Вершини СТОВ “Мусіївське”

Зберігаючи накопичені традиції господарювання, тут завжди йдуть у ногу з часом – не цураються чужого досвіду, різних новацій. Ось і нещодавно сільгосппідприємству надано статус племінного заводу.

– Звичайно, гордимося цим, – розповідає директор СТОВ "Мусіївське" Михайло Стеценко. – Бо зуміли зберегти стійкий племінний генофонд. Будемо нарощувати поголів'я. Вважаю, необхідний баланс слід утримувати не за рахунок придбання, а завдяки відтворенню стада.

– Михайле Васильовичу, на Вашу думку, які головні завдання сьогодні стоять перед аграріями?

– Передусім ефективно використовувати землі, впроваджувати передові, сучасні технології виробництва, своєчасно виплачувати людям заробітну плату, робити відрахування до бюджету. Ми сіємо 1565 гектарів цукрових буряків. Вели цю роботу в полі новітньою технікою, за найсучаснішими технологіями. Дивує, що з інших господарств району ніхто не приїхав поцікавитись, як працює ця техніка, як упроваджуються технології, котрі вкрай необхідні району. Мені пригадується поїздка до Чехії. Там на власні очі бачив, як агрофірми проводять виставки, на які звозять передову техніку, високопродуктивну худобу. З'їжджається багато людей, у тому числі й дітвора, щоб усе це побачити. Не дивно, що чеське сільське господарство значно випереджає українське. Ми побували на 12 місцевих молочних комплексах, де вивчали, як там на практиці впроваджують новітні технології. У кожному з них в середньому утримується по 800–1000 корів. Надій на фуражну корову становить близько 12 тисяч кілограмів молока на рік. Таких високих показників вдається досягати завдяки пільговому кредитуванню, суттєвій підтримці з боку держави. Чого у нас, на жаль, поки що немає. Товаровиробник нерідко залишається у програші. Приміром, один літр молока у магазині коштує більше 7 гривень. Молокопереробні ж підприємства купують у нас його по 3 гривні, а у населення – взагалі по 1 гривні 70 копійок. Доки держава не почне серйозно дбати про вітчизняних товаровиробників, суттєвих зрушень в аграрній галузі годі чекати.

– Яких здобутків останнім часом вдалося досягти у СТОВ "Мусіївське"?

– За минулий рік рентабельність господарства склала близько 30 відсотків. Рентабельними були молоко, а також цукрові буряки, інші сільськогосподарські культури. Торік, працюючи ще без Вишняківського відділка та без Левко-Ромоданівського, ми обробляли 5,5 тисячі гектарів землі, й фонд заробітної плати становив у нас 6,5 мільйона гривень, сума дивідендів на земельні паї – близько 3 мільйонів гривень. А на сьогодні ріллі обробляємо 7279 гектарів. Фонд заробітної плати значно зріс. Зароблені гроші видаємо людям двічі на місяць.

Також, до речі, за кожен орендований гектар, крім орендної плати, СТОВ "Мусіївське", згідно з договором про соціальне партнерство, платить сільським радам по 20 гривень. У рік це становить майже 150 тисяч гривень додаткових коштів до бюджетів сільських рад. Завдяки цим фінансам можна вирішувати низку соціальних питань. Допомагаємо школі, дитсадку, сприяли проведенню опалення в сільський будинок культури та облаштуванню місцевого стоматологічного кабінету, підтримуємо спортивну галузь.

На залізничній станції Хорол наша компанія має бурякоприймальний пункт. У цьому році придбано Петракіївський комбікормовий завод, де зберігатиметься та перероблятиметься зерно й у перспективі виготовлятимуться комбікорм і борошно. На станції діятимуть два пункти відвантаження зерна у вагони для відправки його за місцем призначення. Один – комбікормового заводу і другий – побудований нами. Не виключено, що незабаром і цукросировина буде прийматись у Хоролі на нашому бурякопункті, куди також потрібні будуть працівники. Наступного року буряки вирощуватимемо вже на двох тисячах гектарів.

Через систему GPS ми здатні в будь-який час знайти земельну ділянку кожного нашого орендодавця. Запровадили це першими в районі.

– Як у господарстві виплачують дивіденди за паї?

– Переконаний, що не треба скупитись на виплату дивідендів за паї. З трьох відсотків потрібно переходити на більше, щоб у орендодавців зростали доходи. Тому й платимо ми по 5 процентів вартості паю. З переходом із трьох на п'ять відсотків для одного орендодавця сума виплати зросла на 767,5 гривні. А помножте цю цифру на кількість наших пайовиків – загальна сума зростання виплат буде вражаючою. То – додаткові гроші орендодавців, причому зароблені чесно, прозоро. І – додаткові гроші до бюджету в частині податку з доходів фізичних осіб.

– Ваша оцінка діяльності інвесторів на Полтавщині й, зокрема, у Хорольському районі?

– Мені прикро, що деякі інвестори знищують тваринництво, розпродують не ними надбане майно, навіть не збирають посіяного та ще й ускладнюють людям можливість розірвати з ними укладені договори оренди землі. Така позиція є, м'яко кажучи, незрозумілою. Наша ж холдингова компанія "Астарта-Київ" є надійним, перевіреним за час співпраці з товариством "Мусіївське" і багатьма іншими господарствами інвестором. Вона потужна, має 8 цукрових заводів, співпрацює зі світовими банками, впроваджує в рослинництві й тваринництві передові технології, не обділяє увагою соціальну сферу на селі. Тож і тягнуться люди до нас, до "Астарти-Київ", до товариства "Мусіївське".

У СТОВ "Мусіївське" завжди готові поділитися досвідом із колегами-аграріями, адже тут є що показати й розповісти. Мусіївка стала прикладом того, як колись неперспективне село завдяки мудрому й далекоглядному господарю, яким є Михайло Стеценко, відродилося, розквітло й впевнено дивиться в майбутнє. Поєднання любові до людей, турботами яких він опікується, і до землі, котра за дбайливе ставлення віддячує сторицею, виплекало цей симбіоз благополуччя, впевненості у власних силах і віри у завтрашній день.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.