Вітамінна складова здоров’я

За ініціативою заслуженого журналіста України, голови правління всеукраїнського центру прес-клубів “Україна-Форум” Максима Рильського, для пропагування у суспільстві здорового способу життя представників ЗМІ з Полтавської, Харківської, Сумської, Чернігівської та Чернівецької областей запросили для участі в освітній програмі, присвяченій питанням вітамінного дефіциту, зокрема вітаміну D. Засідання “круглого столу” освітньої програми проходило у Миргороді. Як розповіла доцент Полтавського університету економіки та торгівлі Галина Дубова, за результатами проведених всесвітніх дієтологічних досліджень, нестачу вітаміну D в організмі людини слід вважати глобальною проблемою. Досить легковажне ставлення до цієї групи вітамінів фахівці пояснюють тим, що люди не зовсім розуміють їх значення для нашого організму. Рахіт у дітей, карієс, остеопороз, анемія – це далеко не повний перелік захворювань, які є наслідком дефіциту вітаміну D. Адже саме він відповідає за процес засвоєння кальцію в нашому організмі. Кальцій, як відомо, є головним елементом кісткової тканини й відіграє важливу роль у багатьох життєвих функціях. Активізується синтез вітаміну D завдяки дії сонячних променів на шкіру, через це його часто називають “вітаміном сонця”. Однак Галина Дубова зауважила, що надто засмагла шкіра не зможе його синтезувати.

У багатьох країнах світу для того, щоб вирішити проблему вітамінного дефіциту, продукти харчування додатково збагачують вітамінами. Як зазначила Галина Дубова, ініціативи щодо вітамінізації нашого харчування можуть принести користь усьому населенню, насамперед – найбільш вразливим групам: дітям, літнім людям, вагітним жінкам. Оскільки вітамін D жиророзчинний, ним переважно збагачують молочні продукти, а особливо – сир. Споживання вітамінізованих сирів вирішило б проблему нестачі вітаміну D для багатьох людей, навіть для тих, в організмі яких молоко погано засвоюється.

Участь у засіданні “круглого столу” взяла й компанія “Бель Шостка Україна”, яка тривалий час є загальновизнаним лідером України з виробництва твердих та плавлених сирів. Директор із зовнішніх зв’язків компанії Наталія Фесюн розповіла, за якими критеріями потрібно серед різноманіття сирів, що нам пропонують у магазинах, вибирати якісний та корисний для здоров’я. В першу чергу вона радить звернути увагу на його склад та термін придатності, котрі мають бути вказані на етикетці. Якщо ви побачите надпис “сирний продукт”, то це означає, що його виготовлено із рослинних жирів. Коштує такий псевдосир дещо менше, ніж натуральний, та користі від нього ви не отримаєте. Стосовно зовнішнього вигляду сиру, то Наталія Фесюн розповіла, що кірка в справжнього сиру має бути гладенькою та рівною, а не потрісканою, його консистенція – пружною, еластичною, без тріщин та розколів.

Однак варто пам’ятати, що в сирах міститься холестерин. Для того, щоб не зашкодити здоров’ю, а отримувати лише користь від уживання цього продукту, фахівці радять у день з’їдати не більше 40 грамів сиру. Зокрема Наталія Фесюн зазначила, що, піклуючись про своїх споживачів, компанія “Бель Шостка Україна” виготовляє й спеціальні порційні сири, які забезпечують денну норму цього корисного продукту.

Спонсором виїзного засідання “круглого столу”, присвяченого питанням вітамінного дефіциту, виступила українсько-французька компанія “Бель Шостка Україна”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.