючі у життєдіяльності сільських територіальних громад проблеми, які стосуються роботи закладів торгівлі, транспортного обслуговування населення, стану доріг. Іван Момот зазначив, що ця Програма спрямована на позитивні зміни у розвитку соціальної інфраструктури села.

– Громадяни, депутати повинні ставити перед владою питання життєдіяльності сільських територій, а влада – брати на себе відповідальність та вирішувати їх, – наголосив голова обласної ради.

Інформацію про підсумки виконання названої програми депутати взяли до відома. Було також розглянуто та схвалено проект такого ж документа на поточний рік, рекомендовано органам місцевого самоврядування передбачити в бюджетах видатки на фінансування зазначених заходів у нинішньому році.

Про сучасний стан лісового господарства в області та хід виконання обласної цільової програми “Ліси Полтавщини до 2015 року” комісію поінформував начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Юрій Тараненко. В області нараховується 282,5 тис. га земель лісового фонду. Спостерігається позитивна динаміка – за останні 60 років площа лісів на Полтавщині збільшилася в 1,6 разу. Комісія рекомендувала завершити інвентаризацію лісів, виготовлення відповідної правовстановлюючої документації, забезпечити прозорість ринку деревини шляхом проведення аукціонів. Зважаючи на необхідність збереження довкілля, нарощення темпів заліснення території області, депутати підтримали виділення 2 млн грн з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2012 рік для реалізації заходів із захисного лісорозведення.

Як повідомив Юрій Тараненко, на лісокультурне виробництво буде також залучено 7 млн грн із Державного бюджету та 5 млн власних коштів лісгоспів. У нинішньому році планується висадити 1110 га нових лісів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.