Що ж це за “свіжі новини” через чотири дні?!

У села газети надходять здебільшого двічі-тричі на тиждень. Багато поштових відділень закриті у п’ятницю, суботу, неділю й понеділок. До речі, п’ятниця – день, коли виходять практично всі всеукраїнські газети. Через нерозпорядливість керівництва “Укрпошти” передплатники одержують п’ятничні номери у вівторок. Що ж це за “свіжі новини” через чотири дні?

Упродовж минулого року до редакцiї газети “Україна молода” надiйшло близько ста звернень – листiв i телефонних дзвiнкiв – вiд передплатникiв газети щодо незадовiльної доставки перiодики. Газета знайомила зi скаргами читачiв керiвних працiвникiв “Укрпошти” i публiкувала їхнi коментарi з приводу цих звернень i загалом щодо роботи поштового зв’язку з перiодичною друкованою продукцiєю. Переважна бiльшiсть скарг стосувалася недолiкiв у роботi поштових вiддiлень, а саме: передплатникам надходить по 2–3 номери газети в один день або взагалi один раз – за тиждень; не приносять окремi номери, якi нiбито зникають у дорозi; замiсть передплаченого видання приносять iнше, переважно – регiональне.

На жаль, потiк скарг iз тими самими претензiями почався i в цьому роцi.

“Укрпошта” реструктуризувала свої структури. Тепер у багатьох областях газети друкуються в одному місці, виготовлений тираж перевозиться до обласного центру, його розподіляють по поштових відділеннях, везуть на місця, де й доставляють передплатникам.

Скорочення кількості поштових відділень призвело до того, що відстань між ними у багатьох місцях збільшилася на півтора кілометра. Літні люди, ветерани праці не можуть туди дійти, а листоноші не встигають принести своїм клієнтам пресу.

Громадяни змушені відмовлятися від передплати суспільно-політичних щоденних видань, поштовики ж сприяють передплаті тижневиків і місячників різних порад, рецептів тощо. Це дає відділенням “Укрпошти” можливість одержувати підвищення передплатних тиражів за рахунок видань, які найдешевші на ринку і які не клопітно зрідка доставляти читачу. Але це знижує можливості інформування наших співгромадян про політичні, соціально-економічні проблеми суспільства, обмежує їхні можливості брати участь в обговоренні насущних питань розвитку державного будівництва.

Просимо Вас, шановний Володимире Михайловичу, донести депутатам нашу стурбованість iз приводу звуження інформаційного простору України, доручити відповідним комітетам глибоко вивчити ситуацію з організацією передплати і доставки періодичних видань і внести відповідні пропозиції Верховній Раді.

З повагою

Ігор ЛУБЧЕНКО,

голова Національної спілки журналістів України;

Анатолій ГОРЛОВ,

головний редактор газети “Голос України”;

Михайло ДОРОШЕНКО,

 

редактор газети “Україна молода”;

Олександр ШВЕЦЬ,

головний редактор газети “Факты и комментарии”.

(Газета “Україна молода” за 8.02.12 р. Друкується зі скороченням).

***

Проблеми, порушені у цьому Зверненні, на жаль, актуальні й для Полтавщини. Ми, прагнучи захистити інтереси наших передплатників, забезпечити їхнє право на отримання оперативної інформації, приєднуємося до позиції, оприлюдненої головою НСЖУ та керівниками ряду центральних газет.

Григорій ГРИНЬ,

головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети

“Зоря Полтавщини”,

голова обласної організації НСЖУ;

Лариса КОБА,

головний редактор обласної газети “Село полтавське”;

Володимир МАРЧЕНКО,

головний редактор газети

“Вечірня Полтава”;

Олександр МОСКАЛЕНКО,

голова ради редакторів міськрайонних та районних газет при обласній організації НСЖУ, редактор Лохвицької районної газети “Зоря”;

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ,

перший заступник редактора газети “Полтавський вісник”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.