“Радуйтесь, небо і світе…”

Перед початком дійства журналісти мали можливість поспілкуватися зі священиками Полтавської єпархії УПЦ і більше дізнатися про нашого видатного земляка Паїсія Величковського, адже саме 290-річчю з дня його народження й був присвячений цьогорічний Різдвяний вечір.

– Паїсій Величковський народився 3 січня 1722 року в Полтаві, в сім'ї протоієрея, – розповів ієромонах Афанасій (Бідний), клірик Свято-Серафимівського храму (Полтава). – Чернечий постриг прийняв на Афоні, де й почав працювати над перекладами творів святих отців перших століть християнства з грецької на церковнослов’янську мову….

Найвизначніший у біографії видатного молитовника факт – відродження у вітчизняному чернецтві явища старчества як школи духовного подвижництва. Переважна частина його життя пов'язана з Молдавією, але він ніколи не забував батьківщини й, підписуючи листи, обов'язково нагадував про неї іншим: "Паїсій, родимець полтавський".

У свою чергу отець Олексій зі Свято-Макаріївського кафедрального собору порадив новопристалим прихожанам, які прагнуть, переступаючи поріг храму, бути не лише слухачами, а й учасниками церковних піснеспівів, подумки повторювати те, що відбувається на службі, та співпереживати священику й хору.

Всі, хто прийшов на Різдвяний вечір, розділили піднесений настрій, з яким лунали зі сцени величальні твори у виконанні церковних хорів (Свято-Макаріївського кафедрального собору, храму Віри, Надії, Любові), а також багатьох відомих полтавських музичних колективів, зокрема хору "Тисяча років музики" та хору імені Павла Лиманського ПНПУ ім. В.Г.Короленка, ансамблю "Веселкова доля" Полтавського музучилища ім. М.Лисенка, камерного хору "Гілея"… Кілька пісенних творів глядачам подарувала народна артистка України, солістка обласної філармонії Наталія Хоменко. Звучали й народні, улюблені багатьма поколіннями українців, мотиви. Найтеплішими хвилями оплесків зала дякувала за тендітний передзвін голосів, у якому пролунали твори "Ой сивая та й зозуленька…" (вокальний ансамбль "Свічадо") та "Щедрик" (камерний хор "Гілея"). Справжній шквал аплодисментів прозвучав для клірика Свято-Макаріївського кафедрального собору, протодиякона Олександра Дубового за проникливе виконання у супроводі концертного ансамблю обласної філармонії "Чураївна" романсу "Чорнії брови, карії очі". Найбільшою оригінальністю запам'ятається глядачам, певно, виступ квартету цього ж храму, який виконав твори грузинською мовою, нагадавши, що радість Різдва Христового об'єднує християн всього світу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.