Щедрі гостини Миколая

У Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відвідувачі знову можуть побачити реставровану протягом 2009 – 2010 років харківськими фахівцями ікону Святого Миколая Чудотворця. Вперше вона експонувалася минулого року, і це стало справжньою подією, відтоді люди часто зверталися з проханням експонувати її вдруге. Ікона невідомого художника першої половини ХVIII століття за легендою колись спонукала вірян на побудову в Диканьці відомої Миколаївської церкви, пізніше молитися до храму перед чудотворним образом приходила Марія Іванівна Гоголь-Яновська, мати всесвітньо відомого письменника Миколи Гоголя.

Цікавим заходом зустрічали наближення дня Святого Миколая і в Полтавському літературно-меморіальному музеї  В. Г. Короленка. Особливо припав до душі він малечі. Тут діти змогли долучитися до старовинної української традиції випікати медові формові пряники- “миколайчики”. Тематичний майстер-клас третьокласникам школи №38 влаштували члени Національної спілки майстрів народних мистецтв України Володимир та Алла Маркар'яни. Із творчою програмою до музею завітали також студенти Полтавського державного музичного училища імені М. В. Лисенка.

Подарунки від Святого Миколая отримали й вихованці Полтавських спеціалізованих шкіл-інтернатів №1 та №2. Гостинці для них виділило ПАТ “Полтавакондитер”, а концерт підготували юні таланти з Малої академії мистецтв.

З приємними сюрпризами до вихованців Лохвицького інтернату завітали полтавські митники. Заклад отримав цінні подарунки, а кожна дитина – солодощі.

Та найбільше святкових подій в області відбулося саме 19 грудня, у день, коли православні християни вшановують пам'ять святителя Миколая Мирлікійського, а чемні дітки, за давньою і красивою традицією, отримують подарунки й вірять, що їх поява – це справжнє диво, яким нагороджує за добрі вчинки Чудотворець.

У селі Очеретувате Семенівського району голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко та перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко взяли участь в урочистому відкритті дошкільного навчального закладу “Перлинка”, який обслуговуватиме кілька навколишніх сіл.

Цього ж дня Олександр Удовіченко побував на введенні в експлуатацію добудови Лубенської ЗОШ № 1 та вручив ключі від автомобілів для станції швидкої медичної допомоги і комунального відділу Лубенського міськвиконкому.

Голова обласної ради Іван Момот завітав у гості до вихованців Полтавської загальноосвітньої школи-інтернату №2 І–ІІІ ступенів імені Н.К.Крупської, яка належить до об'єктів спільної власності територіальних громад області. Дітям він подарував солодощі.

Підбадьорити хлопчиків та дівчаток, котрі перебувають на лікуванні в обласній дитячій клінічній лікарні, показати їм виставу та ще багато творчих номерів прийшли вихованці  Малої академії мистецтв. Із побажаннями швидкого одужання до маленьких пацієнтів закладу звернувся почесний гість заходу, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

Святковий настрій вирував цього дня і в обласному театрі ляльок. Гостями палацу казок стали дітки, які потребують особливої уваги, адже їм уже довелося зіткнутися зі страшною трагедією сирітства. Нині багатьом із них рідних батьків замінили прийомні. Таким, що немає ціни, назвав милосердний вчинок цих людей Валерій Пархоменко. На свято завітали близько 250 дітей із 16 районів області, саме для них лялькарі подарували свою нову виставу – “Срібне копитце” (режисер – Ольга Зайцева), створену за однойменною казкою відомого письменника й фольклориста Павла Бажова.

Вітальні заходи до дня Святого Миколая пройшли також у Градизькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті Глобинського району, в Полтавському навчально-виховному комплексі інтернатного типу для дітей із вадами розвитку, в онкогематологічному відділенні Полтавської міської дитячої клінічної лікарні, Полтавській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті для глухих дітей I–III ступенів Полтавської обласної ради, в Кобеляцькій спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернаті, в Калайдинцівській загальноосвітній школі Лубенського району та багатьох інших дитячих закладах області. Участь у заходах взяли заступники голови облдержадміністрації Олена Адамович, Борис Галушко, Олександр Коваль, Валерій Пархоменко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Дітей своїх підшефних навчальних закладів та шкіл-інтернатів привітали й полтавські податківці, працівники інших установ і організацій області.

Завершальним акордом свята став концерт абсолютних переможців міжнародних конкурсів 2011 року зі шкіл естетичного виховання Полтавщини та симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна

“До Миколая на гостини – всі таланти Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.