Такий дорогий дешевий хліб

До речі, нині в Україні вже намолочено понад 33 мільйони тонн ранніх зернових і зернобобових культур.

Згідно з аналізом цінової ситуації на світовому та внутрішньому зерноринках, який у кінці липня провели експерти незалежної громадської експертної ради, розміщеним на сайтах Аграрного союзу України (www.auu.org.ua), ціна на ячмінь у портах України становить 1900 грн/т, а на лінійних елеваторах – 1750 грн/т. Це прогнозований максимум при даних умовах експорту. Ціни на пшеницю 1–2 класу продовжують зростати і мають значну перспективу росту. Середньозважена ціна внутрішнього попиту (переробка) – 1800–1850 грн/т. В окремих випадках ціна на пшеницю 2 класу вже сягає 2050 грн/т, 3 класу на внутрішніх елеваторах – 1600 грн/т і продовжує зростати. Вартість фуражної пшениці за попередній тиждень зросла на 30–50 грн/т (1400–1450 грн/т на внутрішніх елеваторах). Це зумовлено світовою тенденцією, зростанням цін на кукурудзу. Експерти відмічають залежність ціни на фуражне зерно від ціни на кукурудзу і попиту на неї. Тому цінові тенденції на фуражну пшеницю збережуться до початку збирання кукурудзи (вересень). Ціна на жито тримається на рівні ціни  пшениці 2 класу, стабілізувалася й ціна на ріпак. Оскільки у світі ріпака не вистачає, попит значно перевищує пропозицію.

* * *

За повідомленням прес-служби Міністерства аграрної політики і продовольства України, розміщеним на офіційному сайті відомства, керівник галузі Микола Присяжнюк проінформував, що у 2011 році аграріям на фінансування основних бюджетних програм підтримки АПК перераховано дотацій на суму 1,6 мільярда гривень. Станом на 26 липня аграріям виплачено 1,592 млрд грн. “У деяких регіонах ці програми профінансовано на 100 відсотків, у деяких – існують певні проблеми. Але я особисто проконтролюю, щоб найближчим часом державні гроші дійшли до відповідних господарств”, – зазначив міністр.

* * *

З 1 липня в Україні запроваджено податок на експорт зерна розміром 9%, який буде діяти до грудня цього року. Варто нагадати й те, що якщо в минулому маркетинговому році Урядом України вводилися квоти на експорт зерна, то в цьому році їх відмінили.

Після запровадження податку на експорт зерна Бангладеш попросив в України гарантії на поставку пшениці на загальну суму 36,5 мільйона доларів. Про це повідомив у телефонному інтерв’ю Bloomberg директор департаменту з розвитку аграрного ринку Мінагрополітики України Анатолій Розгон. Зазначеній країні було запропоновано закупити в Україні пшеницю обсягом 100 тисяч тонн за ціною 365 доларів за 1 тонну.

Загалом, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, Україна потенційно може експортувати протягом 2011–2012 маркетингового року близько 24 мільйонів тонн зерна.

* * *

У цьому році аграрії Полтавщини зібрали майже 1 мільйон 545 тисяч тонн ранніх зернових і зернобобових культур, у тому числі пшениці – 1 млн 68 тис. тонн, ячменю – понад 437 тис. т, жита – 21,5 тис. т. Крім того, минулорічний залишок збіжжя на зерноскладах та в суб’єктів виробництва станом на 1 липня становив майже 240 тисяч тонн, у тому числі продовольчого зерна – близько 88 тисяч тонн. За інформацією фахівців інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції ОДА, станом на 10 серпня на сертифіковані зерносклади надійшло близько 420 тис. т зерна. Загалом же в суб’єктів зберігання знаходиться понад 1 мільйон 100 тисяч тонн збіжжя, з якого 440 тисяч тонн – продовольче, в тому числі 1 класу – 900 тонн,       2 класу – більше 64 тисяч тонн.

Загалом для задоволення потреб населення області потрібно приблизно 220 тисяч тонн продовольчого зерна. Нині проходить формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, для цього провідними хлібопекарями області за власний кошт буде закуплено в аграріїв 60 тисяч тонн збіжжя за ціною приблизно 1600 грн/т. До всіх районів доведено завдання закумулювати на вищезазначені цілі 41 тис. т зерна, ще 19 тис. т перебуватимуть на безоплатному зберіганні на складах сільгоспвиробників. Станом на 10 серпня до регіональних ресурсів (хлібокомбінатами) закуплено 3,74 тисячі тонн зерна. Оскільки область має значний потенціал з експортування збіжжя, але ще не сформовано державні та регіональні ресурси, вивіз зерна за межі Полтавщини та України тільки-но розпочався. До того ж аграрії не поспішають продавати збіжжя за нині існуючими цінами. Так, наприклад, станом на 8 серпня зернотрейдери купували пшеницю 2 класу за ціною від 1350 до 1630 гривень за тонну, 3 класу – від 1430 до 1660 грн/т, 6 класу – від 1350 до 1500 грн/т, що все-таки приблизно на 50 гривень за тонну дорожче, аніж тиждень тому.

 Згідно з розрахунками економістів головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, проведеними за спеціальними технологічними картами, за умов 100-відсоткового дотримання агротехнологій вирощування ранніх зернових культур собівартість виробництва, наприклад, пшениці, при існуючій середньообласній урожайності становить приблизно 1600 гривень за тонну. А отже, продавши зерно за нинішніми цінами, аграрії залишаться практично без прибутків. Саме тому сільгоспвиробники області поки що не поспішають продавати збіжжя, притримуючи його, так би мовити, до кращих часів.

В області також продовжується формування державного резерву продовольчого зерна. За словами в. о. директора Полтавського регіонального відділення Аграрного фонду Сергія Хоменка, до Аграрного фонду за форвардними закупівлями законтрактовано понад 45 тисяч тонн продовольчого зерна, з яких більше 10 тисяч тонн вже здано. Нині Аграрний фонд продовжує закупівлю збіжжя з використанням тендерних процедур. При цьому вартість пшениці 2 класу становить 1700 гривень за тонну, 3 класу – 1640 грн/т, 4 класу – 1540 грн/т. Закупляють також жито 2 класу по 1643 грн/т, 3 класу – по 1565 грн/т та гречку – за ціною 6750 гривень за тонну.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.