Водойми мають використовуватися ефективно

Від господарського ставлення до цього ресурсу залежать не тільки стан риборозведення, а й надходження до місцевих бюджетів. Водночас у країні відсутні чітка нормативно­правова база та механізми щодо передачі у користування водних об’єктів на умовах оренди. Тому з метою надання допомоги райдержадміністраціям, як орендодавцям водних об’єктів, та врегулювання проблем облдержадміністрацією була створена відповідна робоча група, розроблено типові положення та інші документи. Нині в області, за даними заступника начальника обласного управління водних ресурсів Володимира Кириленка, у користуванні на умовах оренди перебувають 779 ставків (6 тисяч гектарів). Торік до обласного бюджету надійшло понад півмільйона гривень орендної плати, що в 4,6 разу більше, ніж передбачалося. Це третій показник у державі. Комплекс вжитих заходів сприяє поліпшенню стану гідроспоруд, водних об’єктів та прибережної зони.

Проблему господарського ставлення до усіх основних видів водних ресурсів – водосховищ, малих і середніх річок, ставків – порушив начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий. Він зазначив, що 147 тисяч гектарів свого часу було використано для новозбудованих водосховищ. Здебільшого це були цінні землі. Тож ефективне використання водних об’єктів – це принципове питання. І не лише економічне, а й соціальне. На нараді також ішлося про те, що в головному управлінні агропромислового розвитку ОДА розробляється обласна програма використання водних об’єктів.

Підбиваючи підсумки роботи зібрання, Віктор Животенко наголосив на необхідності не допустити незаконного використання ставків, заборгованості по орендній платі, необхідності продовження інвентаризації водойм, виготовлення відповідних паспортів, ефективного використання водних об’єктів та господарського ставлення до них. На нараді розглянуто ряд інших актуальних питань життєдіяльності області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.