Оздоровлення для тіла й душі

На ремонт приміщення та забезпечення його необхідним обладнанням і спортінвентарем витрачено 48 тисяч гривень коштів районного терцентру, а також – 6 тисяч із бюджету сільської ради. Новий заклад – спільна ініціатива районної та місцевої влади, терцентру й центральної райлікарні. Розташований він у приміщенні колишньої дільничної лікарні.

– У липні Ланнівську дільничну лікарню реорганізовано в амбулаторію сімейної медицини. Це пов’язано з реформуванням медицини, бо утримувати стаціонар було недоцільно, – розповідає районний фахівець із сімейної медицини Людмила Терентьєва. – Діє амбулаторія з цілодобовим обслуговуванням населення, можна викликати лікаря в будь-який час, є нічні чергування. Передбачено як денний стаціонар, так і стаціонар удома, коли до хворого приходить медсестра виконувати призначення лікаря. Працюють сімейний лікар, педіатр, стоматолог. На першому поверсі, де були палати, тепер надають медико-соціальні послуги.

– Відділення соціально-медичних послуг раніше діяло тільки в Карлівці. Тепер такий підрозділ створено і в селі, – додає заступник директора районного територіального центру – юрисконсульт Вікторія Пявка.  – Це не лікувальний заклад, ми не лікуємо, а оздоровлюємо. До нас звертаються люди пенсійного віку і з інвалідністю, які мають призначення лікарів, відповідні медичні показання й потребують заходів соціальної та медичної реабілітації. До речі, завідувач Карлівського відділення, досвідчений медик, за графіком приїздить у Ланну, приймає людей, робить необхідні дослідження, приміром, кардіограму. За два місяці роботи підрозділу різні послуги отримали близько 200 осіб. Інвалідам, які втратили рухову активність, надають послуги вдома.

Реформування місцевої мережі охорони здоров’я селяни сприйняли загалом із розумінням. Тим паче, до Карлівки недалеко, є транспортне сполучення. До того ж амбулаторія має дві машини “швидкої допомоги”, якщо треба, відвезуть хворих у райлікарню.

 Співробітники, які працювали в стаціонарі дільничної лікарні, не втратили роботу – перейшли в амбулаторію й відділення терцентру, пройшовши відповідне навчання.

– По суті не стало тільки стаціонару. Все інше – як і раніше, і аптека є. На прохання громади лікарня залишила нічний пост медсестри, – говорить Ланнівський сільський голова Олег Сліченко. – Щоправда, попервах довелося чути й нарікання, дехто хотів, щоб залишився в селі стаціонар лікарні, але це було економічно невигідно.  Люди отримують всі процедури в денному стаціонарі амбулаторії та вдома. Тих, кому потрібне складніше лікування, направляють у районну лікарню. Місцеві пенсіонери задоволені відділенням терцентру, який у нас відкрили, – ходять туди на масаж, лікувальну фізкультуру, чаю вітамінного попити, а заодно і поспілкуватися. Іншими словами, оздоровлення для тіла й душі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.