Ступінь цивілізованості суспільства

У Полтавській області спільними зусиллями місцевих органів влади, органів праці та соціального захисту населення, закладів освіти та охорони здоров’я, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, центрів зайнятості, громадських організацій інвалідів забезпечується виконання заходів щодо впровадження державної політики у створенні умов для інтеграції інвалідів до активного суспільного життя, забезпечення соціальних стандартів у їхньому матеріальному забезпеченні, створення безперешкодного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями.

На обліку в органах соціального захисту населення перебуває 80,3 тисячі інвалідів, 4630 із яких – діти-інваліди. Це 5 % населення області. З метою надання додаткових пільг за рахунок коштів місцевих бюджетів, розвитку системи соціальних послуг в області реалізується Програма соціального захисту інвалідів. Першочерговим завданням програми було і залишається створення умов доступності до всіх об’єктів інфраструктури міст і селищ особам з обмеженими фізичними можливостями. Так, за 9 місяців поточного року до потреб інвалідів пристосовано 109 об’єктів інфраструктури області. Проте проблема доступності поки що повністю не вирішена через недостатнє розуміння її актуальності окремими керівниками організацій та установ. Адже чимало пандусів споруджено з порушенням Державних будівельних норм. Вони існують швидше для інтер’єру, ніж для зручності в користуванні тими, для кого призначені.

Пріоритетними напрямками роботи, над якими нині працюють органи соціального захисту населення, є прийняття обласної комплексної програми із соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, яка буде перспективним, конкретним та реальним планом роботи з розширення додаткових видів соціальних послуг. Програма передбачає відкриття нових відділень з надання соціальної реабілітації і соціально-побутових послуг безпосередньо в сільських населених пунктах; покращення співпраці з громадськими організаціями, заходи з працевлаштування осіб з інвалідністю; впровадження в стаціонарних установах системи соціального захисту населення енергозберігаючих технологій із метою забезпечення належних та комфортних умов проживання підопічних; охоплення реабілітаційним процесом дітей-інвалідів, які мешкають в усіх районах області; вирішення проблеми доступності до об’єктів інфраструктури населених пунктів області.

Вагомим внеском вирішення проблем доступності вважаємо створення служб “соціального таксі”, які надають територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг) майже у всіх районах області. До речі, ця послуга найбільш розвинена саме на Полтавщині. За 10 місяців поточного року автотранспортними послугами “соціального таксі” скористалось 2017 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Особливим напрямком у роботі органів соціального захисту є організація надання соціальних послуг населенню.

Через мережу територіальних центрів соціального обслуговування надаються різні види соціальних послуг: соціально-медичні; соціально-побутові; обслуговування вдома громадян, які потребують сторонньої допомоги. Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації проводиться системна робота щодо розширення територіальними центрами соціального обслуговування сфери обслуговування та впровадження нових видів соціальних послуг, адже дуже важливо, щоб послугами, що надаються відділеннями терцентрів, мали змогу скористатися жителі не тільки райцентрів, а й віддалених сіл. Протягом восьми місяців 2011 року відновлено діяльність відділень соціально-побутової адаптації у Гадяцькому, Лубенському та Карлівському районах. Для забезпечення громадян поважного віку та інвалідів соціальними послугами за місцем проживання відкрито підрозділи відділень соціально-медичних послуг у селі Розсошенці Полтавського району, в селі Лазірки Оржицького, селищі Білики Кобеляцького, селі Яреськи Шишацького районів. За 9 місяців поточного року територіальними центрами соціального обслуговування надано різних видів соціальних послуг 94-ом тисячам громадян похилого віку та інвалідам.

З метою забезпечення засобами реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями при 33 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на сьогоднішній день працюють пункти прокату засобів реабілітації. Територіальними центрами проводиться робота з оновлення бази засобів реабілітації, яка нині складає 2583 одиниці. Кількість тих, хто вже скористався цією послугою в поточному році, становить 1465 осіб.

Вживаються заходи щодо покращення умов проживання в будинках-інтернатах області. За кошти обласного бюджету постійно проводяться капітальні та поточні ремонти житлових приміщень. У Новосанжарському та Зіньківському дитячих будинках-інтернатах, Пирятинському, Токарівському, Ліщинівському та Кобеляцькому психоневрологічних будинках-інтернатах, Горбанівському геріатричному пансіонаті ветеранів війни та праці створені й функціонують відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів для надання послуг інвалідам із числа мешканців зазначених інтернатних установ, які мають змогу покращити стан здоров’я згідно з індивідуальними програмами реабілітації, що розроблені лікувальними закладами. Впроваджені такі форми медичної та фізичної реабілітації, як відновлювальна терапія, протезування, медичне спостереження, лікувальний масаж, лікувальні маніпуляції, психіатрична допомога та інші, що надаються як безпосередньо в будинках-інтернатах, так і в територіально закріплених та спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації активно співпрацює з усіма громадськими організаціями інвалідів. Саме від співпраці при вирішенні питань, які турбують інвалідів, залежить, наскільки буде відчутна турбота про кожну людину, яка належить до осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Сподіваємося, що для людей з особливими потребами будуть створені такі умови, які дозволять відчувати себе рівними серед рівних. Адже ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.