Тетяна СИТНИК: “Працюємо просто, але ефективно”

Нині важко повірити в те, що високопродуктивне молочне стадо ТОВ "Савинці" починалося з декількох десятків корів і  телят, яких на фермі у сусідньому з Савинцями селі Черевки вдалося зберегти після розпаду КСП "Україна". У 2006 році місцеві селяни самі запропонували Тетяні Ситник свої земельні паї з огляду на те, як вона дає раду землі у своєму селі. Тож Черевки приєднали до товариства як структурний підрозділ.

– У результаті реформування КСП "Псьол", яке я очолювала, частина селян повірила солодким обіцянкам заїжджих інвесторів, фактично господарство було розірване на чотири частини, – згадує Тетяна Ситник. – За мною пішли ті люди, які були патріотами нашого села. Вони вірили в мене, як у справжнього господаря, людину, яка й надалі зуміє забезпечити їх роботою, захистити їхні інтереси. Я не мала морального права їх підвести, адже народилась і виросла у Савинцях, тут пройшла вся моя трудова діяльність – від  рядового бухгалтера до директора господарства.

Вісімсот гектарів землі, зношені трактори й комбайни і величезне бажання працювати – таким був стартовий капітал ТОВ "Савинці". Й хоча новоствореному агроформуванню було не просто боротися за своє виживання, поступово справи пішли на лад. Постало питання про розширення виробничих потужностей, а значить – і площ. Але селян не треба було переконувати – незабаром свої земельні паї товариству віддали й жителі сусідніх Зуївців, і з кожним днем бажаючих ставало все більше. У 2005 році ТОВ "Савинці" обробляло вже 3800 гектарів землі, нині ж площі збільшилися майже вдвічі – до 7400 гектарів. Свої земельні паї товариству довірили 2800 пайовиків.

Основні культури, які вирощують нині на полях товариства, – це кукурудза на зерно – її посіяно більше 2 тисяч гектарів, соя – 1,5 тисячі гектарів, озима пшениця – більше 800 гектарів. Вирощують також ячмінь, соняшник, озимі жито і ріпак, сорго, цього року посіяли й гречку. Навіть за несприятливих погодних умов останніх років отримують непогані врожаї. Однак Тетяна Михайлівна переконана: краще працювати просто, але ефективно. Не найголовніше отримати високу врожайність, головне – у результаті роботи всіх підрозділів побачити прибутковою фінансову частину. Тому в господарстві працюють за принципами максимального скорочення адміністративних витрат і поступового впровадження замкнутого циклу виробництва.

Першим кроком до цього було будівництво власного зерносушильного комплексу. "Оскільки основні культури в структурі посівних площ – соя, кукурудза і ранні зернові, 2006 року ми прийняли рішення збудувати власну сушарку, щоб елеватори не заробляли надприбутків на вирощеній селянами продукції", – пояснює Тетяна Ситник.

Сказано – зроблено. Зерносушильний комплекс виробництва Карлівського машинобудівного заводу потужністю 30 тонн на годину здали в експлуатацію менш ніж за півроку. Нині він повністю забезпечує потреби господарства. У перспективі планується також збудувати олійницю, макаронний цех, крупорушку.

Як досвідчений фахівець у сільськогосподарському виробництві, Тетяна Ситник добре знається на всіх тонкощах ринкової економіки, тому й веде свій "корабель" найбільш оптимальним курсом. Це підтверджують і на рівні районної влади.

– ТОВ "Савинці" нині – у п'ятірці кращих в районі, тут ніколи не пасуть задніх, – зазначає голова Миргородської райдержадміністрації Олександр Волошко. – Порядок у них не тільки на полях, а й у селах, на території яких господарюють. Це справжні господарі землі, тому ми наводимо їх як приклад іншим. Тим більше, що це агроформування займається не лише рослинництвом, а й тваринництвом.

І справді, тваринницькій галузі у ТОВ "Савинці" приділяють велику увагу.

– Ми зберегли існуюче поголів'я, поступово почали його поновлювати і розширювати, – розповідає Тетяна Михайлівна. – Нині маємо 800 голів ВРХ, із них 160 – корови. Поновлювали стадо за рахунок придбання худоби з племінних господарств Харківської та Миколаївської областей. Розпайоване приміщення ферми викупили. Цього року після збирання ранніх зернових плануємо обладнати там доїльний зал, вартість якого – 1 мільйон 200 тисяч гривень.

У господарстві одержують досить високі врожаї кормових культур, і це дає змогу постійно забезпечувати тваринництво високоякісними кормами в достатній кількості. Тож з року в рік підвищується продуктивність дійного стада: якщо у 2008 році від однієї фуражної корови отримували 5514 кг молока, то у минулому цей показник склав 5845 кг молока. А віднедавна у ТОВ "Савинці" зайнялися ще й свинарством.

– Ми безкоштовно харчуємо своїх працівників. Часто доводиться працювати цілодобово, тож і годувати людей треба навіть не один раз на день. Тому наш технічний директор Володимир Базилюк поміркував і вийшов із ініціативою: ніж витрачати гроші на м'ясо, то краще вирощувати його самим. Для початку завезли 30 свиноматок, а нині вже маємо 1,5 тисячі голів свиней, реалізуємо до 150 голів на місяць. На мою думку, тваринництво в господарстві повинно бути обов'язково. Коли тільки виростити пшеницю, жито, кукурудзу, продати зерно, то що потім цілу зиму робити? Звісно, найлегше на цей період відправити людей на облік у службу зайнятості, як роблять у більшості господарств. Але ми такого не практикуємо, цінуємо кожного спеціаліста. Наші люди знають свою роботу і хочуть працювати. Тому всі 252 працюючих цілорічно мають роботу, без затримок отримують заробітну плату, середній розмір якої становить 2 тисячі 300 гривень. Стабільно підвищуємо й відсоток за оренду земельних паїв: від трьох відсотків на початку нашої діяльності до 5 відсотків минулого року. Думаю, що цього року підвищимо цей показник до 6 відсотків.

ТОВ "Савинці" господарює на території трьох сільських рад. Його керівник Тетяна Ситник, на відміну від багатьох сучасних господарників, не підбиває "дебет-кредит" у власному гаманці, а дбає про соціальний та економічний розвиток сільської громади. Зокрема за рахунок підприємства забезпечується харчування учнів у школах сіл Зуївці, Черевки і Савинці, підвозяться до школи діти, на плечі товариства лягає, власне, й ремонт  шкільних приміщень. ТОВ "Савинці" утримує Будинок ветеранів у Зуївцях, платить заробітну плату його працівникам. А 75 відсотків із пенсії одиноких мешканців закладу, які мали б направлятися на їх утримання, не вираховуються взагалі.  

У співпраці з Савинцівським сільським головою товариство створило в селі юнацьку футбольну команду "Олімпія", яку повністю утримує. Тридцять ветеранів Великої Вітчизняної війни, які
проживають на території цих сільських рад, щороку отримують матеріальну допомогу і продуктові пайки до Дня Перемоги. А два роки тому за ініціативою ТОВ "Савинці" у селі заклали фундамент іншої доброї справи – церкви, що повністю будується зараз за кошти цього сільгосппідприємства. 

"Успішний розвиток господарства залежить тільки від людей, які працюють у ньому”, – переконана директор ТОВ "Савинці" Тетяна Ситник. І практика показує: якщо господарство живе заодно з громадою, ніякі негаразди йому не страшні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.