“Сорочинський коровай” московських полтавців

– Була хороша, тепла зустріч в аграрній академії. Побували в дуже цікавому для мене і взагалі для всіх музеї авіації та космонавтики, – ділиться враженнями льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу Віктор Горбатко. – Музей прекрасний, тільки тісний. Хочу попросити, щоб його розширили, добудували. Поїздка наша більше ознайомча, ми пригадали про все, що пов’язано з Полтавщиною, тим більше, що моя дружина, Алла Вікторівна, звідси родом. У цьому році я вже втретє в Україні.

На зустрічі представників Полтавського земляцтва в Москві із заступником голови облдержадміністрації Оленою Адамович, начальником управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Вадимом Орловим, начальником управління культури ОДА Геннадієм Фасієм йшлося про спільні точки дотику Полтавської і Московської областей, співпрацю в галузі культури, освіти, підприємництва, економіки.

Основне завдання Полтавського земляцтва – об’єднання уродженців і вихідців з Полтавської області та людей, які пов’язані з Полтавщиною, для розвитку гуманітарних зв’язків, зміцнення російсько-українських відносин, дружби і співпраці.

– “Полтавське земляцтво” у Москві існує вже 7 років, об’єднало 50 чоловік, – розповідає колишня полтавка, а нині – голова правління Регіональної громадської організації “Полтавське земляцтво”, проректор Московської академії економіки і права Наталія Ківва. – Ми допомагаємо і з працевлаштуванням, і молоді в навчанні. Налагоджуємо освітню допомогу на місцях. Тут, в аграрній академії, у нас вже є дві групи. Є підприємці, котрі працюють і в Росії, і в Україні, тому думаємо й про те, щоб додаток до диплома про здобуття вищої освіти у нас був міжнародний.

“Полтавське земляцтво” проводить традиційні зустрічі й святкування в День Перемоги та в День міста Полтави, 23 вересня, відзначення ювілейних дат видатних особистостей Полтавщини. Відзначили 300-річчя Полтавської битви за участю Громадської палати Російської Федерації, провели творчу акцію “З любов’ю до Гоголя” разом з Полтавським академічним обласним українським музично-драматичним  театром імені М.В.Гоголя, Міжнародний фестиваль-конкурс за участю ансамблю “Чураївна”. Урочиста презентація Полтавського земляцтва в Російській Федерації відбулася в присутності керівництва Полтави і Полтавської області, Посольства України в Москві, представників інших українських земляцтв і ветеранів. Наталія Ківва неодноразово бувала на Полтавщині, привезла в Полтаву особисті речі народної артистки СРСР, видатної актриси, уродженки Полтави Клари Лучко для організації музею.

– У цьому році делегація академії не змогла приїхати на Полтавщину на Сорочинський ярмарок, і ми вирішили у себе провести “Сорочинський коровай” – програму слов’янської творчості. І провели дуже красиво, – додає Наталія Ківва. – Запросили російські, українські, білоруські ансамблі з танцями, піснями, вишиванками. Наступного року плануємо і поляків запросити.

– У нас зміцнюються зв’язки з Російською Федерацією. У цьому році був підписаний договір про співпрацю з Московською областю, – відзначила Олена Адамович. – Спочатку це була рамкова угода, а місяць тому ми в складі делегації були учасниками виставки “Підмосков’я-2011” і підписали вже план дій по різних напрямках. Зараз кожне галузеве управління Полтавської облдержадміністрації має відпрацювати з аналогічними структурами Московської області перспективну програму співробітництва. Думаю, такий детальний стратегічний план з обміном результатами, проектами, спільними заходами, з реалізацією буде конструктивним і взаємовигідним. Було представництво області на інноваційному форумі в Бєлгородській області, делегація обласної ради відвідувала Санкт-Петербург. Не можна сказати, що це щось кардинально нове, скоріше ми повертаємо те, що втратили на якомусь етапі. Економіка Полтавщини орієнтована на Росію, так історично склалося. Приблизно третина підприємств мають ділові контакти з Російською Федерацією. Підприємці відчувають певний інвестиційний клімат, і якщо губернатори домовляються, підписують угоди, то це – гарантія розвитку їхніх підприємств.

Ректор Московської академії економіки і права, професор Володимир Буянов розповів про культурно-гуманітарні, освітні зв’язки, спільні заходи, які проводить академія з іноземними студентами, зокрема і з українськими, для зміцнення міжнародних зв’язків. Вадим Орлов наголосив на важливості контактів у гуманітарній сфері, зокрема з громадськими організаціями.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо культурного, туристичного обміну, а також обміну методиками, студентами, викладачами щодо підвищення економічного ефекту співробітництва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.