Інвестиційні проекти, новітні технології

– Даний об’єкт починали зводити ще далекого 1994 року, – підкреслив Олександр Удовіченко. – Проектувався він на 60 ліжок. Знайдено конструктивний підхід – тут буде функціонувати також пологове відділення. Загалом даний заклад в області претендуватиме на госпітальний округ у рамках реформування медичної галузі. Єдино цього року із державного бюджету на будівництво виділили 8 мільйонів гривень, що є яскравим прикладом того, як держава на регіональному рівні здійснює свою соціальну політику.

– Торік було прийнято рішення докласти максимум зусиль і завершити довгобуд, – наголошує депутат обласної ради по Лохвицькому виборчому округу № 24, начальник Контрольно-ревізійного управління в Полтавській області Михайло Кривошей. – Ніхто не вірив, що так швидко впораємося, але ми здійснили задумане. Зараз хочемо закупити сюди більш новітнє обладнання, ніж планувалося раніше. Наступного року думаємо завершити ще один довгобуд – Червонозаводську школу. А у найближчій перспективі – зведення шлюзів на Сулі, аби врятувати цю мальовничу річку й зберегти її для наступних поколінь.

Потім голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко оглянув елеватор ПАТ “Райз-Максимко”, де можна одночасно зберігати 266 тисяч тонн зернових. Зараз тут приймають зерно, зважують його на шести вагах, очищають на трьох сепараторах продуктивністю 600 тонн/годину кожен, сушать на чотирьох сушарках продуктивністю від 70 до 250 тонн/годину. Виробнича потужність елеватора дає можливість приймати зерно з автотранспорту в кількості 12 тисяч тонн за добу та відвантажувати 4 тисячі тонн зерна за добу.

– В Україні всього два таких елеватори, – зазначив Олександр Удовіченко. – У господарів є бажання збільшити його ємності, тому незабаром у державі він стане найпотужнішим. Усім господарствам області, там, де є можливості, ми рекомендуємо не поспішати збувати зерно нового врожаю “з коліс”, а зберігати його, продаючи згодом за більш оптимальними цінами.

– На Полтавщині чудові спеціалісти, які знають свою справу і вміють працювати на землі, – стверджує Галина Василик, генеральний директор компанії UkrLandFarming, якій підпорядковане ПАТ “Райз-Максимко”. – Ми задоволені технологіями, які впроваджуємо у виробництво. А отож маємо гарні результати. Зокрема кукурудзи цього року отримали по 90 центнерів із гектара. Непогано вродили й інші культури. Щодо тваринництва, то на Полтавщині утримуємо близько 20 тисяч голів ВРХ. Цей напрямок вважаємо перспективним. Тому розвиватимемо його й надалі.

– Землю не обдуриш. Коли працюєш на ній збалансовано, прораховуєш економічні моменти, то завжди досягатимеш високих показників, – переконаний заступник генерального директора з питань виробництва ПАТ “Райз-Максимко” Віктор Спаський. – Цього року отримати високий урожай, звичайно, допомогла погода, але велика заслуга й висококваліфікованих фахівців-аграріїв.

Керівник області також ознайомився із роботою цукрового заводу ПАТ “Райз-Максимко”.

– У розвиток підприємства ми вклали близько 200 мільйонів гривень інвестицій, – повідомив його директор Роман Домбровський. – Збудовано новий жомосушильний комплекс із цехом грануляції, автоматизовано лінії фільтрації соку, парових котлів, модернізовано вакуумні апарати. Все це дало змогу заощаджувати газ: за сезон – на 15 мільйонів гривень.

– У 2011 році в області вирощено 2 мільйони 700 тисяч тонн буряків, – підкреслив голова обласної державної адміністрації. – Урожайність рекордна – 380 центнерів із гектара. Переробити їх плануємо до закінчення року. Цукристість цієї культури значно вища, ніж торік, тому й цукру очікуємо рекордну кількість. Лохвицький цукровий завод, найбільш модернізоване підприємство цієї галузі в області, планує виробити 120 тисяч тонн цукру. Це удвічі більше, ніж у 2010 році. Зрозуміло, сьогодні деякі господарі висловлюють побоювання щодо можливого зниження ціни на цукор. Втім, вона буде збалансованою. Держава допоможе знайти ринки збуту, і надлишок цукру реалізують.

Потім у райдержадміністрації відбулося розширене засідання обласного комітету з економічних реформ. Вів його голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко. Під час засідання проведено відеопрезентацію діяльності компанії UkrLandFarming в Україні й, зокрема, в Полтавській області. Спеціалісти окреслили основні завдання компанії на наступний рік та шляхи їх виконання. Про те, як з UkrLandFarming можна співпрацювати на взаємовигідних умовах, розповіли голова Лохвицької райдержадміністрації Анатолій Заславець, голова Зіньківської райдержадміністрації Андрій Чуясов, сільські голови Чорнухинського та Гадяцького районів.

Голова Котелевської райдержадміністрації, Герой України Тетяна Корост висловила власну точку зору щодо діяльності великих земельних монополістів на території області.

У ході засідання йшлося про нові шляхи взаємодії та перспективи подальшої співпраці з компанією UkrLandFarming й необхідність залучення нових інвестицій у розвиток аграрної сфери.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зобов’язав до кінця року укласти соціальні угоди між орендарями земель сільськогосподарського призначення та сільськими громадами для фінансування соціальної сфери регіону.

На засіданні йшлося і про заходи щодо поліпшення стану справ у тваринницькій галузі. Зокрема наголошувалося на необхідності більш широкого запровадження інвестиційних проектів, новітніх технологій, завдяки яким можна було б вводити в експлуатацію нові потужні комплекси та поступово нарощувати поголів’я великої рогатої худоби. Це сприяло б задоволенню попиту на дану продукцію та створенню нових робочих місць, а відтак, зростанню зайнятості сільського населення, його соціальної захищеності.

За результатами роботи розширеного засідання обласного комітету з економічних реформ прийнято відповідні рішення.

У робочій поїздці також узяли участь заступники голови ОДА Віктор Животенко та Володимир Замикула.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.