“Данон-Юнімілк” підтримав виробників молока

Днями у селі Сушки Пригарівської сільської ради Козельщинського району відбулася урочиста подія з нагоди відкриття такого кооперативу та пункту збору й охолодження молока. Створювався кооператив “Молочник-Сушки” завдяки сприянню та підтримці облдержадміністрації, головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області, обласної сільськогосподарської дорадчої служби, Козельщинської райдержадміністрації та районної ради. В урочистостях взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, голова районної держадміністрації Сергій Сушко, голова районної ради Юрій Марченко, голова БФ “Добробут громад” Віктор Кмитко, директор із закупівель молока компанії “Данон” Олександр Прищепа, радник міністра агрополітики та продовольства України Віктор Пабат, сільський голова Євген Дубина, представники громади.

На території садиби одного з членів кооперативу з’явилася будівля-модуль, у якій встановлено великогабаритну ванну-охолоджувач для молока та аналізатори, здатні забезпечити необхідні температурні, гігієнічні умови для зберігання продукту. Планується, що уже з грудня кооператив “Молочник-Сушки” щодня постачатиме 500 кг молока, поступово збільшуючи продуктивність зі збору до 2 тонн. Далі молоко надходитиме до Кременчуцького міськмолокозаводу, який після інтеграції компаній “Данон” та “Юнімілк” увійшов до складу об’єднаної компанії “Данон-Юнімілк”. Щоправда, на першому етапі створення кооперативу бажання стати його членами виявили всього кілька сімей. Усього ж у селі їх – 150. Тож перед ініціаторами проекту, представниками владних і відомчих структур, причетних до впровадження першого на Полтавщині подібного проекту, стоїть непросте завдання. Спільними зусиллями їм належить не тільки організувати злагоджену роботу кооперативу, а й розвіяти сумніви й недовіру серед індивідуальних виробників молока. Не секрет, що селяни, натерпівшись від цінового безміру несумлінних заготівельників, подібну новацію зустріли, відверто кажучи, прохолодно. Звісно, вони розуміють, що працювати напряму з виробником значно безпечніше, але за вимоги високої якості сировини хотіли б мати і відповідну ціну. Саме таке прохання представникам компанії “Данон-Юнімілк” і передав від мешканців села голова райдержадміністрації Сергій Сушко. Натомість Володимир Замикула зауважив: “Не тільки для вашого села, а й для всього району така подія – це свято. “Данон-Юнімілк” планує тут працювати не один день, тому з розумінням ставиться до селян. Зроблено тільки перші кроки, і мешканці села мають розуміти, що працювати з виробником значно краще, ніж працювати невідомо з ким за залишковими цінами”.

Безпосередню допомогу в забезпеченні супроводу впродовж перших декількох років пообіцяла мешканцям села і обласна сільськогосподарська дорадча служба. Представники Благодійного фонду “Добробут громад” вручили першим членам кооперативу десять сертифікатів на безкоштовну передачу племінних молочних нетелей, придбаних у СТОВ “Воскобійники” Шишацького району. Члени кооперативу, котрі отримають худобу, зобов’язуються дотримуватися принципу передачі дару, тобто виростити й передати народжену теличку іншому членові кооперативу. У свою чергу “Данон-Юнімілк”, дбаючи про розвиток соціальної інфраструктури села Сушки, обладнав для найменших його мешканців дитячий майданчик.

Як наголосив Володимир Замикула, практика створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за безпосередньою участю молокопереробних підприємств повинна набути загальнообласного поширення. А для місцевих органів влади кооператив – це передусім підвищення рівня соціальної захищеності селян, розвиток сільських територій, можливість стабілізувати ситуацію в галузі тваринництва в індивідуальному секторі.

Також зазначалося, що питання розвитку сільських територій нині є одним із пріоритетних завдань, тому відкриття молочних кооперативів – це лише початок. Надалі планується реалізувати проекти зі створення заготівельних пунктів, куди селяни зможуть здавати м'ясо, картоплю, іншу сільгосппродукцію власного виробництва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.