“Шовковий шлях” кременчуцьких студентів

Президент Ланьчжоуського університету професор Рен Енен підтвердив готовність китайської сторони при підтримці уряду здійснювати обміни студентами та викладачами. Прикладом конкретної реалізації цього пункту укладеного між університетами договору є поїздка на навчання до Ланьчжоу аспіранта Олександра Солошича та студента Станіслава Наумова з КрНУ, які пройшли конкурсний відбір за державною стипендіальною програмою Китайської Народної Республіки.

 Навчальна програма розпочалася у вересні 2011 року. За чотири місяці перебування у китайському навчальному закладі наші земляки добре зарекомендували себе й адаптувалися у новому середовищі. Своїми враженнями за допомогою Інтернету поділився Олександр Солошич.

– Місто Ланьчжоу – це історичний осередок китайської культури та традицій. Саме через нього проходив відомий Шовковий шлях, що послужило появі великої кількості музеїв та історичних пам’яток. Через місто протікає одна з найвеличніших річок Китаю – Хуанхе, що в перекладі означає Жовта ріка.

Упродовж першого року навчання ми маємо вивчити китайську мову, а вже потім – освоювати спеціальність. Всі іноземні студенти були поділені на дві групи. Українці потрапили до класу, де навчаються стипендіати із США, Білорусі, Іспанії, Туркменистану, В’єтнаму, Лаосу, Нігерії. Використання англійської мови викладачами закінчилося після двох тижнів лекційних занять. Тож, враховуючи, що навчальний процес проходить китайською, ми занурилися у динамічну атмосферу її вивчення. Через день пишемо диктанти на знання ієрогліфів, складаємо діалоги та виконуємо різноманітні вправи китайською мовою. Перші результати відчули, коли зуміли поспілкуватися з продавцями магазину, і були задоволені тим, що самі їх зрозуміли. Нині готуємося до складання екзаменів з граматики, правопису ієрогліфів, усної мови та аудиювання.

Ректор Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського професор Михайло Загірняк наголошує:

– Згідно з вищезазначеною угодою пріоритетними є напрями: екологія, охорона навколишнього середовища, транспорт і комп’ютерні технології. Усі ці спеціальності є в нашому університеті. Стосовно вимог до кандидатів, то необхідно бути студентом останнього курсу університету (бакалаврату чи магістратури), мати високі показники у навчанні й добре знати англійську мову. Втім, саме остання позиція допоки й стримує бажання багатьох студентів зібратися у далеку мандрівку. З іншого боку, на них чекають чудові умови: безкоштовне проживання в гуртожитку, медична страховка й щомісячна стипендія – 300 доларів. Ректорат готовий сприяти активнішому обміну студентами у рамках державних стипендіальних програм, а також налагодити обмін викладачами з метою вдосконалення професійних навичок та умінь, сприяти встановленню нових наукових зв’язків шляхом організації короткострокових візитів, спрямованих на заснування спільних дослідницьких проектів. Така співпраця є корисною і необхідною.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.