Гребінчина світлиця

З цієї нагоди на малу батьківщину митця, у Гребінківський район, завітали голова обласної ради Іван Момот, перший заступник міністра культури і туризму України Юрій Богуцький, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, голова Полтавського земляцтва Києва Володимир Загорій, президент Українського центру суспільного розвитку, директор Полтавського земляцтва Києва Марина Бурмака, ректор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка Микола Степаненко, професор Санкт-Петербурзького  державного університету Тетяна Лебединська, начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій, інші почесні гості. Вони поклали квіти на могилу Євгена Гребінки у селі Мар'янівка та до пам'ятника письменнику в Гребінці. Урочисті заходи відбулися у Гребінківському районному будинку культури, оновленому після реконструкції.

Учасники урочистостей відвідали кімнату-музей Є. П. Гребінки, виставку народно-ужиткового мистецтва майстрів народної творчості району. А в ошатній, відреставрованій залі Будинку культури усіх, хто завітав на ювілейні заходи, зустрічав український народний хор "Калина" Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (художній керівник та диригент – заслужений діяч мистецтв України, професор Григорій Левченко).

Оголошується вітання учасникам свята від Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, з вітальними словами виступили гості з Києва, Полтави, Санкт-Петербурга.

– Серце України – у Каневі, де похований Тарас Шевченко, а душа, енергія іде від Полтавщини, – наголосив Юрій Богуцький.

– Нам вдалося достойно зустріти 200-річчя Євгена Гребінки. Зроблено багато, але найголовніше, щоб пам'ять про нашого великого земляка, його неоціненну спадщину передавалася від покоління до покоління і залишалася навіки, – підкреслив голова обласної ради Іван Момот.

– Відзначення 200-річчя Євгена Гребінки – один із кроків виконання обласної програми "Патріоти Полтавщини", – зазначив Валерій Пархоменко.

У виступах Миколи Степаненка, Тетяни Лебединської, керівників Гребінківського району Анатолія Вихора, Валерія Зінченка наголошувалося на тому, що Євген Гребінка зробив неоціненний вклад у розвиток української культури, уславив рідний край у всьому світі.

Почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради за збереження славних сторінок минулого і за популяризацію імені й творчості Євгена Гребінки були відзначені краєзнавець, автор книги "Євген Павлович Гребінка і Гребінківщина" Олексій Припутень, поет, автор поетичної збірки "Сяйво Акніберг, або Біля джерел Гребінчиного Яру" Андрій Денисенко, сільський голова Мар'янівки Іван Малярик, переможниця районного та обласного конкурсів читців, учениця Гребінківської гімназії Наталія Чечель. Було проведено спецпогашення ювілейного конверта "Євген Гребінка". Також до визначної дати Національний банк України випустив пам'ятну монету, яка була презентована на урочистостях.

Прекрасними піснями радував учасників урочистого зібрання український народний хор "Калина" – справжня перлина національного хорового мистецтва. А вокальні твори на вірші Євгена Гребінки та народні пісні поетового дитинства співали його земляки. Вітала гребінківців та гостей свята піснями про найдорожчу рідну землю заслужена артистка України, наша землячка Олена Білоконь, чудовими байками-приказками веселив народний артист України Василь Голуб, а всесвітньо відомий романс "Очи черные" звучав у виконанні провідного майстра сцени обласної філармонії Ігоря Години.

…Звучить безсмертний твір Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий" у виконанні народного хору "Калина", зал піднімається у єдиному пориві – адже це і свого роду гімн Євгенові Гребінці, який доклав чи не найбільше зусиль, щоб засяяла творча зоря Кобзаря.

Не даремно сучасники Євгена Павловича Гребінки називали його Добродієм. Він разом з іншим великим полтавцем Миколою Гоголем відкрив світу українську душу – щиру й щедру, талановиту й нелукаву, як і вони самі, як і наш народ!..

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.