Гарантія успіху

Кілька років тому в структурі товариства з'явився і власний елеватор: його потужність – 50 тисяч тонн збіжжя, але, запровадивши технологію, яка передбачає зберігання зерна кукурудзи в мішках, вдалося збільшити зазначену спроможність одночасного зберігання до 130 тисяч тонн. Із позаминулого року в господарстві діє побудоване за всіма сучасними вимогами овочесховище, що може вміщати 12 тисяч тонн  картоплі. Найближчі плани "Агротех-Гарантії" ще сміливіші – реалізувати масштабний проект із будівництва зрошувальної системи на базі водосховища, що у селі Остапівка. Генеральний директор товариства Олександр Михайлович Троцько запевняє, що втілення в життя цього високовартісного проекту найпозитивнішим чином позначиться на наповненні районного бюджету і в жодному разі не спричинить екологічних негараздів на територіях, що прилягають до водосховища.

Найімовірніше, саме нинішній рік стане вирішальним для визначення долі цього проекту. За підсумками ж 2011-го "Агротех-Гарантія" вже котрий рік поспіль – лідер серед сільгосппідприємств і за врожайністю, й за обсягами спонсорської допомоги, яку господарство надає об'єктам соціальної сфери району. Але спочатку – про перше: навіть на тлі вдалого для всіх аграріїв року "Агротех-Гарантія" вирізняється своїми досягненнями.

– Із впевненістю можу сказати, що протягом останніх семи років лише один раз "Агротех-Гарантія" поступилася в районі першістю по урожаю зернових. А вирощуємо ми переважно кукурудзу – на 70 відсотках площ, – розповідає Олександр Троцько. – Минулого року під качанистою в господарстві було 14 тисяч гектарів. У заліковій вазі зібрали по 93 центнери з гектара. Хороший урожай дала, зокрема, й соя – 34 центнери з гектара. Загалом господарство обробляє 16 тисяч 200 гектарів землі. Ми орендуємо її у 2 селищних та 6 сільських радах. На пай селянам виплачуємо по 5 відсотків від його вартості.

Із позаминулого року "Агротех-Гарантія" активно розвиває овочівництво. Картоплю садять на понад 500 га землі. Нинішньої осені зібрали й перший урожай моркви, цибулі, буряку та капусти. Цю городину, вирощену, до речі, з використанням технології крапельного зрошування, садили лише на кількох десятках гектарів – як експеримент. Результат задовольнив, тож на майбутній сезон під "борщовий набір" заплановано відвести вже 50 га.

 – Зазначу також, що "Агротех-Гарантія" дбає про те, щоб землі, які ми обробляємо, залишалися родючими ще довгі століття. До цього залучаємо найкращих у країні фахівців, – продовжує Олександр Михайлович. – Щорічно, після того, як урожай уже зібрано, наша агрономічна служба з кожного поля бере проби грунту, які відправляємо в спеціалізовану столичну лабораторію "Агротест". Там проводять відповідні дослідження й надають нам рекомендації стосовно того, скільки і яких добрив ми повинні внести, щоб отримати певний прогнозований урожай без шкоди для грунту. Окрім того, ретельно слідкуємо, щоб вся органіка, що є в полі після збору урожаю, залишалася в землі, потім вносимо аміачну воду, яка сприяє перегниванню цих рослинних рештків. І результати маємо позитивні – вміст гумусу в грунті підвищується.

На постійній основі в товаристві працює 370 осіб. Для сезонних робіт зазвичай залучають ще близько 70. У Бакумівку, де розташовані основні господарські об'єкти "Агротех-Гарантії", людей підвозять із сусідніх сіл транспортом, що виділяє підприємство. Середня заробітна плата за минулий рік склала близько двох з половиною тисяч гривень. Хоча, звісно, найвищі заробітки припадають на 4 місяці польових робіт. В інший час водії та трактористи отримують до мінімальної зарплати над-бавки – 50 гривень за кожен рік стажу. Як і в інших потужних сільгосппідприємствах, відчутним став нині для товариства брак кваліфікованих робітничих кадрів: довірити трактор вартістю 3 мільйони гривень можна не кожному.

Всі особливості зберігання урожаю городини в "Агротех-Гарантії" найкраще знає, звісно ж, завідуючий овочевою базою Віталій Саєнко. "Раніше тут була ремонтна майстерня, об'єкт обласного значення", – показує Віталій Іванович у бік ввіреного йому господарства, але його слова стосуються лише території, адже будівлі на ній довелось відновлювати майже з руїн. Розраховане на 12 тисяч тонн зберігання картоплі овочесховище оснащене за останнім словом техніки. Спеціальні пристрої комбівенти, які складаються з компресора та 5 вентиляторів, регулюють температуру повітря в приміщенні. Показники всіх важливих для овочів параметрів середовища відображені на моніторі "шафи контролю", причому в кожній камері овочесховища окремо. Картопля зберігається у спеціальних дерев'яних контейнерах, які встановлюють один на інший у п'ять поверхів за допомогою спеціальних підйомних механізмів – автокарів.

– Робота в овочесховищі максимально автоматизована, – говорить Віталій Саєнко. – На фракції, тобто на посадкову чи товарну (в залежності від окружності), машина калібрує картоплю ще при прийомі на зберігання. На кожному контейнері зазначається інформація, зокрема й про те, з якого поля бульба завезена, коли перебрана, якої вона репродукції, тобто в якому поколінні дала врожай. Дуже зручно, що конструкція овочесховища передбачає й мінімізацію впливу зовнішнього середовища на температуру повітря в приміщенні під час процесу відвантаження продукції на автотранспорт. Найактуальніше це в морозну погоду.

Наприкінці грудня минулого року з овочесховища відвантажували по 30 тонн картоплі в день, восени ж, коли населення традиційно масово заготовляло овочі на зиму, цей показник сягав 200 тонн. Утім, в "Агротех-Гарантії" переконані, що до березня зможуть реалізувати весь надбаний урожай "другого українського хліба", адже можливостями зберігати його тривалий час може похвалитися далеко не кожне підприємство.

Минулого року на експериментальних ділянках в господарстві було висаджено близько тридцяти, переважно голландських, сортів картоплі. У такий спосіб вдається безпомилково з'ясувати, як той чи інший іноземний сорт "почувається" в наших чорноземах. До речі, посадкова картопля, в тому числі й "еліта", в овочесховищі – в асортименті. Товариство вже отримало оптові замовлення на поставки під майбутній урожай із півдня України.

Восени в магазині, який відкрили на території бази, не було відбою від роздрібних покупців – і з навколишніх сіл, і з інших районів області. Найшвидше розібрали моркву, нахвалювали, що дуже солодка.

– Бувало, й по 70 людей щодня у сезон скуповувалося, – розповідає продавець Надія Рудченко. – Зараз уже значно менше, але все одно товар не залежується: капуста ж он від 20 копійок за кілограм. Минулого тижня добре брали на посадку "еліту" кількох сортів картоплі: Сифру, Лабеллу, Ред Скарлет, Розару.

Звісно, в тих, хто вдало займається картоплярством, традиційно запитують і про найкрупнішу бульбу із зібраного врожаю. Надія Вікторівна клала на ваги картоплину, що, як кажуть, витягла на 1 кілограм 800 грамів, але запевняє, що колеги фіксували вагу й понад два кілограми.

Жительку Комишні Надію Миколаївну Чоботаренко задовольняють і ціни, і якість пропонованої в магазині продукції. "Дуже смачна цибуля – соковита, з приємним запахом, – говорить жінка. – І кожушків на ній небагато. А яка дешева капуста! Вирішила, що наступного року не садитиму вдома, а куплю тут". До речі, капуста й цибуля зберігаються на базі не в овочесховищі, а в інших приміщеннях, за технічне осучаснення яких "Агротех-Гарантія" візьметься в майбутньому.

Але кошти підприємство спрямовує не тільки на розвиток власної виробничої бази. Лише протягом минулого року ТОВ надало спонсорську допомогу (переважно освітнім та лікарняним закладам району) на 800 тисяч гривень: ремонт дитячого відділення ЦРЛ, придбання мультимедійного обладнання для Хомутецької загальноосвітньої школи, підтримка Всеукраїнського  фестивалю сучасного українського романсу "Осіннє рандеву" тощо. В "Агротех-Гарантії" впевнені, що запланований вихід підприємства на новий виробничий рівень позначиться й на збільшенні масштабів його благодійної діяльності.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.