Столітній досвід, новітні технології

А з часом поміщик Ракович викупив усі акції та став єдиним власником цукрового заводу. В свій перший сезон завод дав 7 тисяч тонн цукру, переробляючи протягом доби 38 тонн коренів. На початку минулого століття підприємство вважалося одним із найбільших у Полтавській губернії. 1918 року на заводі здійснено першу реконструкцію – його оснащено модулем обладнання виробництва київського заводу. Згодом для задоволення сировинних потреб підприємства створено перший радгосп із вирощування цукрових буряків. У роки перших п’ятирічок підприємство розвивалося, нарощувало виробництво. У вересні 1943 року, відступаючи, фашисти практично повністю зруйнували цукрозавод. Та все ж працьовитими й невтомними руками заводчан його було піднято з руїн, і перший післявоєнний цукор випущено на ньому вже восени 1946 року.

1990-ті стали неабияким випробуванням для Глобинського цукрового. Проте, маючи достатній запас міцності, підприємство ще впродовж деякого часу, переходячи з рук у руки, трималося на плаву… 2003-го, після банкрутства, на вулиці опинилося близько 200 працівників, а ще у кілька разів більше селян господарств, що забезпечували його сировиною.

Мало хто вірив у відновлення роботи Глобинського цукрового. На заводі було створено ініціативну групу людей, відданих душею рідному підприємству, які не дозволяли розікрасти, знищити виробничу базу. Завдяки їхнім зусиллям, а також підтримці агропромислового холдингу “Астарта-Київ” у 2006 році завод знову розпочав свою роботу, розповідає директор ВП “Глобинський цукровий завод” ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрій Мацак. Компанія придбала збанкрутіле підприємство й відразу розпочала його відновлення та реконструкцію. Протягом 8 місяців у завод “вдихали” життя. За планами, у 2006 році мали тільки відновити роботу обладнання, та зусиллями заводчан на підприємстві переробили 151 тисячу тонн цукрових буряків і випустили

17 тисяч тонн “білого золота”.

У 2007 році на заводі розпочалася масштабна реконструкція, яка триває й досі без зупинки виробничого процесу. Планується, що завод перероблятиме до 8 тисяч тонн цукросировини. Заново збудована та обладнана за останнім словом техніки виробнича лабораторія, проведена сертифікація виробництва за міжнародними стандартами ISO-9001 та ISO-22000. Нині тут трудиться 560 працівників, для яких створено належні умови роботи, налагоджено соціальний захист.

Генеральний директор агропромислового холдингу “Астарта-Київ” Віктор Іванчик, вітаючи колектив зі святом, відзначив, що за 6 років холдингом вкладено в розвиток і модернізацію Глобинського цукрозаводу більше 120 мільйонів гривень інвестицій. Віктор Іванчик подякував голові облдержадміністрації Олександру Удовіченку за підтримку у відновленні виробництва.

Привітали працівників заводу з ювілеєм заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович, керівники Глобинського та Семенівського районів. Народна артистка України Алла Кудлай подарувала ювілярам чудовий концерт. Кращих працівників підприємства відзначено почесними грамотами та цінними подарунками.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.