Злагода – основа стабільності

– Ми сьогодні маємо в області завдяки спільним зусиллям злагоду і спокій, – наголосив Валерій Пархоменко. – Завдання обласної державної адміністрації – сприяти толерантним міжетнічним, міжконфесійним стосункам.

На Полтавщині живуть представники близько ста національностей і народностей, діє 41 релігійна конфесія. За інформацією начальника головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА Миколи Перепелиці, в регіоні діють 1063 релігійні організації. З них 1040 громад, 11 управлінь, 3 духовних навчальних заклади. Найбільше – православних організацій і общин – 657, серед них: 462 – Української православної церкви, 173 – УПЦ Київського патріархату, 6 – Української православної автокефальної церкви. Релігійну ситуацію в області визначено як стабільну і прогнозовану, відкритих міжконфесійних конфліктів не виявлено, хоча окремі випадки напружених стосунків бувають. Соціальна діяльність релігійних організацій спрямована на роботу з молоддю, духовну допомогу засудженим, впровадження курсів християнської етики в навчальних закладах, підтримку бідних і хворих.

Діють також 33 організації національних меншин, із них 5 представництв всеукраїнських організацій. Зокрема 8 – єврейських, по 5 – російських і німецьких, по 3 – вірменських і ромських тощо. Працюють центри культури національних меншин, аматорські колективи, культурні об’єднання. В області немає легалізованих угруповань, які розпалюють міжнаціональні конфлікти.

Напрацювання і проблеми галузі культури за роки незалежності, мережу закладів культури, їхні заходи, охорону культурної спадщини проаналізував начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій.

Представники релігійних і громадських організацій внесли чимало пропозицій щодо спільного розроблення планів культурних заходів, порушили проблеми надання земельних ділянок під будівництво храмів, створення в Полтаві молодіжного музичного театру та інші. На засіданні прийнято рішення, в якому, зокрема, рекомендовано: розглянути можливість реставрації Благовіщенської церкви в с. Федорівка Карлівського району, вивчити потреби національних меншин у галузі освіти, завершити реконструкцію приміщення обласної філармонії, розробити Комплексну програму розвитку культури і мистецтва на наступні роки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.