Екологія виробництва і душі

Печуть хліб, виробляють, окрім олії й борошна, різноманітні крупи.

– Нашу продукцію ми реалізуємо в кількох районах Полтавщини, Київщини, Західної України, – розповідає Михайло Ігнатенко. – Люди купують її, бо вона якісна і недорога. Вивчаємо ринок, для цього ввели посаду менеджера. Конкуренція досить висока, особливо з оптовими базами. Ми, безпосередні виробники, і то інколи не можемо поставити ціну, нижчу, ніж у них. Часто передбачити ситуацію просто неможливо. Приміром, закуповуємо пшеницю нового врожаю за однією ціною, а згодом вона падає. Зменшити ж свою ціну на вироблену продукцію уже не можемо, бо інакше наша праця буде збитковою.

Підприємець каже, що постійно доводиться вирішувати різні проблеми. Але навіть у роки недавньої кризи з роботи нікого не звільнив, лише довелося на 10 відсотків зменшити заробітну плату. Коли ж ситуація поліпшилася, її було знову повернуто.

– Колектив у нас професійний і стабільний, – з гордістю каже Михайло Ігнатенко. – Плинності кадрів немає. До нас на роботу проситься багато людей. Я сам проводжу із кожним індивідуальну бесіду.

– Починати бізнес було важко, – пригадує Наталія Ігнатенко. – Працювали майже цілодобово, увесь час – "на колесах". Тоді я була і бухгалтером, і менеджером. Нині ж, із розширенням виробництва, з'явилися інші спеціалісти. Тому є час на ведення домашнього господарства. Займаємося ми й благодійництвом, допомагаємо дитсадкам, школам у Великій Багачці та у селі Гаркушинці Миргородського району, де живемо. Окрім продуктового магазину, маємо будівельний, а також торговельний заклад дитячого одягу. Сподіваємося, що наш бізнес згодом продовжать і розвинуть доньки. Старша, Аня, зараз працює у страховій компанії, а молодша, Надя, вчиться у вузі.

– Уся продукція у нас екологічно чиста, без жодних добавок, – запевняє Михайло Ігнатенко. – Тому чуємо про неї чимало позитивних відгуків. Відтак змінювати щось не збираємося. Хоча, приміром, якщо у борошно додавати певні компоненти, то хліб можна випікати і з фуражної пшениці. Але ми цього не робили й не робитимемо. Гроші заробляємо чесною працею. Тим, хто трудиться, – Бог допомагає. Для успіху в підприємництві треба, щоб було бажання. І, звичайно, необхідно любити свою справу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.