Десять тисяч народних месників

Для належного вшанування партизанів і підпільників нашого краю в області планується низка подій і заходів. Їх пропонували й обговорювали на робочій нараді в обласній держадміністрації за участю представників Полтавського міськвиконкому, обласного військкомату, профільних служб під головуванням заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Валерія Пархоменка. Він, зокрема, відзначив, що у названих районах і обласному центрі вже є певні плани й напрацювання щодо гідного відзначення цієї дати. Відповідно до прийнятих на центральному рівні документів розробляються й узагальнюються регіональні заходи до річниці заснування партизанського руху.

Як розповів начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики Микола Перепелиця, подвиг 200 тисяч партизанів і підпільників був відзначений різними нагородами, що свідчить про значимість всенародного руху Опору. На Полтавщині до нього долучилися близько 10 тисяч людей.

Нині на території Полтавщини – 121 пам’ятка історії та культури, пов’язана з діяльністю партизанів і підпільників. У області проживають більше чотирьох тисяч учасників бойових дій – інвалідів війни, які у воєнні роки наближали перемогу над ворогом, в тому числі у партизанах.

Поліпшувати соціальне обслуговування цих людей, привітати ветеранів вдома, впорядкувати пам’ятні знаки і місця поховань, залучивши навчальні заклади, молодіжні організації, провести велопробіг місцями партизанських боїв, обласне свято партизанської слави, видати тематичний буклет, обмінятися делегаціями з представниками сусідніх, теж партизанських, Сумської та Чернігівської областей – ці та інші заходи вирішено внести до плану і вийти з пропозицією на сесію обласної ради щодо їх фінансування.

Голова Котелевської райдержадміністрації, депутат обласної ради Тетяна Корост запропонувала організовано привезти на обласні заходи колишніх партизанів і підпільників, їхніх юних помічників, котрі нині вже у поважному віці. Котелевський край нарівні з Сумщиною, де плануються заходи державного масштабу, є партизанською землею, гідною пошанування, відзначила вона. Котелевці готові прийняти обласне свято на землі Ковпака. Багато чого в районі зроблено власними силами. Підтримка з обласного й державного бюджетів потрібна на впорядкування будівлі, де навчався Сидір Ковпак, і садиби, де він народився, благоустрій площі імені Ковпака у Котельві, розширення експозиції і впорядкування лісопарку, де показані різні етапи дій народних месників тощо.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.