Олександр Удовіченко: “Робитимемо все можливе, щоб поліпшити добробут людей”

Перш за все ставимо завдання модернізувати економіку області, визначити конкретні пріоритетні позиції, над якими працювали відповідальні служби та організації усіх форм власності.

Олександр Удовіченко зазначав, що у всеукраїнських економічних рейтингах Полтавщина стабільно посідає 4 – 6 позиції. А це високий результат, враховуючи потужні потенціали інших областей. Відтак макроекономічні показники й обласний бюджет виконані, вирішено й проблеми по заробітній платі в бюджетній сфері. Завдяки зовнішній політиці Президента України також поновлено партнерські стосунки із Російською Федерацією. Це дало змогу підприємствам машинобудівної та металургійної промисловості кременчуцького регіону завершити рік із позитивним результатом. Зокрема, високі темпи розвитку виробництва утримували: металургія (120 відсотків), хімічна промисловість (119 відсотків), виробництво неметалевої продукції (112 відсотків), машинобудування (108 відсотків), харчова промисловість (110 відсотків). Для прикладу, лише Крюківський вагонобудівний завод випустив понад 10 тисяч вантажних вагонів. Цей показник є рекордним за всі роки незалежності України.

– Область отримала рекордний урожай зернових – понад 5 мільйонів тонн, що на 2,2 мільйона тонн більше, ніж в 2010 році, при середній врожайності 52 центнери з гектара, що майже на 70 відсотків більше, ніж торік, – підкреслив голова облдержадміністрації.

Зокрема, було зібрано 3,5 млн тонн кукурудзи (в 2,1 разу більше) та 560 тис. т соняшнику (на 20%). Виробництво цукрового буряку збільшилось в 1,5 разу, отримано 2,7 млн т, що забезпечило достатню сировинну базу для цукровиків. У поточному році обсяги виробництва цукрової галузі зросли в 1,7 разу. Загалом приріст у рослинництві склав понад 30%. У всіх категоріях господарств збільшилося виробництво м'яса – на 11%, молока – на 4%. Протягом року в області впроваджувались 19 інвестиційних проектів з будівництва і реконструкції тваринницьких об'єктів загальною вартістю близько        1 млрд грн. У поточному році введено в експлуатацію ряд об'єктів у ТОВ "НВП "Глобинський свинокомплекс", ІІ чергу молочнотоварного комплексу в ПП "Білоцерківська агропромислова група" Великобагачанського району, ТОВ "АФ ім. Довженка" Шишацького району та в СВК "Батьківщина" Котелевського району. Продовжується будівництво другого молочнотоварного комплексу в ТОВ "АФ "Маяк" Котелевського району. Завершено реалізацію інвестиційного проекту агрохолдингу "БЕЗРК – Бєлгранкорм" (Російська Федерація) з реконструкції тваринницького комплексу в с. Білики Кобеляцького району. Виробництво валової продукції сільського господарства в поточному році збільшилось майже на 25%.

Олександр Удовіченко охарактеризував також і розвиток будівельної галузі. Обсяги виробництва тут зросли на 5 %, виконано будівельних робіт на 2,6 млрд грн. З початку року за питомою вагою у загальному обсязі будівельних робіт область стабільно посідає 5-те місце в Україні.

Ефективне функціонування виробничої сфери забезпечило позитивну динаміку фінансових результатів. За рік отримано понад 6 млрд грн прибутку. Прибутково спрацювали майже 60% підприємств області. Надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів за 2011 рік складуть понад 18 млрд грн, до минулого року їх приріст становить 35%. Планові показники доходів місцевих бюджетів вже виконано, за підсумками року очікується понад 3 млрд грн надходжень, що на 25% більше порівняно з минулим роком.

Голова облдержадміністрації наголосив, що протягом року велика увага приділялась розвитку інвестиційної сфери. Зокрема, в регіоні реалізується 130 найбільш вагомих інвестиційних проектів розвитку загальною вартістю близько 5 млрд грн. Як наслідок, досягнуто значного приросту інвестицій в основний капітал (за 9 місяців – понад 30%). За цим показником у розрахунку на 1 особу область посідає 4-те місце в Україні.

– У 2011 році очікуємо освоєння близько 9 мільярдів гривень інвестицій в основний капітал, – підкреслив керівник області. – На сьогодні на Полтавщині задіяно більше 615 мільйонів доларів прямих іноземних інвестицій. За рейтингом оцінки розвитку регіонів Полтавщина у інвестиційній, науковій та інноваційній діяльності посідає 3-тє місце, попереду лише Київ та Автономна Республіка Крим.

За словами Олександра Удовіченка, покращилася ситуація і в соціальній сфері. Так, середньомісячна заробітна плата в 2011 році зросла на 16% та склала 2450 грн, а реальна – зросла на 7%. Вдалося суттєво скоротити борги із заробітної плати. За рік заборгованість зменшилась майже на 10 млн грн, або на понад 60%. На економічно активних підприємствах борги скоротились майже на 8 млн грн, або на 70%. За темпами погашення боргів регіон знаходиться на         4-му місці в Україні.

Завдяки активізації політики зайнятості рівень безробіття зменшився до 1,7% проти 3,8% на початок року. За рік працевлаштовано майже 36 тис. незайнятих громадян, що на 4% більше, ніж у минулому році. В усіх сферах економічної діяльності створено 28 тис. нових робочих місць (на 30% більше, ніж у 2010 році). Вдалося утримати відносно стабільною цінову ситуацію на споживчому ринку області. Особлива увага приділялась рівню цін на продукти харчування.

– В області сформовані регіональні ресурси продовольчого зерна в обсязі 60 тисяч тонн. Підписано Меморандуми про співпрацю між облдержадміністрацією та основними виробниками хліба на Полтавщині, де зафіксовано ціни на зерно та хліб. Вперше підприємствами хлібопечення за власні кошти закуплено 40,4 тисячі тонн продовольчої пшениці. Це дасть змогу не підвищувати ціну на хліб масового вжитку до кінця маркетингового року. Також продовжується систематичне проведення ярмаркової торгівлі. Завдяки всім вжитим заходам вдалося стримати інфляційні процеси, тому в поточному році зростання споживчих цін не перевищить 4 відсотки, – запевнив керівник області.

Окреслюючи перспективи подальшої роботи, голова облдержадміністрації наголосив, що обласні програми, котрі запроваджені на Полтавщині, згідно з Програмою Президента України Віктора Януковича "Україна для людей", реалізовуватимуться і в наступному році.

– Наступний рік ставить перед нами нові виклики, – підкреслив Олександр Удовіченко. – Ми розуміємо відповідальність перед народом і робитимемо все можливе, щоб економіка Полтавщини, України поступово розвивалася і тим самим сприяла зростанню соціального забезпечення громадян та поліпшенню їхнього добробуту.

Голова обласної державної адміністрації також відповів на запитання журналістів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.