Знайомий незнайомець Євген Гребінка

Стрічка дає змогу гостро відчути це, пробуджуючи у глядача палке бажання уже самостійно глибше пізнати автора відомого романсу "Очи черные", хоч і досі далеко не всім відомо, що саме Гребінка і є його автором.

Вітаючи гостей, генеральний директор ОДТРК "Лтава" Микола Ляпаненко наголосив, що створення ось таких фільмів зовсім не входить у завдання журналістів ТРК – можна було б до ювілею видатного земляка просто записати інтерв'ю з котримсь із науковців-філологів і тим самим "закрити" тему. Але "Лтава" створює свої фільми, у першу чергу – завдяки творчому неспокою заступника гендиректора Наталії Іванченко, завдяки талановитим й активним у пошуку колегам.

"Той, хто торував шлях" – таку назву має нова стрічка, за якою – значна наукова й пошукова робота творчого колективу. Зйомки проводилися на місці колишнього родового маєтку Гребінок Убєжище (нині – село Мар'янівка Гребінківського району), в стінах Ніжинської гімназії, де навчався Євген Гребінка (тепер – Ніжинський педагогічний університет), у Санкт-Петербурзі, де письменник жив і працював майже 14 років. Цікавий і в цій ситуації безпомилковий хід у подачі матеріалу – розлогі коментарі фахівців-експертів, науковців і письменників із Полтави, Ніжина, Санкт-Петербурга, що характеризують різні етапи життя, творчості Євгена Гребінки і цілої когорти українців, котрі й утворили у Санкт-Петербурзі "колонию образованных малороссиян" – за точним визначенням нашого земляка, котрий і сам поповнив список тієї колонії. І аналіз саме з такої точки зору історичної доби та творчої долі в ній цілого ряду видатних постатей із Євгеном Гребінкою у центрі свідчить про зрілість і патріотичність позицій авторів стрічки.

Фільм створено завдяки сприянню обласної ради та облдержадміністрації у рамках програми "Увічнення пам'яті видатних земляків". І перші високі оцінки творці стрічки почули від перших глядачів – зокрема начальника головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Миколи Перепелиці, ректора Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Миколи Степаненка, артиста обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя Богдана Чернявського, заслуженого художника України Миколи Підгорного, доктора філологічних наук Валентини Мацапури.

У програмі "Лтави" прем'єра фільму випадає на 28 січня, 20.00, – телеглядачі відкриють для себе Євгена Гребінку, якого не знали. І будуть вдячні творчому колективу, який склали режисери-постановники Дмитро Старіков і Наталія Іванченко, автор сценарію і ведуча Людмила Ткаченко, генеральний продюсер Микола Ляпаненко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.