“Люди заслужили, щоб про них дбали”

Компанія для своїх працівників організовує відвідання концертів, які проходять, скажімо, у Глобиному. Організатором таких концертів є наш земляк, а нині киянин Віталій Рябчун. Отож народні артисти України Богдан Бенюк, Оксана Пекун, Тамара Яценко, Ярослав Гаврилюк, Валерій Шептекіта, відомий російський артист естради Єфим Шифрін, телеведуча Ліліана Ребрик, гурт “Фристайл”, актори Київського молодіжного академічного театру, заслужені артисти України Петро Чорний, Олег Гаврилюк, Катерина Бужинська, Наталія Май, циганський театр “Романс”, акторка та телеведуча Руслана Писанка, Державний козацький театр “Козацькі забави” дарували своє мистецтво трудівникам інвестиційно-промислової компанії “Полтавазернопродукт”.

– Ви уявляєте, яким було моральне піднесення сільських людей, коли до Пустовійтового завітала команда ветеранів київського клубу “Динамо” разом із Олегом Саленком? Зірки легендарного футбольного клубу грали на сільському стадіоні, фотографувалися з усіма бажаючими, – розповідає генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, депутат обласної ради Олександр Яковенко.

Товариство дбає не лише про культурне, а й про спортивне дозвілля своїх працівників. “Полтавазернопродукт” фінансує чимало футбольних,  баскетбольних, волейбольних команд. На замовлення ІПК у Києві виготовляють спортивну форму для сільських атлетів, агроформування забезпечує їх необхідним інвентарем.

– Соціальна політика холдингу “Астарта-Київ” дуже потужна, – говорить заступник генерального директора ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” із соціальних питань Ірина Коваленко. – Керівництво холдингу вважає, що люди своєю працею заслужили, щоб про них дбали.

Завітавши на урочистості з нагоди Дня села Пустовійтове, генеральний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ”, уродженець цих країв Віктор Іванчик пообіцяв місцевим мешканцям побудувати сучасний спортмайданчик із твердим покриттям. Менше, ніж за два місяці, обіцянка була виконана. Таким майданчиком може похвалитися не кожне місто. Тепер у планах холдингу – спорудити тут “Казкове містечко”, щоб сільській дітворі було затишно, цікаво, безпечно. Діти усіх працівників “Полтавазернопродукту” влітку оздоровлюються у таборах за рахунок компанії, а для працівників організовують поїздки на море.

Загалом холдинг на різноманітні соціальні програми на початок листопада спрямував 6 мільйонів гривень, ІПК “Полтавазернопродукт” – більш ніж півмільйона. Як то кажуть, цифри і факти говорять самі за себе.

Соціальне партнерство – в дії

З ініціативи генерального директора агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктора Іванчика 3 роки тому були розроблені договори соціального партнерства, які укладаються з кожною сільською радою, розповідає Олександр Яковенко. Підписання таких договорів – гарантія того, що кошти будуть виплачені. Починалося з виділення на соціальний розвиток сільської громади 10 гривень на гектар землі – чи угіддя сільської ради, чи державної, комунальної власності, паї… У документі чітко вказується, на що будуть витрачені кошти. До речі, конкретні цілі визначає громада. Трапляється так, що суми, яка виділяється, на один рік недостатньо (наприклад, для ремонту Будинку культури), тоді компанія авансом виплачує суму на рік наступний. Хоча нерідко й наступного року потрібну суму виділяє громаді знову.

– З чим би не зверталися сільські ради (а таких звернень – сотні), відповіді на свої прохання здебільшого одержують позитивні, – наголошує Олександр Яковенко.

Не залишає поза увагою компанія і соціальну сферу району, зокрема спонсорує ремонт палат Глобинської центральної районної лікарні, куди вкладено близько 100 тисяч гривень. Активну участь “Полтавазернопродукт” бере і в реалізації програми з відновлення дитячих садків у селах, ініційованої урядом та облдержадміністрацією. Так, із допомогою товариства був відроджений дошкільний навчальний заклад у Гриньках. Крім проведення ремонтних робіт, сюди були закуплені й меблі. Діють дитсадки у Пустовійтовому, Великих Кринках Глобинського, Іванівці та Степанівці Семенівського районів.

Значну участь на паях бере компанія і у газифікації населених пунктів. Так, при фінансовій підтримці “Полтавазернопродукту” блакитне паливо прийшло до мешканців Кривої Руди, сіл Заїчинської та Василівської сільських рад Семенівського району, Святилівки Глобинського району.

Стосовно плати за оренду паїв, то в компанії вона становить близько 6 відсотків вартості земельної частки, при тому, що у договорі закладено 5.

– Сьогодні вибір, кому здати свій пай в оренду, в людей дуже великий, – зазначає Олександр Яковенко. – У Глобинському районі серйозними і сильними конкурентами для нас є фермери. Тож якщо ми підвищуватимемо відсотки за рахунок високих цін на продукцію, якою розраховуємося з орендодавцями, то люди просто здадуть землю тому господарю, у кого умови будуть кращими.

Компанія тісно співпрацює з районною владою. Як розповів начальник управління агропромислового розвитку Глобинської райдержадміністрації Володимир Сьомін, торік, коли ціна на гречку значно зросла, “Полтавазернопродукт” підтримав ініціативу обласної та районної влади і реалізовував населенню крупу за ціною, майже удвічі нижчою ринкової. Також товариство бере участь у ярмарках сільгосппродукції, організованих владою, де мешканці мають змогу придбати продукти, зокрема цукор, за низькою ціною. Минулого року компанія активно ярмаркувала на подібних заходах у Києві. Щоб здешевити хліб для населення, “Полтавазернопродукт” долучився до забезпечення регіонального завдання із заготівлі зерна. 40–50% районного обсягу – збіжжя саме цього товариства.

Компанія, що динамічно розвивається

В обробітку ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” – понад 30 тисяч гектарів землі. Профільна культура – цукровий буряк. Його сіють на площі 6,5 тисячі гектарів. Також вирощують озиму пшеницю, сою, кукурудзу. Утримують майже 1200 корів. Соя на 6000 га дала по 30 ц/га, кукурудза на 5070 га – по 112,6 ц/га, цукровий буряк – по 501,4 ц/га.

Компанія динамічно розвивається. Кожного року на 25 – 30 мільйонів гривень тут закуповують сучасної імпортної техніки. Об’єднання кількох господарств у компанію і холдинг дає можливість її ефективно використовувати.

Агропромхолдинг “Астарта- Київ” вклав 40 мільйонів гривень у реконструкцію Глобинського цукрового заводу. Як наслідок, збільшили добову переробку цукру з 3400–3500 до 5200–5400 тонн. Ця реконструкція є найбільшою за всю історію підприємства, яке нині відзначає своє 100-річчя, розповів його директор Володимир Дериведмідь.

Оскільки обсяги ведення тваринництва зараз значно скоротилися, на заводі постала серйозна проблема утилізації жому – продукту переробки цукрового буряка. Нині тут запроваджують проект, який є унікальним не лише для нашої країни – навіть у Європі діє лише кілька подібних. Наступного року на підприємстві має запрацювати установка з переробки жому на газ метан. Певна річ, це матиме значний економічний ефект.

Чималі інвестиції у розвиток матеріальної бази підприємств, значна фінансова підтримка соціальної інфраструктури населених пунктів та турбота про підвищення добробуту своїх працівників – свідчення того, що ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, агропромхолдинг “Астарта-Київ” ведуть соціально відповідальний бізнес, дбають про своїх трудівників й орендодавців, землю, на якій господарюють, бережуть довкілля. Саме такі агроформування й складають основу сільськогосподарського потенціалу держави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.