Перспективи є, потрібна стабільність

Більш-менш стабільними залишалися ціни на картоплю, моркву, цибулю, столовий буряк. Стосовно ж сала, м’яса та м’ясопродуктів, то ціни на них у передноворічно-різдвяні дні, як стверджує “експерт з ринкових справ”, полтавка Ірина Іванова, зростали у межах 5 гривень за кілограм, але вдало вибравши час для покупок і вміло поторгувавшись, їх можна було придбати за попередніми цінами. Адже значне здорожчання м’ясопродуктів розпочалося ще з серпня минулого року, й, очевидно, попит споживачів, яким усе менш по кишені дороговартісні продукти, став визначальним у прагненні торгівців значно підвищити ціни на зазначену групу товарів. Тож вирізку свинини на Центральному ринку Полтави останніми днями можна було купити по 55 гривень за кілограм, м’якоть – 50 – 55 грн/кг, м’ясо з кісточкою – до 45 грн/кг. Приблизно така ж ціна склалася й на яловичину. Сало, “набивши” собі ціну до 30 – 35 грн/кг ще восени, нині потроху повертається в межі попереднього цінового коридору. В залежності від якості воно коштувало від 15 до 20 грн/кг, за підчеревину правили близько 35 грн/кг. Особливо ж подорожчала нині телятина.

– Теля два-три місяці біля корови годується, його м’ясо ніжне, – каже продавець Галина. – Тож люди беруть його переважно для приготування дієтичних страв.

За свининою і яловичиною “підтягнулися” ціни й на курятину. Зріс попит, тож підприємці намагаються більше заробити, піднявши ціни. Починаючи з серпня, дорожчають і молокопродукти. Слід зазначити, що ситуацію, що склалася нині на ринку молоко- та м’ясопродуктів, зумовило чимало факторів. Зокрема варто згадати закупівельні ціни на тваринницьку продукцію, які існували ще, скажімо, 8 – 10 місяців тому, коли м’ясо в живій вазі коштувало в середньому 10 гривень за кілограм. А вартість зерна, без якого не вигодуєш худобу, почала невпинно зростати з 2008 року. Не надто високим був у 2010 році й урожай зернових культур, водночас продовжувався ріст цін на енергоносії. Оскільки за таких умов утримувати порося чи бичка було невигідно, в особистих селянських господарствах почали їх збувати. Мотивуючи необхідністю підвищення продуктивності тваринницького стада, йшла “під ніж” і низькопродуктивна худоба в агроформуваннях. Таким чином торік окремі господарства області позбулися близько третини наявного свинопоголів’я. Зменшилася й кількість утримуваних у приватному секторі корів, на що опосередковано, крім іншого, вплинув і далі впливатиме й демографічний показник – старіння сільського населення та зменшення його кількості. Хоча, звісно ж, це далеко не повний перелік того, що спричинило здорожчання тваринницької продукції. Вочевидь, зважаючи на дефіцит останньої, з минулої осені в державі значно зросли закупівельні ціни на неї. Так, м’ясо великої рогатої худоби та свиней у живій вазі нині становить 19 гривень, а в деякі періоди перевищувало й 22 гривні за кілограм. До 3 гривень за кілограм піднялися закупівельні ціни на молоко, яке заготовляють в особистих селянських господарствах, до 4-х і вище – в агроформуваннях.

Подорожчання тваринницької продукції продавці на ринку пояснюють також підвищенням цін на бензин і корми. Селяни кажуть, що годувати свиней нині стало дорожче, і вже зараз відчувається дефіцит м’яса на продаж. Відповідно поменшало його й на ринках, як, до речі, й покупців. Люди бідкаються, що м’ясо багатьом із них не по кишені. Певною мірою вселяє надію високий минулорічний урожай зернових культур. Отож годувати худобу буде чим, та чи стане дешевшим м’ясо, достеменно сказати, мабуть, навряд чи хто зможе. Адже в Україні чітко прослідковується тенденція до подальшого здорожчання енергоносіїв, що має неабиякий вплив на собівартість виробництва того самого зерна, з якого готують корми для худоби. Працювати ж собі на збиток аграрії не будуть.

Спілкуючись майже рік тому із директором СТОВ імені Калашника Полтавського району Іваном Степаненком, я отримала таку інформацію: за існуючих цін (тоді було близько 9 грн/кг) на свинину утримувати поголів’я немає сенсу, його економічно доцільніше позбутися. Днями запитала в Івана Степаненка, чи змінилися плани щодо галузі свинарства, адже закупівельна ціна на м’ясо зросла майже удвічі.

– Поголів’я свиней залишимо на попередньому рівні, бо високі закупівельні ціни – то лише передсвятковий бум. Із досвіду можу сказати, що незабаром ціна знизиться щонайменше до 15 гривень за кілограм. На жаль, у нашій державі немає стабільності в питаннях цінової політики, й ніхто не може гарантувати, що, скажімо, закупівельна ціна на свинину, 18 гривень за кілограм, буде триматися півроку чи рік, – поділився роздумами директор СТОВ імені Калашника Полтавського району.

Заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації з питань тваринництва Іван Филоненко у свою чергу висловив переконання, що вже за рік ситуація на ринку виробництва тваринницької продукції має суттєво поліпшитися. Оскільки в державній програмі розвитку тваринницької галузі закладено кошти для стимулювання сільгосптоваровиробників, які збільшуватимуть поголів’я корів, будуватимуть тваринницькі комплекси, розвиватимуть селекційну та племінну справу.

– Та чи не найбільшим стимулом для подальшого розвитку тваринництва є існуючі нині закупівельні ціни на м’ясо, які не можуть не влаштовувати селян. Уже наприкінці минулого року чимало керівників агроформувань мали намір нарощувати утримуване поголів’я свиней і корів. Зросли виробничі потужності на Глобинському свинокомплексі, розпочав роботу й Білицький свинокомплекс Кобеляцького району, – зазначив Іван Филоненко.

Як стверджують фахівці-аграрії, в області також зріс попит на молодняк свиней. Певні позитивні зрушення спостерігаються і в збільшенні поголів’я великої рогатої худоби, зокрема в сільгосппідприємствах Шишацького, Великобагачанського, Котелевського та інших районів. А отже, тваринництво на Полтавщині має досить широкі перспективи розвитку. Як то і наповнення споживчого кошика полтавців різноманітною, а головне – дешевою продукцією.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.