З гарантованою допомогою територіям

Пленарне засідання відкрив і провів голова обласної ради Іван Момот (ПР). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко (ПР).

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять померлого ветерана органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, колишнього начальника головного фінансового управління облдержадміністрації, депутата обласної ради кількох скликань Олександра Матвієнка.

За традицією, керівники області вручили у сесійній залі почесні відзнаки полтавцям. Медаллю “За працю і звитягу” відзначено майстра машинного доїння СТОВ “Агрофірма “Зоря” Оржицького району Наталію Лук’яненко, посвідчення про присвоєння почесних звань вручено: “Заслужений майстер народної творчості України” – майстрині-флористу з Полтави Ользі Літус, “Заслужений природоохоронець України” – директору державного підприємства “Кременчуцьке лісове господарство” Валентину Свириденку, “Заслужений юрист України” – директору Полтавського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія імені Ярослава Мудрого” Олегу Бущану.

Обравши робочі органи сесії й затвердивши порядок денний із 7 питань, депутати приступили до їх розгляду.

Як поінформував виконуючий обов’язки начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка, згідно зі змінами в Державному бюджеті фінансовий ресурс бюджету Полтавської області збільшується на 50,3 млн грн. Зокрема для подальшого упорядкування оплати праці працівникам бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки з 1 липня передбачені кошти відповідної додаткової дотації в сумі 13 млн грн, з них 12,939 млн грн спрямують на обласні установи та заклади, а саме: галузі освіти – 4096,8 тис. грн, охорони здоров’я – 5693,8 тис. грн, праці та соціального захисту населення – 2152,7 тис. грн, культури – 862,1 тис. грн, фізичної культури і спорту – 90,1 тис. грн тощо.

Запитання і зауваження з приводу розподілу коштів виникли у депутатів Олександра Масенка (КПУ), Анатолія Шкарбана (“Батьківщина”), Юрія Шляхового (“Батьківщина”), першого заступника голови облдержадміністрації, депутата Віктора Животенка (ПР), голови постійної комісії з питань охорони здоров’я Михайла Винограда (ПР), Василя Сільчука (КПУ).

Після тривалого обговорення депутати проголосували за пропоновані зміни до обласного бюджету поточного року.

Дискусійним був і розгляд питань про отримання спеціальних дозволів на розробку надр. Обговорювали проблеми отримання територіальними громадами максимальної користі від підприємств, які користуються надрами і залишають після себе розбиті дороги і занедбану екологію; вироблення й запровадження механізму, який гарантував би надходження в область сум відповідно до прибутків компаній. Думками поділилися Іван Момот, голова постійних комісій з питань ЖКГ Степан Бульба (СПУ) та профільної – з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр – Олександр Залужний (“Совість України”), Юрій Шляховий (“Батьківщина”), Петро Ворона (“Наша Україна”), Юрій Цомартов (СПУ), наполягали на тому, що змінять тактику, і дозволи видаватимуться тим підприємствам, які уклали угоди на фінансування соціальної інфраструктури і зареєструвалися на території області для сплати податків. Висловлювались і за те, щоб мати право анульовувати ліцензії, якщо компанія не виконує свої зобов’язання за угодою.

Іван Момот зазначив, що підприємства фінансуватимуть соціальну сферу населених пунктів, де працюють, згідно із підписаними угодами і чіткими графіками надходження коштів. Профільна комісія ставить такі питання принципово, і представники компаній це відчули. Олександр Залужний повідомив, що кожне питання ретельно вивчалося на профільній комісії, структури, які хочуть отримати дозвіл, давно працюють на Полтавщині й виконують свої зобов’язання. Контролює їх профільне міністерство, з яким співпрацює депутатська комісія і зокрема може звернутися для припинення дії ліцензії порушнику договорів. Погодження на отримання спеціальних дозволів на розробку родовищ, видобуток нафти, газу, газового конденсату на заявлених площах отримали НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Укрнафта” та ТОВ “Бурова компанія “Рудіс”, на розробку родовища прісних вод – ПАТ “Полтавський турбомеханічний завод”. Рішення були прийняті з урахуванням висновків головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації про доцільність надання погоджень за умови щорічного укладення угод про участь підприємств у фінансуванні розвитку соціальної інфраструктури області.

Обласна рада також внесла зміни до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища. Депутат Михайло Стеценко (КПУ) обурений тим, що 296 тис. грн, які призначалися на реконструкцію 2-ї черги очисних споруд житлового масиву “Райагробуд” у Хоролі, пропонується виключити зі списку і передати громаді Карлівки для завершення підведення каналізації в кілька житлових будинків. З’ясувалося, що в Хоролі потрібно відкоригувати технічну документацію, а поки це не зроблено, кошти до кінця року використані не будуть, тому їх передають на інший об’єкт.       Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зауважив: у цій ситуації є винні й у Полтаві, й у Хоролі, й якщо буде зроблено коригування документації, хорольський об’єкт ще буде можливість профінансувати. Питання ним береться під особистий контроль.

Пропонований проект рішення про внесення змін до Переліку природоохоронних заходів депутати підтримали.

Коментуючи журналістам підсумки сесії, голова облради Іван Момот зокрема зазначив:

– Сесія пройшла плідно, і те, що у депутатів виникають запитання і пропозиції, – це нормально, це свідчить про їхню активну громадянську позицію, і вони вправі її висловлювати на сесіях. Це позачергова сесія, термін підготовки до неї короткий, фактично підготовлена вона була за тиждень, і деякі питання з’ясовувались прямо на пленарному засіданні. Все, що планували, ми на цій сесії виконали. Дозволи надали тим підприємствам, у яких є договори на соціально-економічний розвиток територій. Я вдячний тим компаніям, які постійно надають фінансову допомогу, сплачують податки, працюють. Щодо проценту від прибутку, який мають відраховувати на соціальний розвиток, тут треба окремо працювати з кожною компанією, яка добуває нафту, газ чи конденсат на території нашої області. Хорол ми не залишимо без уваги, і за наявності проектно-кошторисної документації цей об’єкт буде профінансований із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Олександр Удовіченко стосовно цього наголосив:

– Часта зміна виконавців робіт призводить до того, що застаріває проектна документація, змінюються ціни. Час минає, а коштів не вистачає, аби повністю, на сто відсотків, усе фінансувати. Тому випадок, який сьогодні обговорювався, до деякої міри типовий. Ми намагаємось мінімізувати такі речі, й завдання нині – фінансувати ті об’єкти, які можна реально завершити.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.