“Знати, щоб жити”

Учасники презентації зазначали, що в Україні щороку реєструють близько 16 тисяч нових випадків захворювання, близько 8 тисяч жінок помирають. Одна з основних причин високої смертності – низький рівень поінформованості жінок про рак молочної залози, а звідси – й занедбаність хвороби.

– На Полтавщині цей показник становить 30,7 відсотка, – зазначив завідуючий хірургічним відділенням обласного клінічного онкологічного диспансеру Василь Кирьян. – Тобто майже у кожної третьої жінки, у якої виявлений рак молочної залози, хвороба була у занедбаній стадії.

Лікарі й представники громадських організацій констатували – рак молочної залози виліковний. Головне – своєчасно звернутися до лікаря. Водночас спеціалізовані маммологічні кабінети, де жінки можуть пройти обстеження молочних залоз, є лише в Полтаві та Кременчуці. А функції маммолога виконують гінекологи, хірурги, лікарі сімейної медицини. Натомість у розвинених країнах є спеціальні скринінгові програми, які дозволяють планово обстежувати жінок. Тож насамперед фахівці радять кожній жінці проводити самообстеження.

Проекти з підвищення обізнаності жінок про рак молочної залози почнуть працювати вже з січня наступного року. У рамках проектів, зокрема, проведуть лекторії для мешканок ряду сіл Полтавського району: Щербанів, Абазівки, Степного, Мачух та Ковалівки. Для жінок із вадами слуху планують зробити сурдопереклад фільму про рак молочної залози та проведуть тренінгові заняття з сурдоперекладачем. А один із проектів передбачає навіть танцювальний флешмоб, який планують провести у травні – на День матері.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.