З турботою про інвалідів праці

Щорічно, 3 грудня, згідно з рішенням 47-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день інвалідів. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок щодо найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими фізичними можливостями.

Сьогодні державна політика стосовно інвалідів праці спрямована на виконання конституційних вимог по їхньому соціальному захисту, створення в суспільстві відповідних умов і рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей і творчого потенціалу кожного з них.

На виконання Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” інвалідами від трудового каліцтва опікується Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Виконуючи програму Президента України Віктора Януковича “Україна для людей”, управління, міські та районні відділення виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області забезпечують виплату коштів та медико-соціальну реабілітацію, відновлення здоров’я і працездатності людей, які в результаті отриманих на виробництві травм або професійних захворювань стали інвалідами праці.

Так, нині страхові виплати здійснюються 5338 потерпілим та членам їхніх сімей. Тільки в поточному році сума виплачених коштів склала понад 34 млн грн, а всього за роки діяльності Фонду – понад 233 млн грн. Завдяки ефективному плануванню й чіткому розподілу коштів всі страхові виплати потерпілим проводяться своєчасно та в повному обсязі. Заборгованості перед застрахованими потерпілими немає.

Зараз у нашому управлінні перебувають на обліку 3032 інваліди від трудового каліцтва та профзахворювання, з яких 105 – І групи, 601 – ІІ групи, 2326 – ІІІ групи. Найбільше інвалідів, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, проживають у Кременчуці – 581 та в Полтаві – 556 осіб.

Система загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гарантує зазначеній категорії страхові виплати та забезпечення широкого спектра медико-соціальних послуг: санаторно-курортне лікування, надання технічних засобів реабілітації, спецавтомобілів, додаткового харчування, протезування, лікарських засобів, лікування у лікувально-профілактичних закладах, проведення виплат на спеціальний медичний, постійний сторонній види догляду та побутове обслуговування.

Крім того, управління виконавчої дирекції Фонду разом із закладами охорони здоров’я за призначенням лікарів забезпечують інвалідів праці повним обсягом оплачуваної медичної допомоги: утриманням в лікарнях, реабілітаційних та санаторно-курортних закладах, обслуговуванням вузькопрофільними лікарями та лікарями загальної практики, доглядом медичних сестер удома, в лікарні або лікувально-профілактичному закладі, а також забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами, лікарськими засобами, окулярами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування, зубопротезуванням та іншими послугами.

Протягом дев`яти місяців поточного року інвалідам праці Полтавщини було надано медико-соціальних послуг на загальну суму 2,8 млн грн, а всього за роки діяльності Фонду – більш ніж на 14 млн грн.

Путівками на санаторно-курортне лікування забезпечено в цьому році 155 інвалідів, серед яких 26 – першої, 44 – другої, інші – третьої груп. Також санаторно-курортним лікуванням охоплено 6 інвалідів-“спинальників”, які пройшли лікування в спеціалізованих санаторно-курортних закладах ім. Бурденка та “Слов’янський курорт”. Путівки на санаторно-курортне лікування надавалися в зручний для інвалідів час, з урахуванням призначеного для лікування профілю та місцезнаходження санаторію. Загальні витрати на придбання путівок для санаторно-курортного лікування інвалідів праці Полтавщини склали понад 1,3 млн грн.

Потерпілі, які стали інвалідами, забезпечуються путівками для санаторно-курортного лікування періодично згідно з рішенням МСЕК, а саме: інваліди І групи – щороку, ІІ групи – один раз на два роки, ІІІ групи – один раз на 3 роки.

Інваліди праці щорічно отримують протезно-ортопедичні вироби. Цього року їх надано 292 інвалідам. Забезпечення протезними виробами – справа делікатна, тож працівники відділень Фонду намагаються індивідуально підходити до кожного окремого випадку. Витрати на придбання протезно-ортопедичних виробів для інвалідів праці області цього року склали 572,5 тис. грн.

12 інвалідів праці  були забезпечені спеціальними засобами пересування (інвалідними візками) на суму 82,8 тис. грн. Тільки за останні роки 141 інвалід праці нашої області безкоштовно отримав від Фонду легкові спецавтомобілі.

Трьома видами доглядів (спеціальним медичним, постійним стороннім та побутовим обслуговуванням) забезпечуються 254 інваліди праці. Витрати на них у цьому році склали 919,5 тис. грн. Можливість здобути нову спеціальність, пройти психологічну, медичну та професійну реабілітацію надає Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів, що знаходиться в селі Лютіж Київської області. У цьому закладі інваліди мають змогу за їхнім бажанням та станом здоров’я відповідно до висновку МСЕК отримати спеціальності оператора комп’ютерного набору, секретаря, спеціаліста з ремонту взуття, швачки, перукаря, вишивальниці, слюсаря з ремонту автомобілів, соціального працівника, бджоляра.

Щорічно фахівці управління та відділень Фонду проводять ряд заходів для інвалідів праці. Особлива увага під час їх проведення приділяється людям, які позбавлені можливості самостійно пересуватися, тому наші працівники відвідують інвалідів праці за місцем їх проживання. Щирою увагою, добрим словом ми намагаємося скрасити їхні будні, надати посильну допомогу. Організовуємо зустрічі-бесіди, на яких проводимо роз’яснювальну роботу серед потерпілих на виробництві, членів їхніх сімей щодо соціального захисту, відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю працівника, порядку проведення індексації страхових виплат, надання медичної, професійної та соціальної реабілітації.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – закономірна й справедлива повага суспільства й нагадування всім про обов’язок перед інвалідами, котрі потребують постійного захисту й підтримки.

Хочу звернутися до керівників органів виконавчої в
лади, місцевого самоврядування, роботодавців, громадських та політичних організацій із проханням приділяти більше уваги інвалідам праці. Наш спільний обов’язок – допомагати людям, які зазнали травм на виробництві. Допомагати не лише матеріально, а й добрим словом та чуйним ставленням.

Користуючись нагодою, хочу побажати всім полтавцям, які втратили працездатність, міцного здоров’я, оптимізму, родинного затишку, заслуженої шани й вдячності навколишніх. А також запевнити, що працівники управління, міських та районних відділень виконавчої дирекції Фонду й надалі робитимуть усе можливе, щоб інваліди праці були оточені увагою та турботою, залучалися до активного життя, своєчасно отримували необхідну їм матеріальну та медико-соціальну допомогу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.