Земельний пай: що за відсотками розрахунку

– Своєчасний і повний розрахунок орендарів за використання земельних паїв – це один із аспектів соціальної політики держави, адже більше половини власників земельних часток – люди пенсійного віку, – зазначив начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий. – Нині орендарі області вже практично повністю розрахувалися з селянами за минулий рік, виплативши пайовикам у середньому по 4,2 відсотка від вартості паю, і це один із найвищих показників рівня розрахунку за оренду землі в Україні. До речі, Полтавська й Черкаська області в цьому питанні традиційно ділять перше й друге місця в державі.

Варто зазначити, що наявність земельного паю – це неабияка підтримка для його власника, адже в особистому селянському господарстві ніколи не буде зайвою тонна зерна, мішок цукру, мед чи олія. Але хоча середньообласні показники розрахунку за оренду земельних паїв у області доволі оптимістичні, однак далеко не всі власники земельних часток задоволені виплатами орендарів. Наприклад, полтавець Олександр Миценко успадкований батьківський пай здає в оренду одному з сільгосппідприємств. Відсоток розрахунку по цьому господарству складає близько 3,5%. Оскільки сільськогосподарська продукція зазначеному орендодавцю не потрібна, з ним розраховуються, так би мовити, “живими грошима”. Загалом за пай (понад 4 га) Олександр Миценко отримав приблизно 1,5 тисячі гривень. За його словами, це досить невеликий прибуток, тож земельний пай краще було б продати. А от його дружина здає успадковані паї в оренду іншій агрофірмі та фермеру в іншому районі. Агрофірма виплачує за оренду 5% вартості паю, а фермер – понад 15%, і це вже суттєвий прибуток до сімейного бюджету Миценків.

Як бачимо, розмір виплат за оренду земельних паїв досить строкатий, тож я поцікавилася у Григорія Шарого, чи можна найближчим часом розраховувати на збільшення відсотків по розрахунках за оренду земельних паїв?

– Відсоток виплат навряд чи буде збільшуватися, а от сума виплат має суттєво збільшитися вже з нинішнього 2012 року, адже згідно з нещодавно прийнятою постановою Кабміну в розрахунках за оренду земельних паїв враховуватиметься встановлений коефіцієнт індексації (1,756), на який буде перемножуватися сума виплат, – наголосив керівник профільного управління.

Стосовно терміну дії договорів оренди, вони здебільшого в області (57%) укладені на 4–5 років, на 6–10 років уклали угоди трохи більше третини селян – власників земельних часток, і більш як на 10 років здали в оренду паї 6% їхніх власників, а це приблизно 19,6 тисячі осіб.

Середньообласний розмір земельних паїв становить 3,7 гектара й коливається в межах 2,83–5,20 гектара. При цьому розрахункова орендна плата за використання 1 гектара землі складає 479 гривень, що становить 3,7% від нормативної грошової оцінки, а це на 47 гривень більше, ніж у 2010 році. Середній розмір орендної плати за 1 гектар угідь земель запасу  по області становить 359 гривень. Якщо в 17 районах за оренду земель запасу сплачують від 300 до 400 грн/га, то в Глобинському, Карлівському, Лубенському, Решетилівському, Чутівському районах – понад 400 грн/га.

Станом на 18 січня виплата орендної плати за 2011 рік склала майже 516 мільйонів гривень, що становить 98,3%. Сільськогосподарською продукцією проведено розрахунок на 313 мільйонів гривень, приблизно на 10 млн грн селянам надано послуг, решту – виплачено грошима. Слід також додати, що чимало агроформувань виплачують орендну плату, так би мовити, наперед (нині, наприклад, за 2012 рік), звісно ж, на прохання самих власників земельних паїв. Отож з урахуванням таких обставин, за даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, сума виплаченої орендної плати згідно з договорами оренди за 2011 рік склала близько 566 мільйонів гривень, що становить майже 107%. Середній відсоток виплат по області – 4,2% від вартості земельного паю. Найвищий рівень розрахунку – в сільгосппідприємствах Машівського й Новосанжарського районів, відповідно 8,4 та 6,6%. На суму понад 5% від вартості паю із селянами розрахувалися в Карлівському та Чорнухинському районах. При цьому в рахунок оренди паїв селянам області видано понад 200 тисяч тонн зерна, середня вартість якого становить 1322 грн/т. За найвищою ціною збіжжя для пайовиків оцінили в господарствах Машівського (1699 грн/т), Гадяцького (1547 грн/т), Пирятинського (1513 грн/т) та Лубенського (1500 грн/т) районів. Найдешевше зерно на паї коштувало в агроформуваннях Великобагачанського району – 957 грн/т. Загалом на 1 пай орендодавець у середньому отримав 747 кілограмів збіжжя.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.