Обласні програми, зміни до бюджету

Перед початком пленарного засідання Іван Момот привітав депутатів із Днем місцевого самоврядування, побажавши натхнення у справах, спрямованих на користь громади.

Групі депутатів різних рівнів, сільських голів, працівників місцевих рад Олександр Удовіченко та Іван Момот вручили почесні відзнаки. Так, Почесною грамотою Верховної Ради України нагороджено Володимира Левицького – голову Новосанжарської районної ради, Івана Паліївця – голову ради Кременчуцької районної організації ветеранів, депутата Кременчуцької районної ради; Грамотою Верховної Ради України – В’ячеслава Ждана – депутата обласної ради, ректора Української медичної стоматологічної академії, Олександра Григоренка – голову правління ВАТ “Полтавський машинобудівний завод”, Володимира Мирошниченка – депутата обласної ради, начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації, Романа Сендзюка – директора Лубенського лісотехнічного коледжу, депутата Лубенської міської ради, Юрія Цомартова – депутата обласної ради; Почесною грамотою Кабінету Міністрів України – Миколу Андрієнка – депутата обласної ради, голову правління сільськогосподарського кооперативу “Радянський” Кобеляцького району; Подякою Прем’єр-міністра України – Наталію Нечитайло – керуючу справами виконавчого апарату Гадяцької районної ради; Почесною грамотою обласної ради – Віктора Корнієнка – Корнієнківського сільського голову Великобагачанського району, Миколу Корячку – депутата Шишацької районної ради, головного лікаря районної лікарні, Сергія Михайленка – депутата Миргородської міської ради, Володимира Невкритого – депутата Семенівської районної ради.

До Книги Пошани Полтавської обласної ради занесені імена заслуженого художника України Віктора Брикульця і заслуженого лікаря України, народного лікаря СРСР Миколи Касьяна (посмертно). Також були вручені премії та дипломи переможцям щорічного конкурсу студентських наукових робіт “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.

Іван Момот поінформував про зміни у складі фракції “Батьківщина”. З неї вийшов депутат Олег Кулініч, і тепер фракція налічує 18 депутатів.

У ході сесії депутати розглянули 42 питання.

Голова обласної ради прозвітував про свою діяльність з листопада 2010-го по листопад 2011 року.

Із звіту голови обласної ради

Івана Момота

– Обласна рада шостого скликання вперше обрана за змішаною системою і нараховує 120 депутатів. До ради ввійшли представники 11 політичних сил, які об’єдналися у 8 фракцій, чотири депутати залишаються позафракційними. Від самого початку ми домовилися про деполітизацію роботи і загалом дотримуємося цього курсу.

На відміну від міських, селищних та сільських рад, де всі повноваження ради забезпечує відповідний виконавчий комітет, більше 20 повноважень обласної ради делеговано на виконання обласній державній адміністрації. У їхньому числі – головне завдання: забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку області, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів.

Спільність бачення цих питань радою і держадміністрацією дає унікальну можливість зблизити позиції державної виконавчої влади та самоврядування, допомагає разом працювати на інтереси територіальних громад.

Депутатський корпус завжди підтримує обґрунтовані пропозиції, які вносяться виконавчою владою. Якщо ж по деяких питаннях у нас виникають різні бачення, то відкрите й широке обговорення відбувається і в робочому режимі, і в постійних комісіях. Представницькі функції обласної ради ґрунтуються на спільних інтересах територіальних громад області, певним уособленням чого є раціональне й ефективне управління спільним майном. В обласній комунальній власності нині перебуває 194 об’єкти. За рік оформлено 276 свідоцтв про право власності на нерухоме майно та 381 державний акт на право постійного користування земельними ділянками. Продовжується виконання обласної Програми приватизації.

За рік було прийнято у спільну власність територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області 9 об’єктів на 16 млн 877 тис. грн, передано у селищні та районні ради теж 9 об’єктів – на 1 млн 652 тис. грн.

На контролі в обласній раді перебувають 64 обласні програми, 37 із них прийняті протягом року роботи обласної ради. Базовою є Програма економічного i соціального розвитку області на 2011 рік, яка успішно виконується.

Додаткове фінансування на потреби галузі охорони здоров’я за рахунок перерозподілу коштів у цьому році склало 21,7 млн грн. Комплексна програма розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки передбачає фінансування з обласного бюджету в сумі 120 млн грн. Обласна рада шостого скликання продовжує традиції попередніх скликань у дієвій підтримці галузі культури. Цього року після трирічного ремонту введено в дію Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.В. Гоголя. Загальна кошторисна вартість реставрації будівлі театру складала 58,7 млн грн. У 2011 році обласною радою додатково виділено 7,5 млн грн.

Не просто вагомим, а рекордним став коровай 2011 року, вирощений та зібраний полтавськими хліборобами, – понад 5 мільйонів тонн зернових та зернобобових культур. Хочу привітати з такими здобутками і щиро подякувати усім депутатам, які працюють в аграрному комплексі регіону.

Іван Момот зупинився також на інших питаннях, які постійно перебувають у полі зору депутатів, – зокрема галузях екології (вивезено 308 тонн отрутохімікатів із 8 районів області), паливно-енергетичного комплексу та використання надр (за підсумками минулого року підприємствами усіх форм власності, які працюють у нафтогазодобувному комплексі регіону, на розвиток соціальної сфери було перераховано 25,5 млн грн), комунального господарства тощо.

– Достойне життя полтавців, упорядковані села і міста, якісні комунальні послуги, відремонтовані й працюючі заклади культури та дошкільні установи – ці та інші питання завжди будуть залишатися в центрі уваги представницької влади, – наголосив Іван Момот.

Депутат Степан Бульба (СПУ) поставив доповідачу запитання щодо села Лазірок Оржицького району, де з ініціативи місцевої громади пройшов консультативний рефере
ндум про вихід села з Оржицького району і приєднання до Гребінківського. Іван Момот відповів, що матеріали з цього приводу направлені до ОДА для пропозицій. Нині виконавча влада вивчає шляхи поліпшення медичного обслуговування мешканців села Лазірки, у тому числі в ближчих до них лікарнях Гребінки і Лубен, транспортного сполучення тощо.

Депутат Дмитро Хрістов (“Батьківщина”) вніс пропозицію розробити орієнтовні строки звітів кожного депутата перед громадою.

Звіт голови обласної ради депутати взяли до відома.

Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2011 року з урахуванням офіційних трансфертів: по доходах – у сумі 1731444,8 тис. грн, по видатках – у сумі 1668157,2 тис. грн; внесли зміни до показників обласного бюджету на 2011 рік за рахунок перерозподілу коштів обласного бюджету, субвенцій із Державного бюджету та зменшення обсягу резервного фонду. На утримання установ обласного значення, проведення заходів, збільшення бюджету розвитку сесія спрямувала 7 млн грн.

Сесія затвердила ряд обласних програм: Програму збереженості документів Національного архівного фонду на 2012 рік, цільову регіональну Програму “Власний дім” на 2012–2016 роки, Програму взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства у Полтавській області на 2012–2015 роки, Програму розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження в Полтавській області на 2012–2015 роки.

Були внесені зміни і доповнення до Програми безпеки дорожнього руху на 2011–2014 роки. Під час розгляду цього питання депутат Михайло Стеценко (КПУ) порушив проблему спрощення процедури надання дозволів для перевезення пально-мастильних матеріалів транспортом сільгосппідприємств і руху великогабаритного транспорту трасами державного значення. Він також подякував службі ДАІ за добре організований супровід перевезення урожаю.

Депутати затвердили матеріали перерозподілу земель на території сільських рад області. Сесія схвалила проекти рішень стосовно погодження отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів кількома підприємствами на геологічне вивчення і промислову розробку родовищ бурого вугілля, нафти, газу, сланцевого газу. Два питання цього блоку не отримали підтримки депутатів.

Депутати обласної ради прийняли звернення до Лубенського міського голови та депутатів міської ради з приводу увічнення пам’яті колишнього міського голови Лубен Анатолія Соболєва. Прийняте звернення до Кабінету Міністрів України стосується поправок до Порядку використання суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

і спрямування цих коштів на зміцнення матеріально-технічної бази територіальних центрів соціального обслуговування, реабілітаційних відділень та підсобних господарств будинків-інтернатів.

Були розглянуті також інші питання, в тому числі “Різне”.

***

– Залишаються у нас ще в цьому році питання прийняття Програми соціально-економічного розвитку області на 2012 рік і обласного бюджету, – наголосив Іван Момот у традиційному інтерв’ю по завершенні роботи сесії. – Після прийняття Державного бюджету, сподіваємось, це відбудеться ще в поточному році, ми приймемо обласний. Думаю, логічно обласний бюджет і цю Програму обговорювати й приймати на одній сесії, щоб ми бачили і перспективи області на наступний рік, і те, як це підкріплено фінансово. Пріоритети залишаються незмінними, їх кількість доповнюється – це медицина, освіта, культура, екологія. Ми зацікавлені в тому, щоб ці пріоритетні галузі додатково фінансувалися з обласного бюджету. Для цього необхідно, щоб працювали промисловість, сільське господарство, а бюджет наповнювався, виконувався і перевиконувався. Тоді вдасться вирішити проблеми з будівництвом 3-ї–4-ї черги протитуберкульозного диспансеру, перинатального центру, який плануємо відкрити до кінця 2012 року, та інші питання.

– Думаю, ми повинні критично ставитись до стану справ і критично оцінювати роботу, в тому числі й обласної ради. З іншого боку, ті результати, які сьогодні є, треба об’єктивно донести до громади, що і прагнув зробити голова обласної ради, – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Роботу обласної ради прагнемо організувати навколо виконання програм, конкретних дій, а не протистоянь фракцій і політичних сил. В основному це вдається.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.